A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу проекту постанови Кабінету Міністрі України "Про затвердження Методики визначення вартості об'єктів права інтелектуальної власності"

від 15 серпня 2005 р.

Аналіз регуляторного впливу
проекту постанови Кабінету Міністрі України "Про затвердження Методики визначення вартості об'єктів права інтелектуальної власності"

1. Обгрунтування необхідності державного регулювання шляхом прийняття цього нормативного акта.

Предметом регулювання Методики визначення вартості об'єктів права інтелектуальної власності є процедура, яка забезпечує організаційні та методичні засади визначення оціночної вартості об'єктів права інтелектуальної власності, що належать державі або створені за державні кошти, з метою постановки зазначених об'єктів на бухгалтерський облік. Зазначена Методика дасть можливість під час інвентаризаціїї активів підприємства провести оцінку вартості виявлених не відображених в бухгалтерському обліку підприємства об'єктів права інтелектуальної власності та керуючись вимогами стандартів бухгалтерського обліку переоцінити балансову вартість відображених в бухгалтерському обліку об'єктів, привівши її до справедливої вартості.

Крім того Методика містить встановлену форму акта оцінки об'єктів права інтелектуальної власності, складання якого вимагає наказ Міністерства фінансів України від 22.11.2004 N732 "Про затвердження типових форм первинного обліку об'єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів".

2. Аналіз впливу, який справлятиме регуляторний акт на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб'єктів господарювання, громадян та держави.

Прийняття постанови Кабінету Міністрів України України "Про затвердження Методики визначення вартості об'єктів права інтелектуальної власності" сприятиме захисту майнових прав інтелектуальної власності держави та її економічних інтересів у цій сфері, в тому числі збереженню національної безпеки України, удосконаленню взаємовідносин держави з суб'єктами недержавного сектору економіки в частині господарського використання об'єктів права інтелектуальної власності, створених за державні кошти, та збільшенню частки об'єктів права інтелектуальної власності, що належать державі, в системі нарощування національного багатства країни та запобіганню заниження вартості підприємств під час їх приватизації.

3. Відповідність проекту принципам державної регуляторної політики.

Доцільність проекту обгрунтована у розділі 1 цієї записки.

Адекватність проекту пітверджується практикою проведення оцінки об'єктів права інтелектуальної власності та регулюється Національними стандартами оцінки та вимогами стандартів бухгалтерського обліку.

Ефективність проекту передбачається за рахунок виявлення, визначення вартості та відображення у бухгалтерському обліку об'єктів права інтелектуальної власності.

Збалансованість проекту досягається за рахунок взаємодоповнюваності та збалансованості окремих положень Методики.

Передбачуваність та прозорість проекту забезпечується повнотою розкриття процедури виявлення, визначення вартості та відображення у бухгалтерському обліку об'єктів права інтелектуальної власності.

Врахування громадської думки щодо проекту досягається шляхом його розміщення для розгляду та обговорення на сайті Фонду у мережі Інтернет.

Заступник Директора Депратаменту оцінки майна та оціночної діяльностіВ. Зеленський