A A A K K K

Положення про порядок анулювання сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання та їх поновлення після анулювання

від 13 грудня 2005 р.

Проект

Положення
про порядок анулювання сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання та їх поновлення після анулювання

Розділ 1. Загальні положення

1. Це Положення розроблено на виконання статті 20 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (далі - Закон) з метою встановлення порядку анулювання сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання (далі - сертифікати), а також процедури їх поновлення.

2. Анулювання сертифікатів Фондом державного майна України можливе за таких підстав:

висновку Наглядової ради з питань оціночної діяльності за наявності порушень вимог Закону та інших нормативно-правових актів з оцінки майна, виявлених під час рецензування звіту про оцінку, які призвели до визнання неякісною оцінки майна, проведеної суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання або оцінювачами, які працюють у його штатному складі;

набрання законної сили двома і більше судовими рішеннями, якими було задоволено позови до оцінювачів (суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання), пов'язані з проведенням ними неякісної оцінки;

звільнення всіх оцінювачів, які були заявлені суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання у штатному складі під час прийняття рішення про видачу сертифіката, або позбавлення чи зупинення дії їх кваліфікаційних свідоцтв;

виявлення порушень оцінювачами (суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання) статті 8 Закону;

ліквідації суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання, який отримав сертифікат;

відсутності у штатному складі суб'єкта оціночної діяльності -суб'єкта господарювання хоча б одного оцінювача, який має кваліфікаційне свідоцтво за напрямами оцінки майна, які зазначені у сертифікаті;

неінформування письмово в тижневий строк Фонду державного майна України стосовно змін, які відбулися в суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання з часу дії сертифіката і мають суттєве значення для здійснення контролю за оціночною діяльністю (зміни у штатному складі оцінювачів, його юридичному статусі, інша суттєва інформація, відповідно до якої приймається рішення про видачу або анулювання сертифіката суб'єкту оціночної діяльності - суб'єкту господарювання).

3. Для анулювання сертифіката Фонд державного майна України готує наказ, у якому зазначаються причини, на підставі яких було прийняте відповідне рішення. Накази про анулювання сертифікатів підлягають обнародуванню в додатку до "Державного інформаційного бюлетеня про приватизацію" - газеті "Відомості приватизації", а також на web-сторінці Фонду державного майна України в Інтернеті.

Розділ 2. Анулювання сертифіката на підставі висновку Наглядової ради з питань оціночної діяльності та його поновлення

1. Процедура розгляду скарг Наглядовою радою з питань оціночної діяльності на діяльність суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання відбувається відповідно до Порядку роботи Наглядової ради з питань оціночної діяльності, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 08.05.02 N791 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.06.02 за N 477/6765 (із змінами та доповненнями).

2. За результатами рецензування звітів про оцінку майна, поданих на розгляд Наглядової ради з питань оціночної діяльності, з урахуванням пояснення оцінювачів (оцінювача), які безпосередньо здійснювали роботи з оцінки майна, пояснення керівництва суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання та додаткових відомостей, що розкривають суть скарги на оціночну діяльність, Наглядова рада з питань оціночної діяльності може прийняти такі рішення:

попередити суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання щодо недопущення у подальшому порушень нормативно-правових актів з оцінки майна (у разі, якщо порушення не мають системного характеру);

пропонувати Фонду державного майна України анулювати сертифікат суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання ( у разі неодноразового порушення нормативно-правових актів з оцінки майна, що призвело до визнання неякісними оцінок майна);

звернутися до Екзаменаційної комісії з пропозицією розглянути на її засіданні питання щодо позбавлення кваліфікаційних документів (кваліфікаційних свідоцтв) оцінювачів (оцінювача), які безпосередньо складали звіт про оцінку майна;

звернутися до Екзаменаційної комісії з пропозицією розглянути на її засіданні питання про необхідність зобов'язати оцінювачів (оцінювача), які безпосередньо складали звіт про оцінку майна, пройти підвищення кваліфікації за напрямом оцінки майна та спеціалізаціями в межах цих напрямів, що відповідають напрямам та спеціалізаціям звіту про оцінку майна, щодо якого були зауваження;

звернутися до Екзаменаційної комісії з пропозицією розглянути на її засіданні питання про необхідність зобов'язати оцінювачів (оцінювача), які безпосередньо складали звіт про оцінку майна, надати Екзаменаційній комісії для рецензування її членами додатково декілька звітів за напрямами оцінки майна та спеціалізаціями в межах цих напрямів, які відповідають напрямам та спеціалізаціям звіту, щодо якого були зауваження.

3. Наглядова рада з питань оціночної діяльності відповідно до пункту 2 розділу 2 цього Положення може прийняти рішення, що передбачає застосування до суб'єкта оціночної діяльності -суб'єкта господарювання і оцінювачів (оцінювача) відповідні заходи впливу згідно з чинними нормативними актами.

4. Поновлення сертифіката після його анулювання відбувається в порядку, передбаченому для його видачі, який зазначено в Положенні про порядок видачі сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності, затвердженому наказом Фонду державного майна України від 14.03.02 N 479 і зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 28.03.02 за N312/6600.

5. Якщо сертифікат було анульовано на підставі абзацу 2 частини 1 статті 20 Закону та частини 2 статті 16 Закону, то видача нового сертифіката можлива за умови наявності у штатному складі суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання іншого оцінювача або оцінювача, кваліфікаційний документ якого раніше не був заявлений у довідці суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання, який подав заяву про видачу нового сертифіката.

Якщо у штатному складі суб'єкта оціночної діяльності -суб'єкта господарювання зміни не відбулися і на посаді оцінювача залишається лише особа, яку позбавили кваліфікаційного документа (кваліфікаційного свідоцтва) оцінювача, видача нового сертифіката можлива не раніше ніж через рік від дати анулювання за умови, що оцінювач отримає нове кваліфікаційне свідоцтво у порядку, передбаченому статтею 15 Закону.

6. Якщо відповідно до рішення Екзаменаційної комісії оцінювач мав пройти підвищення кваліфікації, видача нового сертифіката у разі анулювання попереднього можлива лише за умови подання в пакеті документів копії свідоцтва про підвищення кваліфікації вищезазначеного оцінювача.

7. Якщо відповідно до рішення Екзаменаційної комісії оцінювач мав подати на розгляд та додаткове рецензування членами Екзаменаційної комісії звіти про оцінку майна, видача нового сертифіката в разі анулювання попереднього можлива лише за умови подання в пакеті документів витягу з протоколу із зазначенням позитивного рішення членів Екзаменаційної комісії щодо результатів рецензування звітів та висновку про можливість подальшого здійснення оцінювачем практичної діяльності з оцінки майна.

Розділ 3. Анулювання сертифіката за рішенням суду або за умови звільнення оцінювачів та його поновлення

1. У випадку набрання законної сили двома і більше судовими рішеннями, якими було задоволено позови до оцінювачів (суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання), пов'язані з проведенням ними неякісної оцінки майна, Фонд державного майна України готує наказ про анулювання сертифіката суб'єкта оціночної діяльності - суб"єкта господарювання.

2. Якщо в рішенні суду не було визначено термін, протягом якого суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання не може займатися практичною діяльністю з оцінки, поновлення сертифіката відбувається в порядку, передбаченому для його видачі.

При цьому якщо на основі рішення суду за фактами непрофесійної оцінки майна, яка проведена оцінювачем, відбулося також позбавлення Екзаменаційною комісією кваліфікаційного свідоцтва оцінювача, який був заявлений у штатному складі суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання, поновлення сертифіката можливе за умови одержання вищезазначеним оцінювачем нового кваліфікаційного свідоцтва або наявності у штатному складі суб'єкта оціночної діяльності - господарювання іншого оцінювача, який має відповідне кваліфікаційне свідоцтво.

3. Про зміни у штатному складі оцінювачів з часу дії сертифіката суб'єкти оціночної діяльності - суб'єкти господарювання зобов'язані інформувати Фонд державного майна України у тижневий термін. Якщо всі оцінювачі, що були заявлені у штатному складі суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання під час прийняття Фондом державного майна України рішення про видачу йому сертифіката звільнилися, така інформація від суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання є підставою для підготовки Фондом державного майна України наказу про анулювання сертифіката.

У разі якщо до Фонду державного майна України надійшла інформація від суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання про звільнення одного оцінювача ( за умови, що у штатному складі перебувають декілька оцінювачів), Фонд державного майна України може прийняти такі рішення:

анулювати сертифікат, якщо у штатному складі не залишилося жодного оцінювача, що має кваліфікаційне свідоцтво за напрямами ( напрямом) оцінки майна та спеціалізаціями ( спеціалізацією) в межах цих напрямів, які зазначені в сертифікаті,

не здійснювати анулювання сертифіката ( якщо у штатному складі залишився хоча б один оцінювач, що має кваліфікаційне свідоцтво оцінювача за напрямом оцінки майна та спеціалізаціями в межах цього напряму, які зазначені в сертифікаті).

4. Поновлення сертифіката після його анулювання за підстав, зазначених у абзаці третьому пункту 3 розділу 3 цього Положення, відбувається відповідно до Положення про порядок видачі сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності з урахуванням кваліфікаційних документів тих оцінювачів, що залишилися у штатному складі суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання.

Розділ 4. Анулювання сертифіката за умови ліквідації (реорганізації) суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання або виявлення порушень статті 8 Закону та поновлення сертифіката

1. У разі ліквідації суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання він письмово інформує про це Фонд державного майна України. Отримана інформація є підставою для підготовки Фондом державного майна України відповідного наказу про анулювання сертифіката.

2. У разі реорганізації суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання за умови, що новий суб"єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання відповідно до статті 59 Господарського кодексу України є правонаступником попереднього, Фонд державного майна України:

готує наказ про анулювання старого сертифіката (за умови відповідного звернення суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання ), а також видає новий сертифікат правонаступнику (у разі подання до Фонду державного майна України повного пакета документів, передбаченого Положенням про порядок видачі сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності);

готує наказ про те, що сертифікат, виданий попередньому суб'єкту оціночної діяльності - суб'єкту господарювання, є чинним для його правонаступника за тими самими напрямами оцінки майна і спеціалізаціями в межах цих напрямів (за умови відповідного звернення суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання; надання нотаріально посвідченої копії статуту, в якому зазначається, що новий суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання є правонаступником попереднього; незмінного складу оцінювачів).

3. У разі виявлення Фондом державного майна України факту порушення суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання статті 8 Закону, Фонд державного майна України виносить зазначене питання на засідання Наглядової ради з питань оціночної діяльності. При цьому предметом розгляду є звіт про оцінку майна, виконаний суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання, та інші документи, що підтверджують факт порушення суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання (оцінювачами, що брали участь у підготовці звіту) вимог вищезазначеної статті Закону.

Звернення до Фонду державного майна України щодо порушення суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання 8 статті Закону можуть надходити від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, саморегулівних організацій оцінювачів, інших зацікавлених осіб.

На підставі висновків, наданих Наглядовою радою з питань оціночної діяльності стосовно анулювання сертифіката Фонд державного майна України готує відповідний наказ. Поновлення сертифіката відбувається відповідно до розділу 2 цього Положення залежно від того, які додаткові рішення щодо суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання або оцінювачів, які працюють у його штатному складі, прийняла Наглядова рада з питань оціночної діяльності.

Розділ 5. Анулювання сертифіката з інших причин та його поновлення

1. Сертифікат може бути анульовано Фондом державного майна України у разі ненадання письмово інформації суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання у тижневий термін про зміни, які відбулися (з часу дії сертифіката) у штатному складі оцінювачів, юридичному статусі, або неповідомлення Фонду державного майна України стосовно іншої суттєвої інформації, яка враховується при видачі сертифіката.

2. Якщо оцінювач (оцінювачі), що перебуває у штатному складі суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання, вчасно не пройшов підвищення кваліфікації, передбачене статтею 14 Закону, Фонд державного майна України зупиняє дію його кваліфікаційного свідоцтва. При цьому сертифікат підлягає анулюванню, якщо у штатному складі не залишилося хоча б одного оцінювача , який має чинне кваліфікаційне свідоцтво оцінювача за напрямами оцінки майна і спеціалізаціями в межах цих напрямів, що відповідають напрямам і спеціалізаціям сертифіката.

Після проходження оцінювачем підвищення кваліфікації Фонд державного майна України наказом поновлює дію його кваліфікаційного свідоцтва. Після цього суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання, сертифікат якого було анульовано, може отримати новий сертифікат у порядку, передбаченому для його видачі.

3. Якщо оцінювач (оцінювачі), що перебуває у штатному складі суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання за рішенням Екзаменаційної комісії отримав замість єдиного кваліфікаційного свідоцтва декілька за кожним напрямом оцінки окремо і не пройшов підвищення кваліфікації за тими напрямами, за якими він оцінює майно у складі суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання, Фонд державного майна України зупиняє дію тих кваліфікаційних свідоцтв, за якими вчасно не підвищено кваліфікацію. Це є підставою для анулювання суб'єкту оціночної діяльності - суб'єкту господарювання сертифіката, якщо він був виданий за тими напрямами оцінки майна та спеціалізаціями в межах цих напрямів, що й кваліфікаційні свідоцтва оцінювача (оцінювачів), дію яких зупинено.

Видача нового сертифіката після анулювання попереднього відбувається з урахуванням чинних кваліфікаційних свідоцтв оцінювача (оцінювачів) і відповідно до зазначених у них напрямів оцінки майна та спеціалізацій у межах цих напрямів.

Директор Департаменту оцінки майна та оціночної діяльностіВ.Гайдук