A A A K K K

Про затвердження Порядку проведення пільгового продажу акцій відкритих акціонерних товариств

№ 1368 від 2 липня 2000 р.

Про затвердження Порядку проведення пільгового продажу акцій відкритих акціонерних товариств

Наказ Фонду державного майна України
від 3 липня 2000 року N 1368

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
18 липня 2000 р. за N 428/4649

На виконання підпункту 1 пункту 60 Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки, затвердженої Законом України "Про Державну програму приватизації", та статті 25 Закону України "Про приватизацію державного майна" (зі змінами та доповненнями) НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок проведення пільгового продажу акцій відкритих акціонерних товариств (додається).

2. Визнати такими, що втратили чинність:

2.1. Положення про порядок проведення пільгового продажу акцій відкритих акціонерних товариств, затверджене наказом Фонду державного майна України від 08.07.97 N 705 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 19.08.97 за N 325/2129.

2.2. Порядок проведення продажу акцій відкритих акціонерних товариств за номінальною вартістю, затверджений наказом Фонду державного майна України від 30.04.99 N 797 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04.06.99 за N 350/3643.

2.3. Порядок додаткового придбання акцій відкритого акціонерного товариства його керівництвом за їх номінальною вартістю за грошові кошти, затверджений наказом Фонду державного майна України від 19.05.99 N 906 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04.06.99 за N 349/3642.

3. Директору Департаменту систем продажу акцій В. Красовському забезпечити реєстрацію цього наказу в Міністерстві юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Фонду С. Лєдомську.

Голова ФондуО. Бондар

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного майна України
від 3 липня 2000 р. N 1368

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
18 липня 2000 р. за N 428/4649

ПОРЯДОК
ПРОВЕДЕННЯ ПІЛЬГОВОГО ПРОДАЖУ АКЦІЙ ВІДКРИТИХ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ

Розділ 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Порядок проведення пільгового продажу акцій відкритих акціонерних товариств (далі - Порядок) розроблено на виконання Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки, затвердженої Законом України "Про державну програму приватизації", та Закону України "Про приватизацію державного майна" (зі змінами та доповненнями).

1.2. Цей Порядок установлює механізм проведення пільгового продажу акцій відкритих акціонерних товариств (далі - ВАТ), створених у процесі приватизації та корпоратизації, за грошові кошти. Пільговий продаж акцій ВАТ, які до набрання чинності Державною програмою приватизації на 2000 - 2002 роки не завершили проведення продажу акцій за номінальною вартістю (не затверджено відповідний протокол), громадянам, які згідно з законодавством мають право на пільгове придбання акцій ВАТ і не скористалися або скористалися не в повному обсязі таким правом під час проведення продажу акцій цього ВАТ за номінальною вартістю, завершується відповідно до цього Порядку.

1.3. У Порядку терміни вживаються у такому значенні:

комісія з продажу акцій (далі - комісія) - комісія для організації та проведення продажу акцій, яка створюється за наказом органу приватизації з метою виконання плану розміщення акцій (плану приватизації) ВАТ;

договір-доручення про пільговий продаж акцій ВАТ (далі - договір-доручення) - двостороння угода про проведення пільгового продажу акцій ВАТ, яка укладається органом приватизації (в особі голови комісії) з ВАТ (в особі голови правління);

заява на пільгове придбання акцій ВАТ (далі - заява) - документ, складений заявником або його представником, що засвідчує бажання заявника придбати акції, які запропоновані до пільгового продажу на умовах, зафіксованих у цьому Порядку;

заявник - громадянин України, який згідно з чинним законодавством має право на пільгове придбання акцій ВАТ і виявив бажання подати заяву до комісії;

емітент - юридична особа, яка від свого імені випускає акції і виконує обов'язки, що випливають з умов їх випуску;

перелік власників акцій - документ, складений емітентом, що включає усіх покупців, які придбали акції за результатами їх пільгового продажу, із зазначенням у цьому документі відомостей, які повинні відповідати відомостям про заявників, зазначеним у книзі реєстрації заяв.

Розділ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ ПІЛЬГОВОГО ПРОДАЖУ АКЦІЙ ВАТ

2.1. Пільговий продаж акцій ВАТ - першочерговий продаж акцій на неконкурентних засадах особам, зазначеним у пунктах 1, 2, 4 статті 25 Закону України "Про приватизацію державного майна" та підпункті 1 пункту 60 Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки, за фіксованою ціною та на умовах, установлених підпунктом 1 пункту 60 Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки.

2.2. Рішення про продаж акцій ВАТ приймається відповідним органом приватизації після реєстрації випуску акцій цього ВАТ та зарахування цінних паперів на рахунок у цінних паперах, відкритий органу приватизації в обраного ним зберігача (у разі випуску акцій у бездокументарній формі). Підставою для прийняття такого рішення є затверджений органом приватизації план розміщення акцій (план приватизації) ВАТ.

2.3. Голова правління ВАТ у 5-денний термін після реєстрації випуску акцій ВАТ видає наказ про призначення представників підприємства до складу комісії та передає цей наказ (форма якого встановлена у додатку 1) разом з копією свідоцтва про державну реєстрацію ВАТ та копією свідоцтва про реєстрацію випуску акцій до органу приватизації. У разі випуску акцій у бездокументарній формі до органу приватизації додатково надаються копія договору про обслуговування емісії цінних паперів та копія акта приймання-передавання глобального сертифіката.

2.4. У 10-денний термін після отримання від ВАТ документів, зазначених у п. 2.3, відповідний орган приватизації видає наказ про продаж акцій ВАТ згідно з додатком 2, яким затверджує склад комісії та зобов'язує її провести пільговий продаж акцій у встановлені терміни.

Комісія, як правило, складається з 5 -9 осіб. До складу комісії входять: голова комісії, який повинен бути представником органу приватизації, та члени комісії - представники відкритого акціонерного товариства, запропоновані головою правління ВАТ. Від акціонерного товариства до складу комісії обов'язково повинні входити: голова правління або його заступник, головний бухгалтер або його заступник та начальник відділу кадрів. У разі відсутності на підприємстві посади начальника відділу кадрів до складу комісії включається відповідальний працівник, який виконує його функції. Усі зміни щодо складу комісії вносяться наказами органу приватизації.

Комісія припиняє свою роботу за рішенням відповідного органу приватизації після завершення приватизації підприємства.

2.5. Голова комісії забезпечує:

контроль за дотриманням у роботі комісії вимог чинного законодавства;

контроль за організацією та проведенням пільгового продажу акцій;

підготовку та надання (для опублікування) пакета документів, потрібних для здійснення продажу акцій ВАТ через Національну мережу аукціонних центрів та через організаторів торгівлі цінними паперами;

контроль за додержанням термінів продажу акцій у межах, установлених планом розміщення акцій;

своєчасне оформлення документів і подання на затвердження протоколу про результати пільгового продажу акцій;

своєчасне подання до відповідного підрозділу органу приватизації затвердженого протоколу про результати пільгового продажу акцій та інформації про наступне надходження оплати за ці акції - для визначення розміру пакета акцій, що належить державі в статутному фонді акціонерного товариства, та видачі розпорядження голові правління ВАТ про внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів або видачі розпорядження зберігачу на виконання облікової операції;

підготовку проекту уточненого плану розміщення акцій ВАТ після завершення кожного виду продажу акцій;

підготовку та затвердження наказу про завершення приватизації підприємства.

2.6. На голову комісії як представника органу приватизації покладається персональна відповідальність за організацію та проведення пільгового продажу акцій ВАТ відповідно до плану розміщення акцій ВАТ.

2.7. Комісія протягом десяти днів з дня затвердження її складу розглядає та затверджує (протокольно) списки осіб, які мають право на пільгове придбання акцій (форма списків установлена в додатку 3), а саме:

працівників підприємства, які мають право на пільгове придбання акцій відповідно до пункту 1 статті 25 Закону України "Про приватизацію державного майна" та підпункту 1 пункту 60 Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки (список 1);

інших осіб, які мають право на пільгове придбання акцій відповідно до пункту 2 статті 25 Закону України "Про приватизацію державного майна" та підпункту 1 пункту 60 Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки (список 2);

керівників, їх заступників, головних спеціалістів та керівників структурних підрозділів підприємства, які мають право на пільгове придбання акцій відповідно до пункту 4 статті 25 Закону України "Про приватизацію державного майна" та підпункту 1 пункту 60 Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки, а також диспетчерів підприємств енергетики, їх структурних одиниць і підрозділів, які мають право на пільгове придбання акцій відповідно до підпункту 1 пункту 60 Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки (список 3).

До працівників підприємства належать особи, які на постійній основі працюють на цьому підприємстві і для яких це підприємство є основним місцем роботи.

Згідно із Законом України "Про ветеринарну медицину" спеціалісти ветеринарної медицини, які подали заяву до комісії, за власним вибором можуть включатися до списку 2 одного із сільськогосподарських підприємств, у зоні обслуговування яких знаходиться підприємство, що приватизується.

До списку 3 включаються всі працівники підприємства, які в установленому порядку відповідно до штатного розпису віднесені до категорії керівників.

Списки повинні бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені печатками акціонерного товариства і органу приватизації.

Персональна відповідальність за оформлення списків згідно з установленою формою та за наявність у списках усієї інформації, передбаченої цією формою, покладається на голову комісії з продажу акцій ВАТ.

Персональна відповідальність за повноту списків осіб, що мають право на пільгове придбання акцій, достовірність наведеної у списках інформації, відповідність списків вимогам чинного законодавства, поінформованість громадян, унесених до списків, про терміни та умови пільгового продажу акцій покладається на голову правління ВАТ.

2.8. У ході проведення пільгового продажу акцій комісія:

контролює дотримання термінів проведення пільгового продажу акцій;

розглядає звернення громадян з питань придбання акцій на пільгових умовах, вирішує спірні питання та приймає відповідні рішення згідно із чинним законодавством України;

затверджує, на підставі звернень громадян або правління ВАТ та наданих ними підтверджувальних документів, додатки до списків осіб, що мають право на пільгове придбання акцій;

веде протоколи своїх засідань;

складає та підписує протоколи про результати пільгового продажу акцій, які подає на затвердження до відповідного органу приватизації;

пропонує зміни до плану розміщення акцій;

несе відповідальність за належне оформлення документів та за достовірність інформації, наведеної у цих документах.

2.9. Розподіл акцій, передбачених планом розміщення акцій для пільгового продажу за грошові кошти керівникам ВАТ (та диспетчерам підприємства енергетики, його структурних одиниць та підрозділів), здійснюється за окремим рішенням правління ВАТ і оформляється відповідним протоколом протягом п'яти днів після затвердження списків, зазначених у пункті 2.7 цього Порядку.

Основними факторами, що впливають на розмір пакета акцій, який пропонується для продажу конкретному керівникові, можуть бути:

особистий вклад керівника в результати проведеної роботи з підготовки підприємства до приватизації (корпоратизації) та з організації пільгового продажу акцій ВАТ;

посада, яку він займає;

його особистий вклад у результати виробничо-господарської діяльності підприємства;

стаж роботи керівником на цьому підприємстві.

Зазначений перелік факторів не є вичерпним.

Результати проведеного розподілу заносяться у відомість, форма якої встановлена у додатку 4. Кожен керівник повинен бути поінформований про кількість виділених йому в результаті розподілу акцій.

2.10. Голова правління ВАТ у 10-денний термін з дня затвердження списків осіб, що мають право на пільгове придбання акцій, повинен поінформувати громадян, внесених до цих списків, про початок пільгового продажу акцій, обов'язково зазначаючи умови, термін та місце прийому заяв.

2.11. Орган приватизації (в особі голови комісії) у 5-денний термін з дня створення комісії укладає з ВАТ (в особі голови правління) договір-доручення згідно з додатком 5. У договорі-дорученні орган приватизації доручає голові правління ВАТ: організовувати приймання заяв на придбання акцій у ході їх пільгового продажу, підписувати платіжні доручення на переказ коштів з банківських установ на відповідний приватизаційний рахунок ВАТ, акумулювати грошові кошти в установленому порядку, а також формувати перелік власників акцій за результатами пільгового продажу акцій.

2.12. Після підписання договору-доручення голова правління повинен забезпечити:

своєчасне надання достовірної інформації про пільговий продаж акцій органові приватизації та громадянам, які мають право придбати акції у ході їх пільгового продажу;

можливість без будь-яких обмежень подати заяву на придбання акцій під час пільгового продажу акцій громадянам, унесеним до списків осіб, що мають право на пільгове придбання акцій;

приймання заяв за встановленою у додатку 6 формою та перевірку їх щодо повноти та правильності заповнення;

ведення обліку заяв громадян на пільгове придбання акцій та виданих платіжних доручень;

акумулювання відповідно до встановленого порядку та гарантоване збереження грошових коштів, отриманих в оплату за акції.

2.13. Громадяни, унесені до списків осіб, що мають право на пільгове придбання акцій, реалізують своє право шляхом безпосереднього подання до комісії заяв на пільгове придбання акцій. При проведенні пільгового продажу акцій, випуск яких здійснено в бездокументарній формі, одночасно із заявою на пільгове придбання акцій до комісії надається інформація про відкритий заявником рахунок у цінних паперах в обраного ним зберігача (номер та дата відкриття рахунку; код за ЄДРПОУ, найменування та місцезнаходження зберігача, номер дозволу на здійснення зберігачем професійної депозитарної діяльності).

2.14. Приймання заяв на пільгове придбання акцій здійснюється протягом двох місяців з дати затвердження відповідним органом приватизації наказу про продаж акцій ВАТ. Фондом державного майна України відповідно до законодавства в плані або в уточненому плані розміщення акцій (плані приватизації) ВАТ можуть бути встановлені інші терміни приймання заяв на пільгове придбання акцій.

2.15. Керівники, які бажають придбати виділені для них унаслідок проведеного розподілу акції або частину виділених акцій, подають до комісії з продажу акцій додаткову заяву на пільгове придбання акцій згідно з пунктами 2.12 - 2.14 цього Порядку. Кількість акцій, що заявляється кожним керівником, не повинна перевищувати точної кількості акцій, виділених йому в результаті проведеного розподілу акцій, а сума грошових коштів, заявлена для оплати цих акцій, повинна бути кратною одній гривні. У разі відмови керівника придбати всі виділені йому внаслідок проведеного розподілу акції їх залишок можуть придбати інші керівники, які в повному обсязі заявили виділені для них акції. Повторний розподіл незаявлених акцій здійснюється згідно з пунктом 2.9 цього Порядку.

2.16. Керівник, який виявив бажання придбати акції на суму, що перевищує п'ятдесят неоподаткованих мінімумів доходів громадян, одночасно із заявою на придбання акцій повинен подати до комісії з продажу акцій декларацію про доходи.

Форма декларації про доходи встановлена додатком 1 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 21.04.93 N 12 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 09.06.93 за N 64 (зі змінами та доповненнями до неї).

У разі неподання керівником декларації про доходи його заява на пільгове придбання акцій не приймається.

2.17. Для придбання акцій на пільгових умовах покупці використовують грошові кошти після їх зарахування на іменні рахунки, відкриті в банках України.

2.18. Якщо заявник придбає акції за грошові кошти з іменного рахунку в установах банку, то виписуються три примірники платіжного доручення про переказ коштів з іменного рахунку заявника на приватизаційний рахунок ВАТ. Якщо банк платника і банк одержувача коштів розташовані в різних містах, то платіжне доручення виписується в чотирьох примірниках.

2.19. Після оплати заявлених акцій заява реєструється в книзі реєстрації заяв, форма якої встановлена в додатку 7. У разі випуску акцій у бездокументарній формі заяви реєструються в книзі реєстрації заяв, форма якої встановлена в додатку 8. Книга реєстрації заяв повинна бути пронумерована, прошнурована та скріплена печаткою акціонерного товариства.

2.20. Заява вважається прийнятою, якщо в 10-денний термін після подання заяви її не відхилили та не повернули заявнику.

2.21. Комісія в 5-денний термін після закінчення встановленого терміну пільгового продажу акцій - приймання заяв або в ході пільгового продажу акцій:

аналізує заяви, що надійшли від громадян, які мають право на пільгове придбання акцій, на відповідність цих заяв вимогам чинного законодавства. У разі виявлення розбіжностей комісія інформує про це відповідних громадян та вживає заходів до усунення виявлених розбіжностей;

оформляє та підписує протокол засідання про підсумки (поточні підсумки) пільгового продажу акцій, форма якого встановлена в додатку 9. У протоколі зазначається загальна кількість та номінальна вартість запропонованих до продажу акцій, кількість сплачених акцій, сума номінальних вартостей сплачених акцій, сума грошових коштів до сплати за заявлені акції та залишок нереалізованих акцій окремо за списками 1, 2, 3. Протокол повинен бути підписаний не менш як 2/3 складу комісії, у тому числі головою комісії та членами комісії, участь яких у її роботі є обов'язковою відповідно до пункту 2.3 цього Порядку;

передає у трьох примірниках підписаний протокол засідання про результати пільгового продажу акцій на затвердження до відповідного органу приватизації;

передає до відповідного органу приватизації усі подані керівниками декларації про доходи.

2.22. Відповідний орган приватизації у 5-денний термін розглядає протокол засідання комісії про підсумки (поточні підсумки) пільгового продажу акцій та приймає рішення про його затвердження. З дня затвердження цього протоколу покупці набувають права власності на акції, придбані в ході їх пільгового продажу. Перехід та реалізація права власності на придбані акції здійснюються відповідно до статті 5 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні". Один примірник затвердженого протоколу орган приватизації передає до ВАТ, а два інших примірники залишає у себе.

2.23. У 10-денний термін після затвердження державним органом приватизації підсумків пільгового продажу акцій голова правління ВАТ забезпечує:

проведення розрахунків з органом приватизації відповідно до Положення про порядок розрахунків за придбані об'єкти приватизації, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 02.11.92 N 467, зі змінами та доповненнями;

формування переліку власників акцій, випущених у документарній формі, згідно з додатком 10. При проведенні пільгового продажу акцій, випуск яких здійснено в бездокументарній формі, перелік власників акцій складається за формою, установленою у додатку 1 до пункту 2 наказу Фонду державного майна України від 03.11.99 N 2099 "Про відкриття рахунків у цінних паперах фізичними та юридичними особами, які бажають придбати цінні папери в процесі приватизації", зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 07.12.99 за N 842/4135. Переліки формуються у паперовому вигляді та в електронному вигляді у формі DBF-файлів.

2.24. У 3-денний термін після проведення оплати за акції, відповідно до затвердженого протоколу, голова правління ВАТ надає до органу приватизації примірник завіреного переліку власників акцій. У разі випуску цінних паперів у бездокументарній формі до органу приватизації подаються два примірники зазначених переліків. Переліки надаються у паперовому вигляді та в електронному вигляді у формі DBF-файлів на дискетах 3,5, 1,44 Мб або засобами електронної пошти. На ярлику дискети (дискет) указуються: вид продажу акцій, назва області, код за ЄДРПОУ емітента, номер дискети, загальна кількість дискет, дата формування переліку на дискеті. Один примірник зазначеного переліку орган приватизації залишає у себе, а другий передає зберігачу, з яким укладено договір про відкриття рахунку в цінних паперах для органу приватизації.

2.25. У 10-денний термін після отримання оплати за акції та переліків власників акцій відповідний орган приватизації видає розпорядження про внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ, форма якого встановлена додатком 11. Розпорядження є підставою для внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів. При бездокументарній формі випуску акцій видається розпорядження про виконання облікової операції, форма якого встановлена в додатку 3 до Положення про порядок взаємодії органу приватизації з депозитарними установами при випуску цінних паперів у бездокументарній формі в процесі приватизації та корпоратизації, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 28.04.99 N 784 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.05.99 за N 310/3603, яке є підставою для заміни власника в зберігача.

2.26. У 10-денний термін після отримання розпорядження про внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ голова правління ВАТ забезпечує:

інформування громадян, які придбали акції, про підсумки пільгового продажу акцій;

унесення інформації про власників акцій до реєстру власників іменних цінних паперів;

видачу сертифікатів акцій або витягів з реєстру власників іменних цінних паперів громадянам згідно з переліком власників акцій;

розсилку цінними листами сертифікатів акцій або витягів з реєстру власників іменних цінних паперів акціонерам, які в місячний термін не одержали такого документа особисто.

2.27. У 10-денний термін після видачі розпорядження зберігачу про виконання облікової операції голова правління ВАТ забезпечує інформування громадян, які придбали акції, про підсумки пільгового продажу акцій та про необхідність оформлення розпоряджень про зарахування всієї кількості придбаних акцій на рахунки в цінних паперах, відкриті в обраних ними зберігачів.

2.28. За результатами пільгового продажу акцій комісія складає проект уточненого плану розміщення акцій та подає на розгляд до відповідного органу приватизації. Акції, не реалізовані в ході пільгового продажу, підлягають розміщенню іншими способами на підставі затвердженого в установленому порядку уточненого плану розміщення акцій.

Розділ 3. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

3.1. Емітент несе відповідальність за збереження документів, які є підставою для формування реєстру (унесення змін до реєстру) власників іменних цінних паперів або здійснення облікової операції зберігачем щодо зміни власника за результатами пільгового продажу акцій, зокрема:

списків осіб, які мають право на пільгове придбання акцій (списки 1, 2, 3);

відомостей про результати розподілу акцій між керівниками, які були внесені в список 3;

платіжних доручень з відміткою банку про проведення платежу;

заяв громадян на пільгове придбання акцій та книг реєстрації цих заяв;

переліків власників акцій, сформованих за результатами пільгового продажу акцій.

3.2. Контроль за дотриманням законодавства щодо захисту прав акціонерів у процесі пільгового продажу акцій здійснюють Фонд державного майна України та Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

3.3. Ухилення від виконання, несвоєчасне або неналежне виконання розпоряджень та рішень органу приватизації в межах вимог цього Порядку тягне за собою відповідальність емітента та його керівника згідно з чинним законодавством.

Начальник відділу пільгового продажу акційС. Комзюк


ЗавантажитиДодатки