A A A K K K

Аналіз регулятивного впливу проекту положення "Про порядок надання орендодавцем державного майна дозволу орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна", затвердженого наказом Фонду державного майна України

від 22 березня 2006 р.

Аналіз регулятивного впливу
проекту положення "Про порядок надання орендодавцем державного майна дозволу орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна", затвердженого наказом Фонду державного майна України

1. Опис проблеми

Проект "Положення про порядок надання орендодавцем державного майна дозволу орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна", затверджений наказом Фонду державного майна України розроблено на забезпечення виконання вимог статті 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", з метою впорядкування інвестиційної діяльності орендаря та забезпечення майнових інтересів держави в процесі оренди.

2. Головні цілі прийняття акта

Проектом Положення передбачені:

  • процедура надання Фондом державного майна України, Фондом майна АРК та регіональними відділеннями Фонду, державним підприємством дозволу орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна;
  • деталізація і уточнення випадків, у яких надається орендодавцем державного майна дозвіл орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна.

3. Оцінка альтернативних способів досягнення зазначених цілей

Альтернативних способів досягнення зазначених цілей немає.

4. Опис механізмів та заходів для вирішення проблеми

Для розгляду питання про надання дозволу орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна орендар подає заяву та такий пакет документів:

1) опис передбачуваних поліпшень і кошторис витрат на їх проведення;

2) висновок про доцільність здійснення поліпшень орендованого майна;

3) приписи органів пожежного нагляду, охорони праці;

4) довідку балансоутримувача про залишкову вартість об'єкта оренди на початок поточного року;

у разі здійснення поліпшень за рахунок амортизаційних відрахувань на орендоване державне майно, коштів отриманих від відчуження орендованого майна або за умови компенсації витрат орендаря орендодавцем, орендар подає також

5) висновок експертизи проектно-кошторисної документації, здійсненої:

  • у разі поліпшень нерухомого майна - Центральною службою Української інвестиційної експертизи (Укрінвестекспертизи) Держбуду України, обласними, міськими та галузевими службами Укрінвестекспертизи, підпорядкованими відповідним центральним та місцевим органам виконавчої влади, перелік яких встановлюється Держбудом України, або суб'єктами господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з виконання проектних робіт для будівництва;
  • у разі поліпшень іншого окремого індивідуально визначеного майна - галузевим проектним інститутом, або суб'єктами господарювання, які виконують проектні роботи для відповідної галузі.

Дозвіл надається за наявності повного пакету документів у таких випадках:

  • якщо поліпшення здійснюються за рахунок амортизаційних відрахувань на орендовані основні засоби;
  • якщо поліпшення здійснюються за приписами органів пожежного нагляду, охорони праці тощо;
  • якщо договором оренди передбачено, що вартість поліпшень не підлягає компенсації або підлягає компенсації лише у разі приватизації.

В інших випадках при наявності повного пакету документів дозвіл на поліпшення орендованого нерухомого майна надається в межах до 20% від залишкової вартості орендованого майна на початок поточного року.

5. Вірогідність досягнення поставлених цілей

Запровадження зазначеного акта забезпечить високу вірогідність досягнення поставлених цілей.

6. Показники результативності акта

Позитивні:

Показниками результативності акта є впорядкування інвестиційної діяльності орендаря та забезпечення майнових інтересів держави.

Негативні: немає.

7. Заходи відстеження результативності акта

Заходами відстеження результативності Положення є загальний аналіз стану надання орендодавцем державного майна дозволу орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна.

Зауваження та пропозиції до проекту положення про порядок надання орендодавцем державного майна дозволу орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна надавати на адресу: 01133, м. Київ, вул. Кутузова, 18/9, Фонд державного майна України, Департамент з питань управління державним майном та орендних відносин.

Адреса електронної пошти: Natali45@spfu.gov.ua

Відповідно до частини першої статті 20 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" зауваження і пропозиції щодо оприлюдненого проекту регуляторного акта та відповідного аналізу регуляторного впливу надаються фізичними та юридичними особами, їх об'єднаннями, крім розробника цього проекту, спеціально уповноваженому органу виконавчої влади з питань державної регуляторної політики - Державному комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва на адресу: вул. Арсенальна, 9/11. Адреса електронної пошти: mail@dkrp.gov.ua

Зауваження та пропозиції до проекту "Положення про порядок надання орендодавцем державного майна дозволу орендарю на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна" прийматимуться Фондом державного майна України протягом місяця з дня оприлюднення.

Заступник директора ДепартаментуЯ.Усенко