A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту Порядку проведення додаткового продажу акцій відкритих акціонерних товариств за номінальною вартістю

від 26 червня 2008 р.

Пояснювальна записка
до проекту Порядку проведення додаткового продажу акцій відкритих акціонерних товариств за номінальною вартістю

1. Обгрунтування необхідності прийняття акта

При перетворенні орендних підприємств у відкриті акціонерні товариства його засновниками виступають: з боку держави-відповідний державний орган приватизації, а з боку орендаря-господарське товариство, створене орендарями. Відповідно до вимог пункту 7 статті 17 Закону України "Про приватизацію державного майна" додатковий продаж здійснюється за умови, коли вартість майна, що вноситься орендарем (організацією орендарів або господарським товариством, створеним членами трудового колективу підприємства, що приватизується) до статутного капіталу товариства, становить менше 25 відсотків його статутного капіталу із урахуванням вартості акцій, придбаних ними. Члени організації орендарів (члени трудового колективу підприємства-засновники господарського товариства, яке є орендарем) мають право на додаткове придбання за кошти акцій, що є у державній власності, за їх номінальною вартістю у межах 25 відсотків статутного фонду товариства, але не більше 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на кожного.

2. Цілі і завдання прийняття акта

Метою акта є вирішення проблемних питань минулих років, удосконалення процесу реформування власності, сприяння розвитку фондового ринку через широке використання продажу акцій відкритих акціонерних товариств громадянам України.

Прийняття Порядку дозволить реалізувати право на додаткове придбання акцій особам, визначеним п. 7 статті 17 Закону України "Про приватизацію державного майна", зокрема членам організації орендарів (членам трудового колективу підприємства-засновника господарського товариства, яке є орендарем). На сьогодні Фонд державного майна України здійснює підготовку до приватизації підприємств, співзасновниками яких є держава та господарські товариства, які є орендарем, і тому прийняття зазначеного нормативного акту є актуальним.

3. Загальна характеристика і основні положення проекту акта

Проект нормативного акта розроблений з урахуванням виявленого позитивного досвіду продажу акцій відкритих акціонерних товариств та аналізу законодавства і відповідних нормативно правових актів, які застосовувались для продажу акцій фізичним особам, зокрема: Порядку проведення пільгового продажу акцій відкритих акціонерних товариств, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 03.07.00 №1368 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.07.00 за №428/4649; Порядку проведення продажу акцій відкритих акціонерних товариств за номінальною вартістю, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 30.04.99 №797 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.06.99 за №350/3643; Порядку додаткового придбання акцій відкритого акціонерного товариства його керівництвом за їх номінальною вартістю за грошові кошти, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 19.05.99 №906 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.06.99 за №349/3642; Положення про порядок розрахунків за придбані об'єкти приватизації, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 02.11.92 №467 та інші.

Процедура відповідного продажу передбачає складання та затвердження списків осіб, які мають право на придбання акцій відкритих акціонерних товариств за номінальною вартістю. В нормативному акті також передбачені механізми подання заяви на відповідне придбання акцій, оплати за придбані акції, підведення підсумків продажу та відчудження акцій на користь фізичних осіб.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері првового регулювання

- Закон України "Про приватизацію державного майна";

- Закон України "Про оренду державного та комунального майна";

- Закон України "Про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні"

- Порядок проведення пільгового продажу акцій відкритих акціонерних товариств, затверджений наказом Фонду державного майна України від 03.07.00 №1368 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.07.00 за №428/4649;

- Положення про порядок розрахунків за придбані об'єкти приватизації, затверджене наказом Фонду державного майна України від 02.11.92 №467;

- Порядок здійснення операцій в системі власників іменних цінних паперів на підставі документів, які надаються органом приватизації, затверджений наказом Фонду державного майна України від 11.09.00 №1885 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22.09.00 за №631/4852;

- Положення про порядок взаємодії органу приватизації з депозитарними установами при випуску цінних паперів у бездокументарній формі в процесі приватизації та корпоратизації, затверджене наказом Фонду державного майна України від 28.04.99 №784 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 14.05.99 за №310/3603.

5. Фінансово-економічне обгрунтування

Реалізація акту не потребує додаткових фінансових та матеріальних витрат.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта

Запропонований проект забезпечить реалізацію права на додаткове придбання акцій особам, визначеним п. 7 статті 17 Закону України "Про приватизацію державного майна", зокрема членам організації орендарів (членам трудового колективу підприємства-засновника господарського товариства, яке є орендарем).

Прийняття проекту сприятиме підвищенню ефективнсті подальшої діяльності приватизованих підприємств, надходженню коштів від приватизації державного майна до Державного бюджету України, покращенню соціально-психологічного клімату у колективах приватизованих підприємств.

Заступник директора ДепартаментуІ. Лепявко