A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Методики оцінки майнових прав інтелектуальної власності"

від 24 березня 2008 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Методики оцінки майнових прав інтелектуальної власності"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Необхідність прийняття наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Методики оцінки майнових прав інтелектуальної власності" обумовлена виконанням пункту 5 Указу Президента України від 11 липня 2006 № 606/2006 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 квітня 2006 року "Про стан науково-технологічної сфери та заходи щодо забезпечення інноваційного розвитку України" Кабінет Міністрів України".

2. Мета і шляхи її досягнення

В України роль і значення інтелектуальної власності інтесивно зростає. Суспільство приходить до висновку, що інтелектуальна власність є найбільш цінним капіталом людства, виступаючи при цьому об'єктом цивільних відносин. Унаслідок стрімкого зростання значення інтелектуальної діяльності, особливо її результатів для соціально-економічного розвитку будь-якого суспільства, попит на неї також стрімко зростає. Останнім часом особливо швидкого розвитку набув ринок таких об'єктів права інтелектуальної власності як засоби індивідуалізації товарів (робіт, послуг) - комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні зазначення. Внаслідок того, що до основних характеристик об'єктів права інтелектуальної власності як товару належить можливість отримання доходу від їх використання, яке може здійснюватись одночасно декількома користувачами, інтелектуальна власність часто є об'єктом неправомірних дій, зловживання, недозволеного використання. Ця обставина вимагає надійної правової охорони інтелектуальної власності на підставі діючих законодавчих та інших нормативно-правових актів з питань інтелектуальної власності та оцінки.

Прийняття наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Методики оцінки майнових прав інтелектуальної власності" дозволить деталізувати методи та оціночні процедури під час оцінки майнових прав на об'єкти права інтелектуальної власності, сприяти охороні інтелектуальної власності, спрямованої на формування цивілізованого ринку об'єктів права інтелектуальної власності та забезпечення ефективного захисту державних та суспільних інтересів, пов'язаних з ними.

3. Правові аспекти

Нормативно-правова база оцінки майна регулюється Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в України", Національним стандартом № 1 "Загальні засади оцінки майна та майнових прав", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 року №1440, Національним стандартом № 3 "Оцінка цілісних майнових комплексів", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2006 року №1655 та положеннь Національного стандарту № 4 "Оцінка майнових прав інтелектуальної власності", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007 № 1185, та іншими нормативно-правовими актами.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту не потребує додаткових матеріальних витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

З метою з'ясування позиції заінтересованих органів проект нормативно-правового акта відповідно до порядку, встановленого Регламентом Кабінету Міністрів України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 № 950, буде надісланий таким заінтересованим органам: Міністерству освіти і науки України, Державному агентству України з інвестицій та інновацій, Міністерству економіки України, Міністерству фінансів України та Національній академії наук України, Міністерству юстиції, Державному комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

6. Регіональний аспект

Проект акта не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць та не впливає на регіональний розвиток.

7. Громадське обговорення

Проект нормативно-правового акта було розроблено Фондом державного мана України як органом державної влади, який відповідно до законодавства здійснює повноваження, пов'язані з державним регулюванням оціночної діяльності, разом з представниками саморегулівних організацій оцінювачів (Українського товариства оцінювачів та Асоціації фахівців оцінки). ППроект нормативно-правового акта був розглянутий на засіданнях секції з питань оціночної діяльності Громадської ради при Фонді державного майна України, що відбулися 04.03.2008, 18.03.2008 та 21.03.2008. Проект методики разом з повідомленням про її оприлюдненням розміщений на офіційному сайті Фонду державного майна України.

Таким чином головний розробник проекту наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Методики оцінки майнових прав інтелектуальної власності" вжив максимально вичерпних заходів для оприлюднення проекту зазначеного нормативно-правового акта з метою забезпечення широкого громадського обговорення його положень не тільки професіоналами в сферах оцінки майна, а також усіма бажаючими взяти участь у обговоренні членами суспільства.

8. Прогноз результатів

Прийняття наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Методики оцінки майнових прав інтелектуальної власності" сприятиме:

дотриманню суб'єктами оціночної діяльності єдиних підходів та технологій оцінки відповідно до положень наказу Фонду державного майна України "Про затвердження Методики оцінки майнових прав інтелектуальної власності" та Національного стандарту № 4 "Оцінка майнових прав інтелектуальної власності";

створенню умови для збільшення підприємств, у балансі яких об'єкти права інтелектуальної власності будуть відображені за ринковою вартістю;

зростанню якості виконаних робіт суб'єктами оціночної діяльності з оцінки майнових прав інтелектуальної власності внаслідок стандартизації оцінки таких об'єктів.

Заступник Голови ФондуА. Гриненко

"___" _________________ 2008 р.