A A A K K K

Про затвердження Змін до Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна

від 2 грудня 2008 р.

Проект

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

НАКАЗ

м.Київ

Про затвердження Змін до Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна

Відповідно до статей 7 і 9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", з метою підвищення ефективності орендних відносин, удосконалення процедури проведення конкурсів та на виконання доручення Кабінету Міністрів України (протокол від 19 листопада 2008 року пункт 9.3)

НАКАЗУЮ: 

1. Затвердити Зміни до Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 13.10.2004 №2149 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.11.2004 за № 1495/10004 (додаються).

2. Департаменту з питань управління державним майном та орендних відносин у встановленому порядку зареєструвати цей наказ в Міністерстві юстиції України.

3. Департаменту взаємодії з Верховною Радою України, засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю у десятиденний строк після реєстрації цього наказу забезпечити його розміщення на veb-сторінці Фонду державного майна України.

4. Управлінню офіційних друкованих видань після реєстрації цього наказу забезпечити його публікацію у черговому номері "Державного інформаційного бюлетеня про приватизацію" і, у десятиденний строк після реєстрації, у додатку до бюлетеню - газеті "Відомості приватизації".

5. Зміни до процедури проведення конкурсу не застосовуються до конкурсів, переможці за якими визначені до набрання чинності цим наказом.

6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Фонду Парфененка Д.М.

Голова ФондуВ. Семенюк-Самсоненко

 ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Фонду державного
майна України
______________ 2008 № _____

Зміни
до Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна

1. У пункті 2 слово "та" замінити комою, а після слова "приміщення" додати слова "та інше окреме індивідуально визначене майно".

2. Абзац перший пункту 4 викласти в такій редакції:

"Конкурс оголошується за ініціативою орендодавця або за наявності заяви про оренду від фізичної чи юридичної особи за умови відсутності заяви від особи, яка відповідно до законодавства має право на отримання відповідного державного майна в оренду поза конкурсом".

3. Пункт 6 доповнити новими абзацами шостим і сьомим такого змісту:

"перелік матеріалів, які подають учасники конкурсу;

повідомлення, що договір оренди з переможцем конкурсу - суб'єктом малого підприємництва, який здійснюватиме на орендованих площах виробничу діяльність, укладатиметься з врахуванням вимог п.34 цього Порядку".

У зв'язку з цим абзаци шостий і сьомий вважати абзацами восьмим і дев'ятим.

4. Останній абзац пункту 7 доповнити словами "та балансоутримувача".

5. Підпункт 9.2. доповнити абзацом такого змісту:

"Учасники повідомляють про засоби зв'язку з ними".

6. Підпункт 9.3. викласти в такій редакції:

"Зобов'язання (пропозиції) щодо виконання умов конкурсу, крім розміру орендної плати, пропозиція щодо якого вноситься учасником конкурсу в день проведення конкурсу, а також гарантії сплати орендної плати (завдаток), які включаються до проекту договору оренди.".

7. Підпункт 9.5. викласти в такій редакції:

"Пропозиції учасників конкурсу до проекту договору оренди мають відповідати умовам конкурсу, зазначеним в оголошенні про конкурс, та чинному законодавству України. Орендодавець не має права змінювати вимоги до проведення конкурсу після публікації оголошення про конкурс".

8. Абзац третій пункту 12 викласти в такій редакції:

"розгляд матеріалів і пропозицій учасників конкурсу та підготовка списку учасників, допущених до подання конкурсних пропозицій орендної плати".

9. Перше речення пункту 16 викласти в такій редакції: "Засідання комісії є закритими, крім засідання, під час якого проводиться конкурс з використанням відкритості пропонування розміру орендної плати за принципом аукціону".

10. Розділ V викласти в такій редакції:

"V. Процедура проведення конкурсу
18. Конкурс проводиться в один етап з використанням відкритості пропонування розміру орендної плати за принципом аукціону, на якому визначається переможець згідно з умовами конкурсу та зобов'язаннями учасника конкурсу.

19. Пропозиції (крім пропозиції щодо розміру орендної плати) та інші матеріали учасників конкурсу надаються до підрозділу орендодавця, який відповідно до своїх функцій здійснює реєстрацію вхідної кореспонденції, у конвертах з написом "На конкурс", запечатаних печаткою учасника конкурсу. Ці конверти передаються голові комісії перед черговим засіданням комісії, на якому вони розпечатуються.

20. Надані учасниками конкурсу заяви, документи і пропозиції (крім пропозиції щодо розміру орендної плати за перший/базовий місяць оренди) розглядаються на засіданнях комісії до проведення конкурсу з метою формування списку учасників, допущених до подання конкурсних пропозицій орендної плати. Зазначений список затверджується наказом орендодавця. Орендодавець повідомляє про допущення до подання конкурсних пропозицій орендної плати учасників конкурсу засобами зв'язку, які вони обрали. У разі надходження однієї пропозиції, яка відповідає умовам конкурсу, з особою, яка її подала, укладається договір оренди.

У разі відсутності пропозицій, які б відповідали умовам конкурсу, конкурс уважається таким, що не відбувся, про що орендодавцем видається відповідний наказ.

У разі виявлення комісією неточностей у наданій балансоутримувачем інформації про об'єкт оренди в частині його площі та обтяжень, які суттєво впливають на умови і перебіг конкурсу, комісія приймає рішення про припинення підготовки до конкурсу або самого конкурсу, яке оформлюється протоколом, який затверджує орендодавець. Комісія пропонує орендодавцю після отримання ним уточненої інформації оголосити конкурс на нових умовах.

21. У разі надходження двох або більше пропозицій, які відповідають умовам конкурсу, переможець визначається комісією за критерієм найбільшої запропонованої орендної плати. У разі надходження після оголошення конкурсу заяви про оренду від особи, яка відповідно до законодавства має право на отримання відповідного державного майна в оренду поза конкурсом, комісія приймає протокольне рішення про укладення договору оренди із зазначеним заявником відповідно до законодавства. За наявності кількох пропозицій від таких осіб договір оренди укладається з особою, чия заява надійшла раніше.

22. На дату проведення конкурсу комісія проводить відкрите засідання за участю учасників конкурсу (їх уповноважених осіб). На засіданні можуть бути присутні представники засобів масової інформації та інші зацікавлені особи. На цьому засіданні уповноважені особи учасників конкурсу подають свої конкурсні пропозиції щодо розміру орендної плати за перший/базовий місяць оренди у запечатаних непрозорих конвертах. Секретар комісії реєструє в протоколі засідання комісії кожного учасника конкурсу, який подав конкурсну пропозицію орендної плати із зазначенням дати, часу, та імені уповноваженої особи і видає їй картку з номером учасника. На конвертах зареєстрованих учасників конкурсу робиться відмітка про реєстрацію із зазначенням номеру учасника.

23. Уповноважені особи учасників конкурсу можуть опустити до прозорої скриньки тільки зареєстровані конверти з конкурсними пропозиціями орендної плати. Реєстрація конкурсних пропозицій завершується за 10 хвилин до початку проведення конкурсу.

24. Голова комісії (у разі його відсутності - заступник голови комісії) у присутності членів комісії та зацікавлених осіб дістає зі скриньки конверти з конкурсними пропозиціями, розпечатує конверти і оголошує зміст пропозицій у порядку послідовності реєстраційних номерів. Конкурсні пропозиції, в яких зазначена вартість орендної плати нижча, ніж визначена в умовах конкурсу, до уваги не беруться, а особи, які їх подали, до подальшої участі і конкурсі не допускаються. Такі конкурсні пропозиції заносяться до протоколу з відміткою "не відповідає умовам конкурсу".

25. Після оголошення всіх конкурсних пропозицій орендної плати конкурс проводиться у вигляді торгів "з голосу" головою комісії (у разі його відсутності - заступником голови комісії). Початком торгів уважається момент оголошення головою комісії найвищої орендної плати, запропонованої учасниками у конкурсних пропозиціях, яка вважається початковою платою торгів. Голова комісії пропонує учасникам вносити пропозиції. Якщо після триразового оголошення розміру орендної плати не буде запропоновано більший розмір орендної плати, голова комісії оголошує про набуття права на оренду учасником, який запропонував найвищу орендну плату.

26. У процесі проведення конкурсу у вигляді торгів його учасники піднімають картку зі своїм номером, повернутим до голови комісії, називають свою пропозицію та заповнюють і підписують бланк пропозиції, в якому зазначаються реєстраційний номер учасника і запропонована сума. Забезпечення учасників зазначеними бланками покладається на секретаря комісії.

27. Збільшення ціни здійснюється учасниками з кроком, який установлюється конкурсною комісією, але не може бути меншим за 1% від початкової ціни. Якщо після того, як голова комісії тричі оголосив останню ціну, від учасників конкурсу не надійдуть пропозиції щодо більш високої ціни, голова комісії оголошує "Вирішено", називає номер учасника, який запропонував найвищу ціну (розмір орендної плати за перший/базовий місяць оренди) і оголошує його переможцем конкурсу. Інші учасники підписують бланк про відсутність пропозицій.

28. Учасник, який під час конкурсу не виконує вимоги цього Порядку або своєю поведінкою заважає проведенню конкурсу, за рішенням комісії видаляється з конкурсу, про що робиться запис у протоколі.

29. Після закінчення засідання комісії, на якому проводилися торги, складається протокол, у якому зазначаються: відомості про учасників; встановлена на торгах початкова орендна плата; пропозиції учасників (підписані бланки з пропозиціями додаються); результат конкурсу. Протокол не пізніше наступного робочого дня після проведення засідання підписується всіма членами комісії і переможцем конкурсу.

30. Протокол про результати конкурсу протягом 3 робочих днів після підписання його всіма членами комісії і переможцем конкурсу затверджується орендодавцем, який протягом трьох робочих днів письмово повідомляє про результати конкурсу всіх учасників і публікує їх у виданнях, в яких було надруковано оголошення про конкурс.

31. Підсумки конкурсу не затверджуються орендодавцем у випадках, якщо:

не виконано вимоги щодо достовірності інформації, яка міститься в оголошенні про конкурс;

порушено порядок підготовки, організації і проведення конкурсу, визначений чинними нормативно-правовими актами України.

32. Діяльність комісії припиняється: у разі відсутності заяв про участь у конкурсі - з оголошеного кінцевого терміну прийняття пропозицій учасників конкурсу, у разі відсутності заяв, які б відповідали умовам конкурсу - з моменту підписання наказу про те, що конкурс не відбувся, у разі укладення договору оренди з особою, яка відповідно до законодавства має право на отримання відповідного державного майна в оренду поза конкурсом або з особою, пропозиції якої виявилися єдиними, що відповідають умовам конкурсу - з моменту укладення договору, у разі проведення конкурсу - з дати укладення договору оренди, а якщо договір не буде укладено, - з моменту підписання наказу про припинення діяльності комісії."

33. Орендодавець протягом 15 днів після дати затвердження ним результатів конкурсу направляє переможцю конкурсу проект договору оренди. Переможець конкурсу після отримання проекту договору протягом 5 робочих днів повертає орендодавцю підписаний проект договору оренди. До умов договору оренди включаються орендна плата в розмірі, запропонованому переможцем конкурсу, та інші пропозиції переможця конкурсу.

34. У разі, якщо переможцем конкурсу стане суб'єкт малого підприємництва, який провадитиме виробничу діяльність безпосередньо на орендованих виробничих площах, запропонована ним орендна плата визначається з урахуванням коефіцієнту, передбаченому додатком 2 до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95 № 786."

Заступник директора Департаменту з питань управління державним майном та орендних відносинЯ. Усенко