A A A K K K

Про внесення змін до Методики оцінки об'єктів оренди

від 22 січня 2008 р.

проект

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від ______________ 2008 р.м. Київ N _______

Про внесення змін до Методики оцінки об'єктів оренди

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до Методики оцінки вартості об'єктів оренди, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1995 р. N 629 (Зібрання постанов Уряду України, 1995, №12, ст.276; Офіційний вісник України, 2003р., №1, ст.23; №52, ст.2764), зміни, що додаються.

Прем'єр-міністр УкраїниЮ.Тимошенко

ЗМІНИ,
що вносяться до Методики оцінки об'єктів оренди

І. Пункт 2 викласти в такій редакції:

"Оцінка об'єктів оренди проводиться з метою визначення їх вартості згідно з положеннями (національними стандартами) оцінки майна та цією Методикою з врахуванням положень (стандартів) бухгалтерського обліку для відображення її в договорі оренди та використанні при розрахунку орендної плати."

2. У абзаці першому пункту 3:

слова в лапках "самостійна оцінка" вилучити;

після слів в лапках "передавальний баланс підприємства" поставити кому і додати слова в лапках "стандартизована оцінка";

слова і цифри "Методиці оцінки вартості майна під час приватизації, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2000 р. №1554" замінити словами і цифрами "Методиці оцінки майна, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 р. № 1891".

3. У пункті 4:

абзац перший викласти в такій редакції:

"Оцінка цілісного майнового комплексу підприємства, його структурного підрозділу проводиться комісією з оцінки, що утворюється відповідним органом, визначеним у абзацах другому і третьому статті 5 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", на підставі даних складеного на дату оцінки передавального балансу, в якому відображені результати незалежної оцінки основних засобів, довгострокових біологічних активів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, оборотних матеріальних засобів (запасів);"

абзаци третій-шостий замінити словами:

"Під час оцінки визначається вартість майна, що:

передається в оренду;

передається на утримання або у схов орендарю;

надається орендареві на умовах кредиту;

викуповується орендарем."

4.Пункт 5 викласти в такій редакції:

"Проведенню оцінки цілісного майнового комплексу підприємства, його структурного підрозділу передує підготовчий етап, на якому здійснюється:

проведення інвентаризації майна підприємства на визначену орендодавцем дату оцінки;

визначення комісією складу майна, що передається в оренду, передається на утримання або у схов орендарю, надається орендареві на умовах кредиту, викуповується орендарем, на підставі наданих матеріалів інвентаризації;

визначення суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання для проведення незалежної оцінки основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, довгострокових біологічних активів, оборотних матеріальних засобів (запасів), що належать до цілісного майнового комплексу."

5. Пункт 6 викласти в такій редакції:

"Оцінка цілісного майнового комплексу підприємства, його структурного підрозділу проводиться у такій послідовності:

укладення договору на проведення незалежної оцінки майна: основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних матеріальних активів, довгострокових біологічних активів, оборотних матеріальних засобів (запасів);

проведення незалежної оцінки зазначеного вище майна відповідно до положень (національних стандартів) оцінки майна;

рецензування звіту про оцінку майна;

відображення результатів незалежної оцінки в бухгалтерському обліку підприємства з подальшим складанням передавального балансу;

здійснення стандартизованої оцінки цілісного майнового комплексу на підставі даних передавального балансу і складання акта оцінки встановленого зразка (додаток 1);

рецензування і затвердження акта оцінки цілісного майнового комплексу."

6. У пункті 7 після слова "приватизуються" додати слово в дужках (корпоратизується)", а після слів "передається в оренду" додати слова в дужках "(повертається після закінчення строку дії договору оренди або його розірвання)".

7.У пункті 10 слова "комісії, яка здійснює таку оцінку" замінити словами "комісії з оцінки".

8. Пункт 11 викласти в такій редакції:

"Вартість майна, що передається в оренду, визначається шляхом сумування всіх активів, які входять до майнового комплексу підприємства, структурного підрозділу підприємства, крім оборотних засобів та довгострокових фінансових інвестицій, з урахуванням результатів незалежної оцінки основних засобів та нематеріальних активів."

9. У пункті 12 :

у другому реченні слова "дооцінка функціонуючих основних засобів, які мають нульову залишкову вартість" замінити словами "незалежна оцінка основних засобів та нематеріальних активів", у третьому реченні слово "дооцінки" вилучити.

10. Перше речення пункту 14 викласти у такій редакції:

"Вартість оборотних матеріальних засобів (запасів), що викуповуються орендарем, визначається за незалежною оцінкою."

11. У пункті 15 цифру "20" замінити цифрою "45".

12. У пункті 18 слова "коли за період між датою оцінки і датою набрання чинності договором оренди зміняться склад і вартість цілісного майнового комплексу підприємства, його структурного підрозділу або буде виявлено майно, не" замінити словами "виявлення майна, яке не було".

13. Абзаци третій і четвертий пункту 19 викласти в такій редакції:

"У разі передачі в оренду нерухомого майна за договором, орендодавцем по якому є орган, визначений у абзацах другому і третьому статті 5 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", звіт про незалежну оцінку розглядається і рецензується цим органом.

У разі передачі в оренду нерухомого майна за договором, орендодавцем по якому є підприємство, висновок про вартість майна затверджується органом, уповноваженим управляти майном цього підприємства.

Якщо органом, який управляє майном, є Кабінет Міністрів України, звіт про незалежну оцінку розглядається і рецензується Фондом державного майна України".

14. У пункті 21:

в абзаці першому: після слів "завершується складанням" додати слово "комісією", а слова "керівником підприємства" замінити словами "органом, який створив комісію"

в абзаці другому: слова в дужках "додатки 15 - 17 до Методики оцінки вартості майна під час приватизації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2000 р. N 1554" замінити словами в дужках "додатки 11-13 Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 р. № 1891"

15. У тексті Методики замінити у всіх відмінках слова "оборотних матеріальних засобів" - словами "оборотних матеріальних засобів (запасів)" у відповідному відмінку.

16. У тексті Методики замінити у всіх відмінках слова "самостійна оцінка" - словами "стандартизована оцінка" у відповідному відмінку.