A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації"

від 6 квітня 2008 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до доручення Першого віце-прем'єр-міністра України О. Турчинова від 14.03.2008 № 13899/1/1-08 стосовно організації виконання Указу Президента України від 06.03.2008 № 200/2008 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 лютого 2008 року "Про забезпечення національних інтересів і національної безпеки у сфері приватизації та концептуальні засади їх реалізації" та статті 4 Закону України "Про приватизацію державного майна" Фондом державного майна України розроблено проект Закону України "Про Державну програму приватизації на 2008-2012 роки ", який визначає цілі, завдання, пріоритети та умови приватизації державного майна на 2008-2012 роки.

Враховуючи нові підходи до процесу приватизації державного майна на сучасному етапі розвитку ринкових перетворень, визначені проектом Державної програми приватизації на 2008-2012 роки, разом з проектом зазначеної Програми підготовлено проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації", який забезпечить реалізацію норм Програми та взаємоузгодженість правової бази з питань приватизації, що сприятиме гармонізації приватизаційного законодавства.

2. Мета і шляхи її досягнення

Законопроект розроблено для удосконалення законодавства з питань приватизації, формування чіткої, ефективної, стабільної правової бази у сфері приватизації, досягнення прозорості, відкритості приватизаційного процесу, вирішення проблемних питань приватизації попередніх років, відповідності законодавства реаліям і вимогам часу та стратегічному курсу країни.

Проект включає викладення в новій редакції Законів України "Про приватизацію державного майна", "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", а також зміни до законів України "Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва", "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі".

Законопроектом передбачено:

  • запровадження порядку планування процесу приватизації об'єктів державної власності, упорядкування процесу прогнозованих завдань;
  • порядок, заходи, шляхи здійснення передприватизаційної підготовки об'єктів права державної власності;
  • порядок приватизації об'єктів;
  • визначення складу обмежень щодо розпорядження та використання майном, яке перебуває у процесі приватизації;
  • чітке визначення способів приватизації, запровадження нових способів продажу державного майна (конкурси з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону, аукціони із зниженням ціни лоту, аукціони без оголошення ціни);
  • удосконалення механізмів проведення способів продажу державного майна;
  • відкритість та прозорість приватизації шляхом розміщення повної та достовірної інформації про всі етапи приватизації;
  • трансформацію змісту зобов'язань покупців об'єктів приватизації відповідно до укладених договорів купівлі-продажу шляхом посилення відповідальності нових власників за результати господарювання приватизованих підприємств у післяприватизаційний період, забезпечення беззбиткової діяльності цих підприємств та сплати податків до бюджетів усіх рівнів;
  • вдосконалення механізму та посилення державного контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу, укладених в процесі приватизації, тощо.

3. Правові аспекти

На даний час законодавство України з питань приватизації складається з Закону України "Про приватизацію державного майна", Закону України "Про Державну програму приватизації", а також законів, які регулюють особливості приватизації окремих сфер та галузей економіки, зокрема, "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі", "Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва", нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України та міністерств і інших центральних органів виконавчої влади.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація цього законопроекту не потребує додаткових матеріальних витрат з Державного бюджету України. У той же час у разі реального вдосконалення приватизації, правова основа якого створюється цим законопроектом, можна очікувати збільшення надходження коштів до бюджету.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект закону в установленому порядку погоджено Міністерством економіки України, Міністерством фінансів України надано лист із зауваженнями.

За результатами правової експертизи Міністерством юстиції України проект погоджено без зауважень.

6. Регіональний аспект

Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації" не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць України.

7. Громадське обговорення

З метою оприлюднення та всебічного обговорення проекту, забезпечення відкритості та прозорості в діяльності Фонду державного майна України, редакцію законопроекту розміщено на веб-сайті Фонду державного майна України (www.spfu.gov.ua). Зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань до проекту не отримано.

8. Прогноз результатів

Запропонований законопроект врегулює правове забезпечення приватизації державного майна та разом з проектом Державної програми приватизації на 2008-2012 роки, забезпечить подальший розвиток та удосконалення процесів приватизації, продаж об'єктів приватизації за ринковими цінами, вирішення проблем приватизації попередніх років, підвищення відкритості та прозорості процесу реформування державної власності.

Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації" забезпечить досягнення встановлених цілей шляхом створення досконалої, чіткої та прозорої законодавчої бази з питань приватизації державного майна, запровадження нових механізмів та процедур здійснення приватизаційного процесу, що дозволить створити сталу правову основу для процесу реформування власності, а також забезпечити виконання норм Державної програми приватизації.

В.о. Голови Фонду державного майна УкраїниА. Гриненко

"____" __________2008р.