A A A K K K

Методика проведення інвентаризації об'єктів державної власності

від 1 листопада 2005 р.

 ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від ______________________ 2005 р. N

МЕТОДИКА
проведення інвентаризації об'єктів державної власності

Загальні положення

1. Інвентаризація об'єктів державної власності проводиться з метою виявлення об'єктів державної власності, упорядкування їх обліку та формування Єдиного реєстру об'єктів державної власності.

2. Суб'єктами інвентаризації є:

Фонд державного майна;

органи виконавчої влади, органи судової влади, органи прокуратури, Рада міністрів Автономної Республіки Крим та інші державні органи, які здійснюють управління об'єктами державної власності, а також органи, уповноважені здійснювати управління об'єктами державної власності, що забезпечують діяльність Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України (далі - органи державної влади).

3. Інвентаризація об'єктів державної власності проводиться шляхом виявлення:

державних підприємств, їх об'єднань, установ та організацій, господарських організацій з корпоративними правами держави та/або господарських організацій, на балансі яких перебуває державне майно (далі - юридичні особи);

нерухомого майна державних підприємств, їх об'єднань, установ та організацій, у тому числі того, що передано в оренду, концесію, та державного майна, яке не увійшло до статутних фондів господарських організацій, утворених у процесі приватизації та корпоратизації (далі - державне майно).

4. Упорядкування обліку юридичних осіб здійснюється за такими ознаками:

не визнані органом державної влади - юридичні особи, що за даними ЄДРПОУ належать до сфери управління відповідного органу державної влади, але ним не визнаються;

визнані органом державної влади - юридичні особи, щодо яких орган державної влади підтвердив належність до сфери його управління з віднесенням до однієї з таких категорій:

погоджені з Держкомстатом - юридичні особи, належність яких до сфери управління органу державної влади збігається з даними ЄДРПОУ;

згідно з даними ЄДРПОУ належать до сфери управління іншого органу державної влади - юридичні особи, належність яких до сфери управління органу державної влади не збігається з даними ЄДРПОУ;

відомості про юридичну особу в ЄДРПОУ відсутні - юридичні особи, які за даними органів державної влади належать до сфери їх управління, але не включені до ЄДРПОУ.

5. Інвентаризація об'єктів державної власності проводиться у такі строки:

юридичних осіб - один раз на п'ять років або позапланово за рішенням Кабінету Міністрів України (станом на перше число місяця, що настає за звітним кварталом, роком);

державного майна - один раз на рік (на останнє число грудня) або позапланово у процесі:

приватизації (корпоратизації) державного майна;

передачі майна державних підприємств та організацій в оренду, повернення такого майна після закінчення строку дії договору оренди або його розірвання;

передачі державного майна у концесію;

повернення у державну власність об'єктів приватизації у разі розірвання або визнання недійсними договорів купівлі-продажу таких об'єктів;

передачі державного майна до сфери управління іншого органу державної влади.

6. Відповідальність за організацію проведення інвентаризації об'єктів державної власності, подання Фондові державного майна достовірної та у повному обсязі інформації несуть суб'єкти інвентаризації, до сфери управління яких належать ці об'єкти.

Проведення інвентаризації юридичних осіб

7. Орган державної влади складає перелік юридичних осіб, що належать до сфери його управління (далі - перелік), та подає його Держкомстату до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом, роком.

8. Держкомстат доповнює перелік відомостями про юридичних осіб, що за даними ЄДРПОУ належать до сфери управління відповідного органу державної влади, та повертає його цьому органу до 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, роком.

Орган державної влади здійснює розподіл юридичних осіб за ознаками та категоріями відповідно до пункту 4 цієї Методики.

У разі коли юридичні особи визнані органом державної влади, але згідно з даними ЄДРПОУ належать до сфери управління іншого органу державної влади або відомості про юридичну особу в ЄДРПОУ відсутні, орган державної влади здійснює заходи з метою приведення переліку у відповідність з даними ЄДРПОУ і протягом 55 днів після закінчення звітного кварталу або до 25 квітня року, що настає за звітним, подає його до Фонду державного майна за підписом свого керівника.

9. Фонд державного майна узагальнює протягом місяця отримані від органів державної влади переліки та вносить відомості до Єдиного реєстру об'єктів державної власності.

10. Юридичні особи, що не визнані органом державної влади, розподіляються Фондом державного майна за відповідними адміністративно-територіальними одиницями, про що повідомляються Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації і територіальні органи приватизації.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації утворюють у двотижневий строк після надходження повідомлення комісію з упорядкування обліку юридичних осіб (далі - комісія) та інформують про це Фонд державного майна.

11. Головою комісії призначається представник Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації.

До складу комісії входять представники територіального органу приватизації, органів державної статистики, державної податкової служби, Держпідприємництва та у разі необхідності представники державної контрольно-ревізійної служби, Державного казначейства, районних держадміністрацій.

12. У разі розміщення за зазначеною у переліку адресою юридичної особи, що не визнана органом державної влади, комісія на підставі її установчих документів виявляє орган державної влади, до сфери управління якого належить юридична особа, та інформує його про це.

У разі коли:

за зазначеною у переліку адресою розміщена господарська організація, утворена шляхом реструктуризації, приватизації чи корпоратизації юридичної особи, комісія повідомляє відповідний орган державної влади про необхідність завершення державної реєстрації припинення такої юридичної особи;

юридична особа перебувала у сфері управління органу державної влади, який реорганізовано або ліквідовано, комісія на підставі установчих документів, форм фінансової і статистичної звітності (за основним видом економічної діяльності юридичної особи) готує та подає Фонду державного майна висновки щодо доцільності віднесення юридичної особи до сфери управління відповідного органу державної влади.

Фонд державного майна на підставі висновків комісії подає Кабінетові Міністрів України пропозиції щодо визначення органу державної влади, уповноваженого управляти зазначеним об'єктом;

юридична особа не розміщується за зазначеною у переліку адресою, комісія складає відповідний акт і надсилає його Фонду державного майна.

Фонд державного майна на підставі акта комісії звертається до відповідного податкового органу з пропозицією про подання позовної заяви щодо припинення юридичної особи у разі, коли така юридична особа протягом року не подавала органам державної податкової служби податкових декларацій та фінансової звітності.

13. Комісія інформує до 5 числа місяця, що настає за звітним, Фонд державного майна про результати проведеної роботи.

Проведення інвентаризації державного майна

14. Суб'єкти інвентаризації державного майна зобов'язують керівників юридичних осіб, що належать до сфери їх управління, провести інвентаризацію державного майна.

15. Юридична особа протягом місяця, що настає за звітним кварталом, роком, складає відповідно до затверджених Фондом державного майна класифікаторів на підставі даних інвентаризаційних описів перелік державного майна за затвердженою Фондом формою і подає його до органу, уповноваженого управляти цим майном.

Орган державної влади узагальнює за формою, затвердженою Фондом державного майна, переліки державного майна, що надійшли від юридичних осіб, та протягом 55 днів після закінчення звітного кварталу або до 25 квітня року, що настає за звітним, подає їх Фонду державного майна.

Фонд державного майна протягом місяця після надходження переліку державного майна вносить відомості про державне майно до Єдиного реєстру об'єктів державної власності.

16. Інвентаризація державного майна проводиться з урахуванням особливостей, встановлених Положенням про інвентаризацію майна державних підприємств, що приватизуються (корпоратизуються), а також майна державних підприємств та організацій, яке передається в оренду (повертається після закінчення строку дії договору оренди або його розірвання), і Положенням про інвентаризацію військового майна у Збройних Силах, затвердженими постановами Кабінету Міністрів України від 2 березня 1993 р. N 158 і від 3 травня 2000 р. N 748.