A A A K K K

Аналіз впливу регуляторного акту Проекту наказу "Про затвердження Положення про порядок здійснення контролю за розпорядженням активами, що належать господарським товариствам"

від 5 лютого 2006 р.

Аналіз впливу регуляторного акту
Проекту наказу "Про затвердження Положення про порядок здійснення контролю за розпорядженням активами, що належать господарським товариствам"

1. Об­рунтування необхідності прийняття акта

Це Положення розроблено з метою здійснення контролю за ефективністю використання майна та підвищення ефективності управління корпоративними правами держави, відповідно до Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України "Про господарські товариства", "Про власність", "Про державну програму приватизації", постанови Верховної Ради України від 07.07.92 N2558-ХІІ "Про Тимчасове положення про Фонд державного майна України", постанови Кабінету Міністрів України від 15.05.2000 N791 "Про управління корпоративними правами держави" та інших нормативно-правових актів.

За допомогою даного нормативного акту передбачається вирішення проблеми чіткого нормативного врегулювання управління корпоративними правами держави в господарських товариствах, що надасть змогу державі впливати на прийняття рішення органами управління акціонерних товариств по розпорядженню належним їм на праві власності майном

Метою прийняття наказу є підвищення рівня управління корпоративними правами держави та підвищення контролю держави за розпорядженням майном господарських товариств, у статутних фондах яких державна частка становить більше 50 відсотків.

Предметом правового регулювання нормативного акту є посилення захисту майнових інтересів держави.

2. Цілі державного регулювання.

Положення розроблено з метою здійснення контролю за ефективністю використання майна та підвищення ефективності управління корпоративними правами держави.

3. Визначення альтернативних способів досягнення зазначених цілей та аргументів.

На сьогодні не існує альтернативних способів досягнення зазначених цілей, так як в нормативному полі України відсутній документ, який би регламентував порядок здійснення контролю за розпорядженням активами господарських товариств, у статутних фондах яких державна частка становить більше 50 відсотків.

4. Строк дії акта.

Строк дії акта не обмежений у часі. Зміни та доповнення до даного Положення можуть прийматися у разі прийняття нових регуляторних актів, що будуть впливати на вимоги зазначеного регуляторного акта та потребувати врегулювання.

5. Цілі і завдання прийняття акта

Прийняття даного нормативного акту надасть можливість державі посилити контроль за діяльністю господарських товариств в частині продажу, списання, обміну, передачу в оренду, безоплатної передачі, консервації (розконсервації), внесків до статутних фондів інших юридичних товариств.

Крім того, дія зазначеного акту спрямована на недопущення недоцільного відчуження майна, збереження інвестиційної привабливості господарського товариства та на ефективний захист інтересів акціонерів.

6. Загальна характеристика і основні положення проекту акта

Проект наказу "Про затвердження Положення про порядок здійснення контролю за розпорядженням активами, що належать господарським товариствам" визначає порядок здійснення державою та органами управління господарським товариства контролю за розпорядженням основними засобами та іншими необоротними активами, які є власністю господарських товариств, у статутних фондах яких державна частка становить більше 50 відсотків, в частині продажу, списання, обміну, передачі в оренду, безоплатної передачі, консервації (розконсервації), внесків до статутних фондів інших юридичних осіб майна господарських товариств (далі - операції розпорядження майном).

Дія Положення поширюється на господарські товариства, в тому числі холдингові, державні (національні) компанії, у яких функції управління корпоративними правами держави здійснює Фонд державного майна України або уповноважений ним орган виконавчої влади.

7. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

На сьогодні в нормативному полі України відсутній документ, який би регламентував порядок здійснення контролю за розпорядженням майном господарських товариств, у статутних фондах яких державна частка становить більше 50 відсотків.

8. Фінансово-економічне об­рунтування

Реалізація акта не потребує додаткових матеріальних витрат.

9. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта.

Прийняття наказу "Про затвердження Положення про порядок здійснення контролю за розпорядженням активами, що належать господарським товариствам" дозволить вирішити проблему збереження майнових активів товариства, шляхом постійного контролю держави за діяльністю господарських товариств, в тому числі холдингових, державних (національних) компаній, у яких функції управління корпоративними правами держави здійснює Фонд державного майна України або уповноважений ним орган виконавчої влади.