A A A K K K

Про затвердження Положення про аукціонну комісію

№ 1095 від 5 липня 2007 р.

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

НАКАЗ

06.07.2007м. Київ№ 1095

Про затвердження Положення про аукціонну комісію

Відповідно до Порядку продажу в 2007 році земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 року № 710, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про аукціонну комісію, що додається.

2. Департаменту підготовки та проведення конкурсів (Є.Філозоп) у п'ятиденний строк з дня затвердження цього наказу забезпечити його подання на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Управлінню офіційних друкованих видань (Н.Путівська), Департаменту підготовки та проведення конкурсів (Є.Філозоп) у десятиденний строк з дня державної реєстрації цього наказу в Міністерстві юстиції України забезпечити опублікування цього наказу у "Державному інформаційному бюлетені про приватизацію".

Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова ФондуВ.Семенюк

 ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Фонду державного майна України
06.07.2007 р. № 1095

Положення про аукціонну комісію

Положення про аукціонну комісію (далі - Положення) розроблено відповідно до Порядку продажу у 2007 році земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. № 710 (далі - Порядок).

Це Положення визначає порядок утворення та діяльності аукціонної комісії з продажу об'єктів аукціону - земельної ділянки державної власності разом з об'єктом приватизації, який на ній розташований (далі - об'єкт аукціону).

Метою цього Положення є забезпечення конкурентності, справедливості, неупередженості, послідовності та високого професійного рівня в підготовці і проведенні аукціонів відповідно до Порядку.

Терміни, що визначені в Положенні, застосовуються у значенні, наведеному у Порядку.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Аукціонна комісія (далі - комісія) - це тимчасово діючий колегіальний орган, що створюється відповідним органом приватизації для проведення аукціонів з продажу об'єкт аукціону, з метою визначення переможця аукціону.

2. Основними принципами діяльності комісії є:

додержання чинного законодавства;

колегіальність прийняття рішень;

повнота розгляду поданих до аукціонної комісії планів приватизації об'єктів аукціону відповідно до встановлених умов аукціону;

обґрунтованість прийнятих рішень;

незалежність членів комісії (недопущення втручання в діяльність комісії будь-яких органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також учасників аукціону);

професійність членів комісії.

СКЛАД ТА ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ КОМІСІЇ

4. До складу комісії входять спеціалісти і експерти органу приватизації, профільних міністерств та інших державних органів виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, місцевих адміністрацій, балансоутримувача, трудового колективу об'єкта, що приватизується (у разі приватизації єдиного майнового комплексу підприємства).

Якщо на продаж разом із земельною ділянкою пропонуються контрольні пакети акцій АТ, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, то до роботи аукціонної комісії за згодою правоохоронних органів залучається їх представники з правом дорадчого голосу.

5. Комісія створюється у кількості від 5 до 9 осіб, що мають право вирішального голосу.

6. Відповідний орган приватизації направляє в організації та установи письмові запити щодо надання кандидатур до складу комісії.

Делегування представників до складу комісій є обов'язковим для керівництва організацій та установ.

7. Склад комісії затверджується наказом відповідного органу приватизації. Наказом також встановлюється строк визначення умов аукціону та їх подання на затвердження до відповідного органу приватизації.

Голова комісії та відповідальний секретар призначаються із працівників відповідного органу приватизації.

На час роботи в комісії за її членами зберігаються місце роботи (посада) та середній заробіток згідно з чинним законодавством України.

ЗАВДАННЯ ТА ФУНКЦІЇ КОМІСІЇ

8. Основними завданнями комісії є:

визначення умов проведення аукціону;

визначення строку його проведення відповідно до Порядку;

9. Основними функціями комісії є:

визначення згідно з рекомендаціями органу приватизації умов аукціону;

розробка проекту інформаційного повідомлення про проведення аукціону та подання його до органу приватизації на затвердження;

розгляд планів приватизації об'єктів аукціону, наданих учасниками аукціону та прийняття відповідного рішення;

складання протоколів та подання їх на затвердження до органу приватизації;

взаємодія з виконавцем аукціону та ліцитатором.

ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ КОМІСІЇ

10. Комісія має право:

під час розробки та визначення умов аукціону звертатися до відповідного органу приватизації та в інші установи із запитами щодо забезпечення комісії інформацією про об'єкт аукціону, документами та іншими матеріалами, приміщенням для проведення її засідань, комп'ютерною технікою, засобами зв'язку, канцелярським приладдям, необхідними для роботи комісії. У разі проведення виїзного засідання - транспортом для огляду об'єкта приватизації та земельної ділянки, готелем тощо;

звертатися по допомогу до спеціалістів, радників та експертів;

надавати органу приватизації рекомендації щодо додаткових умов участі в аукціоні.

11. Комісія зобов'язана:

проводити засідання комісії, дотримуючись вимог чинного законодавства України;

сприяти забезпеченню рівних умов для всіх потенційних покупців;

забезпечувати проведення аукціону відповідно до вимог законодавства.

12. Члени комісії не мають права:

вести поза межами засідань комісії переговори з учасниками аукціону;

мати майнові та немайнові стосунки з учасниками аукціону.

13. Всі члени комісії несуть відповідальність згідно з чинним законодавством за порушення норм Положення та розголошення інформації:

про учасників, їх кількість та подані ними плани приватизації (до затвердження переможця);

про склад комісії, час і місце проведення засідань комісії.

14. Членом комісії не може бути особа, яка має особисту або ділову зацікавленість щодо результатів аукціону та визначення переможця.

ПОРЯДОК РОБОТИ КОМІСІЇ

15. Комісія розпочинає роботу з моменту підписання наказу про її утворення.

16. Усі зміни щодо складу комісії вносяться відповідними наказами органу приватизації.

17. Керує діяльністю комісії і організовує її роботу голова комісії (далі - Голова).

18. Голова:

скликає засідання комісії;

головує на засіданнях комісії;

дає розпорядження та доручення, обов'язкові для членів комісії;

дає доручення спеціалістам, радникам та експертам, які залучені до роботи комісії;

організовує підготовку матеріалів для подання на розгляд комісії;

забезпечує після закінчення або припинення аукціону передачу до органу приватизації документації щодо проведення аукціону;

представляє комісію у відносинах з установами та організаціями.

19. Голова комісії зобов'язаний повідомити всіх членів комісії про заплановані засідання за три дні до дати їх проведення. Повідомлення надсилаються поштою, телефонограмою, факсом або електронною поштою.

20. Відповідальний секретар забезпечує виконання доручень голови та несе відповідальність за підготовку матеріалів для розгляду комісією та правильність ведення протоколів засідань комісії.

21. Члени комісії зобов'язані брати участь у діяльності комісії, виконувати розпорядження і доручення голови. У разі відсутності на засіданні члени комісії повинні на вимогу голови комісії надавати письмові пояснення на ім'я голови.

22. Засідання комісії є правомочним за умови участі в ньому не менш як 2/3 усіх членів комісії.

23. Члени комісії мають рівне право голосу при прийнятті рішень.

24. Засідання комісії є закритими, але комісія має право запрошувати на свої засідання для надання пояснень щодо своїх аукціонних пропозицій учасників, а також пояснення спеціалістів, радників та експертів, залучених до роботи комісії.

Продаж земельної ділянки разом з розташованим на ній об'єктом приватизації (аукціон) здійснюється на відкритому засіданні аукціонної комісії.

25. Рішення комісії приймаються простою більшістю голосів присутніх членів комісії. У разі рівної кількості голосів, голос голови є вирішальним.

26. Усі рішення комісії приймаються шляхом поіменного усного голосування (тільки "за" або "проти"), результати якого заносяться до відповідного протоколу.

27. Рішення комісії оформлюється протоколами, що підписуються усіма членами комісії, які брали участь у засіданні, та подаються у встановлений строк на затвердження відповідному органу приватизації.

28. Якщо член комісії не бере участь у засіданні, відмовляється голосувати з порядку денного засідання або підписувати протокол, орган приватизації може відповідним наказом припинити його діяльність у складі комісії та включити до складу комісії іншу кандидатуру, яка надана відповідно до пунктів 4 - 7.

29. Діяльність комісії припиняється наказом органу приватизації після затвердження результатів аукціону або за рішенням органу приватизації, якщо аукціон не відбувся.

30. Рішення державних органів та установ, крім рішень органів приватизації, не поширюються на роботу комісії, члени якої здійснюють свою діяльність відповідно до цього Положення.

Директор Департаменту підготовки та проведення конкурсівЄ.Філозоп