A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання продажу військового майна"

від 31 жовтня 2006 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання продажу військового майна"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання продажу військового майна" розроблено на виконання статті 137 проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" та Указу Президента України від 27 грудня 2005 року № 1843/2005 про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 25 листопада 2005 року в частині продажу державного майна, що належить Збройним Силам України, виключно через Фонд державного майна України.

На сьогодні немає єдиної процедури проведення реалізації військового майна. Це дозволяє уповноваженим організаціям здійснювати продаж за власними нормативними документами.

Відчуження військового майна через уповноважені організації є непрозорим, навмисно ускладненим і залишає можливість зловживань. Про це свідчать перевірки Рахункової палати України, ГоловКРУ, Генеральної прокуратури, зокрема остання перевірка Міністерства оборони ГоловКРУ та Фондом державного майна, проведена на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 24.07.06 № 25340/1/1-06 до доручення Президента України від 13.07.06 № 010/34856-01. Перевірки виявили численні порушення, що мають ознаки корупційних дій, у процесі підготовки та продажу військового майна.

Наслідком такої ситуації є недоотримання значних коштів Державним бюджетом України.

Відсутність єдиного державного підходу та прийняття своєчасних управлінських рішень по використанню майна звільнених військових містечок, яких налічується біля 480, призводить до його пограбування та втрати.

2. Цілі і завдання прийняття акта

Прийняття проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання продажу військового майна" забезпечить надходження коштів до Державного бюджету на фінансування національної безпеки та оборони України, введення єдиної схеми продажу державного майна, а також надасть можливість забезпечити прозоре відчуження нерухомого військового майна Збройних Сил України.

Механізм продажу військового майна визначатиме порядок, що затверджується цією постановою. Механізм продажу нерухомого військового майна, передбачений цим проектом, є відкритим, прозорим, максимально спрощеним і унеможливить застосування тіньових схем продажу.

3. Загальна характеристика і основні положення проекту акта

Запропонований проект постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання продажу військового майна" врегулює процес реалізації Фондом державного майна військового майна (військових містечок), крім надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, а також надасть можливість спрямувати кошти, отримані від продажу цього майна, до Державного бюджету України для забезпечення потреб Збройних Сил.

Запропонований порядок продажу військового майна визначає правові, організаційні та економічні засади механізму реалізації зазначеного майна із застосуванням аукціонів.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Закон України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України", Закон України "Про приватизацію державного майна", Закон України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", Положення про порядок відчуження та реалізації військового майна Збройних Сил, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2000 № 1919.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання продажу військового майна" не потребує додаткових витрат та джерел фінансування.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта

Реалізація норм проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання продажу військового майна" спрямована на забезпечення прозорої реалізації військового майна (військових містечок) за ринковою ціною з одночасним створенням конкурентних умов.

Це в свою чергу надасть можливість забезпечити отримання коштів у сумі, встановленій проектом Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік", які спрямовуватимуться на модернізацію, розробку, закупівлю озброєння та військової техніки, підготовку, реформування та розвиток Збройних Сил України.

Голова ФондуВ.Семенюк