A A A K K K

Про затвердження Положення про умови укладення (переукладення) Договору про організацію продажу майна, що перебуває у державній власності

від 30 серпня 2007 р.

проект

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

НАКАЗ

_____________м. Київ____________

Про затвердження Положення про умови укладення (переукладення) Договору про організацію продажу майна, що перебуває у державній власності

З метою вдосконалення процедури укладення (переукладення) Угоди про продаж майна, що перебуває у державній власності, посилення контролю за виконанням юридичними особами предмета угоди, а також згідно з вимогами Законів України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" від 06.03.1992р. № 2171, "Про приватизацію державного майна" від 04.03.1992р. № 2163, "Про управління об'єктами державної власністі" від 21.09.2006р. № 185-V, Порядку відчуження об'єктів державної власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2007р. № 803

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про умови укладення (переукладення)

Договору про організацію продажу майна, що перебуває у державній власності (далі - Положення, додається).

2. Вважати такими, що втратили чинність, накази Фонду державного майна України від 27.03.98 р. N 601 "Про затвердження Положення про умови укладення (переукладення) Угоди про продаж майна, що перебуває у державній власностії", від 11.03.99 р. N 440 "Про внесення змін і доповнень до наказу ФДМУ від 27.03.98 № 601 "Про затвердження Положення про умови укладення (переукладення) Угоди про продаж майна, що перебуває у державній власності", та від 13.11.1998р. № 2136 "Про укладення угод щодо проведення підготовки об'єктів до приватизації та угод про продаж майна, що перебуває в державній власності".

3. Департаменту обліку корпоративних прав держави (А. Сачівко) зареєструвати це Положення у Міністерстві юстиції України в установленому порядку та забезпечити виконання цього наказу під час укладення (переукладення) Договорів.

4. Департаменту взаємодії з Верховною Радою України та зв'язків з громадськістю забезпечити надання відповідних матеріалів засобам масової інформації для оприлюднення цього наказу та Положення, що затверджено даним наказом.

5. Підписання Договорів покласти на заступника Голови Фонду згідно з розподілом функціональних обов'язків.

6. Угоди про продаж майна, що перебуває у державній власності, укладені Фондом (з юридичними особами) згідно з наказом ФДМУ від 27.03.1998р. № 601, до набуття чинності нового Положення про умови укладення (переукладення) Договору про організацію продажу майна, що перебуває у державній власності, діють до закінчення встановленого в них строку.

7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Першого Заступника Голови Фонду Петрова В.М.

Голова ФондуСеменюк В.П.

 ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного майна України
від

ПОЛОЖЕННЯ
про умови укладення (переукладення) Договору про організацію продажу майна, що перебуває у державній власності

1. Загальні положення

1.1. Це Положення про умови укладення (переукладення) Договору про організацію продажу майна, що перебуває у державній власності (далі - Положення), розроблено відповідно до Законів України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", "Про приватизацію державного майна", "Про управління об'єктами державної власністі", Порядку відчуження об'єктів державної власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2007р. № 803 і визначає процедуру укладення (переукладення) такого Договору між Фондом державного майна України (далі - Фонд) і юридичними особами, які мають право виконувати послуги, вказані в п. 1.2 цього Положення, відповідно до вимог чинного законодавства та установчих документів.

1.2. Як предмет Договору про організацію продажу майна, що перебуває у державній власності (далі - Договір), можуть бути визначені послуги, які надаються юридичними особами органам приватизації, органам, які здійснюють управління державним майном відповідно до повноважень, визначених законодавством; державним господарським структурам, зокрема:

  • організація продажу на аукціоні об'єктів приватизації, в тому числі об'єктів незавершеного будівництва;
  • організація продажу майна, що перебуває у державній власності, через біржі, на аукціоні, за конкурсом, відчуження якого можливе з дозволу органів приватизації, органів, які здійснюють управління державним майном відповідно до повноважень, визначених законодавством; державними господарськими структурами.

1.3. В установчих документах юридичної особи має бути передбачений вид діяльності, пов'язаний з продажем майна, що перебуває у державній власності.

1.4. Документи, що подаються юридичними особами до Фонду, мають бути складені державною мовою.

1.5. Договір чинний на всій території України протягом року з моменту укладення. З ініціативи юридичної особи та в разі відсутності інформації у Фонді щодо порушень чинного законодавства стосовно предмета Договору цією юридичною особою, Договір може бути переукладений.

2. Умови укладення та переукладення Договору, а також її розірвання

2.1. Договір є документом, яким юридичним особам надається право виконання визначених як предмет Договору робіт (послуг) на території України. Договір є підставою для укладення договорів між юридичними особами та органами приватизації, органами, які здійснюють управління державним майном відповідно до повноважень, визначених законодавством; державними господарськими структурами на виконання зазначених в п. 1.2 робіт (послуг).

2.2.Фонд державного майна України веде реєстр юридичних осіб, з якими укладено Договір про організацію продажу майна, що перебуває у державній власності, і забезпечує його публікацію в "Державному інформаційному бюлетені про приватизацію".

2.3. Договір укладається за встановленою формою (додаток 1).

Договір повинен містити такі реквізити:

  • найменування юридичної особи (повне або скорочене, якщо таке є);
  • місцезнаходження юридичної особи (юридична та фактична адреса), з якою укладається Договір;
  • предмет Договору;
  • дату укладення Договору та його номер;
  • термін дії Договору;
  • підписи Заступника Голови Фонду та керівника юридичної особи, печатки цих сторін Договору.

2.4. Для укладення Договору юридична особа подає до Фонду такі документи:

  • заяву за встановленою формою (додаток 2);
  • копії установчих документів, засвідчені в нотаріальному порядку;
  • поповерховий план приміщення, призначеного для проведення аукціонів, біржових торгів, засвідчений орендодавцем або власником приміщення;
  • копію договору оренди приміщення на поточний рік (або копію свідоцтва про право власності на відповідне приміщення), засвідчену в нотаріальному порядку (термін дії договору оренди повинен співпадати з терміном дії Договору між Фондом і юридичною особою);
  • довідку про склад працівників (їх має бути не менш як дві особи), що перебувають у трудових відносинах з юридичною особою та безпосередньо виконують роботи (послуги) згідно з п. 1.2 цього Положення. Довідка повинна містити такі відомості: прізвище, ім'я та по батькові; освіта; фах; посада; стаж роботи в юридичній особі; констатацію відсутності заборони суду займатися даною діяльністю;
  • засвідчені в нотаріальному порядку копії документів, що підтверджують наявність вищої освіти та копії кваліфікаційних свідоцтв, сертифікатів фахівців з відчуження об'єктів державної власності та продажу майна в процесі приватизації, перелічених у довідці.

2.5. Працівники, що перебувають у трудових відносинах з юридичною особою та безпосередньо виконують роботи (послуги) згідно з п. 1.2 цього Положення, можуть подавати свої свідоцтва лише у складі однієї юридичної особи. У разі звільнення таких працівників юридична особа зобов'язана у 10-денний термін повідомити про це Фонд державного майна України та у двомісячний термін надати до Фонду інформацію про зміну складу таких працівників.

2.6. Приміщення, призначене для проведення аукціонів, біржових торгів повинно задовольняти такі вимоги: відокремленість від інших приміщень, розмір площі зали для проведення торгів повинен становити не менше 50 кв. м.

2.7. У разі необхідності переукладення Договору, за тридцять днів до її закінчення юридична особа подає до Фонду такі документи:

  • заяву за встановленою формою (додаток 2);
  • копію Договору за попередній період діяльності юридичної особи;
  • копії змін та доповнень до установчих документів ( якщо відбулися зміни в термін дії попереднього Договору), засвідчені в нотаріальному порядку;
  • звіт про всі виконані юридичною особою роботи, зазначені в предметі діючого Договору, згідно з додатком 3 ( в паперовому та електронному вигляді);
  • поповерховий план приміщення, призначеного для проведення аукціонів, біржових торгів, засвідчений орендодавцем або власником приміщення;
  • копію договору оренди приміщення на поточний період (або копію свідоцтва про право власності на відповідне приміщення), засвідчену в нотаріальному порядку (термін дії договору оренди повинен співпадати з терміном дії Договору між Фондом і юридичною особою);
  • довідку про склад працівників (їх має бути не менш як дві особи), що перебувають у трудових відносинах з юридичною особою та безпосередньо виконують роботи (послуги), згідно з п. 1.2 цього Положення. Довідка повинна містити такі відомості: прізвище, ім'я та по батькові; освіта; фах; посада; стаж роботи в юридичній особі; констатацію відсутності заборони суду займатися даною діяльністю.
  • засвідчені в нотаріальному порядку копії документів, що підтверджують наявність вищої освіти та копії кваліфікаційних свідоцтв, сертифікатів фахівців з відчуження об'єктів державної власності та продажу майна в процесі приватизації, перелічених у довідці.

2.8. Юридичні особи несуть відповідальність за достовірність поданих документів.

2.9. Професійна підготовка фахівців з відчуження об'єктів державної власності та продажу майна в процесі приватизації, здійснюється навчальними закладами, які уклали договори про співробітництво з Фондом державного майна України щодо підготовки фахівців з відчуження об'єктів державної власності та продажу майна в процесі приватизації.

2.10. Фондом визнаються кваліфікаційні свідоцтва тих навчальних закладів, з якими укладено договір про сумісну діяльність та узгоджені відповідні учбові програми.

2.11. Фізичні особи, які отримали кваліфікаційні сертифікати фахівців з відчуження об'єктів державної власності та продажу майна в процесі приватизації, зобов'язані один раз на три роки підвищувати кваліфікацію з питань відчуження об'єктів державної власності та продажу майна в процесі приватизації.

2.12. Свідоцтво про підвищення кваліфікації надає право подальшого здійснення функцій з питань організації відчуження об'єктів державної власності та продажу майна в процесі приватизації.

2.13. Навчальний заклад, на базі якого організовано роботу екзаменаційної комісії, у двотижневий термін після проведення кваліфікаційного іспиту подає до Фонду інформацію про фахівців, яким були видані кваліфікаційні сертифікати (свідоцтва про підвищення кваліфікації).

2.14. Фонд веде реєстр осіб, яким видані кваліфікаційні сертифікати (свідоцтво про підготовку фахівців з продажу державного майна в процесі приватизації).

2.15. Фонд у 30-денний термін з моменту одержання необхідних документів приймає рішення про укладення (переукладення) Договору. У разі відмови ФДМУ повідомляє про це юридичну особу письмово.

2.16. Відмова в укладенні (переукладенні) Договору має місце:

  • у разі невідповідності поданих документів до вимог чинного законодавства, вимог цього Положення;
  • у разі наявності негативних відгуків про діяльність відповідної юридичної особи, органів, які здійснюють управління державним майном відповідно до повноважень, визначених законодавством, а також стосовно неналежного виконання юридичною особою предмету попереднього діючого Договору.

2.17. Якщо Договір не укладено (не переукладено) у встановлений термін або відмовлено в її укладенні (переукладенні), то дії Фонду можуть бути оскаржені юридичною особою в судовому порядку.

2.18. Цей Договір може бути розірваний за письмовою згодою сторін (за умови письмового повідомлення за 30 днів до моменту розірвання). Також договір може бути розірваний за ініціативою однієї із сторін у разі невиконання чи неналежного виконання іншою стороною умов Договору.

2.19. Спори, що виникають у процесі виконання Договору, вирішуються в судовому порядку.

Заступник директора департаментуІ. Кравчук


Завантажити Додатки