A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу проекту змін до Положення про конкурсний відбір суб'єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом Фонду державного майна України (ФДМУ) від 25.11.03 N 2100 та зареєстрованого Міністерством юстиції України 19.12.03 за N 1194/8515

від 23 листопада 2005 р.

Аналіз регуляторного впливу
проекту змін до Положення про конкурсний відбір суб'єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом Фонду державного майна України (ФДМУ) від 25.11.03 N 2100 та зареєстрованого Міністерством юстиції України 19.12.03 за N 1194/8515

1. Опис проблем

Проект змін до Положення про конкурсний відбір суб'єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом ФДМУ від 25.11.03 N 2100 та зареєстрованого Міністерством юстиції України 19.12.03 за N 1194/8515, розроблено з метою удосконалення процедури залучення суб'єктів оціночної діяльності до виконання робіт з оцінки майна, а також забезпечення прозорості процесу обрання суб'єктів оціночної діяльності на конкурсних засадах.

2. Головні цілі прийняття акта

Проектом передбачено вдосконалення механізму відбору та залучення суб'єктів оціночної діяльності до виконання робіт з оцінки майна.

3. Оцінка альтернативних способів досягнення зазначений цілей

Питання, що передбачені проектом закону, врегульовані наступними нормативно-правовими актами чинного законодавства:

Нормативно-правовими актами у даній сфері є Закон України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні", Методика оцінки майна, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.03 N 1891.

4. Опис механізмів і заходів для вирішення проблеми

Проектом передбачено запровадження форм зразкових договорів на проведення робіт з оцінки майна з суб'єктами оціночної діяльності - переможцями конкурсів, які буде укладати ФДМУ у разі, якщо відповідно до чинного законодавства виступатиме платником таких робіт. Розширено перелік критеріїв відбору суб'єктів оціночної діяльності, якими керується конкурсна комісія. Так, передбачено, що комісія буде враховувати під час обрання переможця конкурсу професійні можливості та ефективність діяльності претендента відповідно до даних, що знаходяться у Державному реєстрі суб'єктів оціночної діяльності.

5. Вірогідність досягнення поставлених цілей

Запровадження зазначеного акта забезпечить високу вірогідність досягнення поставлених цілей.

6. Очікувані результати

Позитивні:

Проект змін до Положення про конкурсний відбір суб'єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом ФДМУ від 25.11.03 N 2100 та зареєстрованого Міністерством юстиції України 19.12.03 за N 1194/8515, сприятиме підвищенню ефективності відбору суб'єктів оціночної діяльності, що зумовить позитивні наслідки як для держави, так і для суб'єктів господарювання.

Негативні: немає.

7. Показники результативності акта

  • вплив на механізм відбору (зокрема його прозорості) суб'єктів оціночної діяльності до виконання робіт з оцінки майна;
  • збільшення критеріїв відбору суб'єктів оціночної діяльності.
8. Заходи для відстеження результативності акта

  • ведення Державного реєстру суб'єктів оціночної діяльності;
  • проведення рецензування звітів про оцінку майна;
  • забезпечення реалізації управлінських рішень.

Заступник Голови ФондуО. Потімков