A A A K K K

Про затвердження Порядку визначення оціночної вартості нерухомого майна

від 4 липня 2006 р.

ПРОЕКТ

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від ________ 2006 р.КиївN _______

Про затвердження Порядку визначення оціночної вартості нерухомого майна

З метою реалізації норм статті 11 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" в частині розрахунку оціночної вартості об'єктів нерухомого майна, що належать фізичним особам (платникам податку), з урахуванням вимог Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" та Закону України "Про оцінку земель" Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Порядок визначення оціночної вартості нерухомого майна (додається).

2. Фонду державного майна:

у шестимісячний строк забезпечити розробку та затвердження нормативно-правових актів з метою методичного врегулювання розрахунку оціночної вартості об'єктів нерухомого майна, відмінних від землі, створення програмного продукту та його тиражування;

за погодженням з Міністерством економіки, Міністерством фінансів та Державним казначейством визначити розмір, порядок сплати та використання коштів за отримання довідки про оціночну вартість об'єкта нерухомого майна та тарифів за складання паспорту-сертифікату.

Прем'єр-міністр УкраїниЮ.Єхануров

проект

 ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від ________ 2006 р. № ___

Порядок
визначення оціночної вартості нерухомого майна

Загальні положення

1. Цей Порядок застосовується у випадках, передбачених статтею 11 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" для цілей визначення доходу, отриманого фізичною особою (платником податку) від продажу (міни) об'єкта нерухомого майна.

Порядком встановлюються організаційні та методичні засади здійснення розрахунку оціночної вартості об'єкта нерухомого майна.

2. Оцінці підлягають будинки, квартири чи кімнати (включаючи землю, що знаходиться під таким об'єктом нерухомого майна, або присадибну ділянку) та об'єкти інженерної інфраструктури, що функціонально пов'язані з об'єктами нерухомого майна, відмінними від землі, які оцінюються у складі зазначених об'єктів нерухомого майна, а також інші об'єкти нерухомості відповідно до статті 1 пункту 10 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб".

3. Оціночна вартість нерухомого майна, відмінного від землі, є нормативно-розрахована вартість, яка сформована на середньорічній вартості 1 м. кв. площі об'єкта нерухомості, що відображає ринкову привабливість місцезнаходження об'єкта (базова вартість одиничного показника), його будівельно-технічні, індивідуальні характеристики та вплив окремих ціноутворюючих факторів, які враховують зміни у соціальній політиці держави та стан купівельної спроможності населення.

Середньорічна вартість 1 м. кв. площі об'єкта нерухомості визначається на підставі базової вартості 1 м. кв., що затверджується Кабінетом Міністрів України один раз на рік з урахуванням нормативної базової вартості одиничного показника за результатами аналізу ціни продажу об'єктів.

4. Оціночна вартість земельної ділянки, що знаходиться під об'єктом, або присадибної ділянки, визначається на підставі витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.

5. Державним органом, уповноваженим здійснювати оцінку нерухомого майна, відмінного від землі, для цілей оподаткування доходів фізичних осіб, є Фонд державного майна, його регіональні відділення та представництва (далі - державний орган), які здійснюють розрахунок оціночної вартості за встановленим алгоритмом та надає довідку про оціночну вартість нерухомого майна, відмінного від землі (далі - довідка про оціночну вартість).

6. Оцінка здійснюється з урахуванням результатів обстеження об'єкта нерухомого майна, які відображаються в паспорті-сертифікаті.

7. Паспорт-сертифікат об'єкта нерухомого майна - документ структурованої форми, який містить вихідні дані про об'єкт, ряд показників, що враховують особливості місцезнаходження об'єкта, його будівельно - технічні, споживчі та інші характеристики. Складається на договірних умовах з суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання та погоджується з власником об'єкта оподаткування.

Порядок залучення суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання та умови укладання договору з ним розроблюється Фондом державного майна.

8. Довідка про оціночну вартість - документ встановленої форми, який засвідчує розраховану для цілей оподаткування вартість нерухомого майна (додаток 2).

9. Акт оцінки об'єкта нерухомого майна - документ, в якому здійснюється розрахунок оціночної вартості об'єкта нерухомого майна.

Методичні засади здійснення оцінки об'єктів нерухомого майна, відмінних від землі

10. В основі оціночної вартості об'єкта нерухомості лежить нормативно-розрахована вартість, яка містить три складові елементи. Перша складова представляє собою множину показників, які враховують об'ємно-планувальні характеристики об'єкта нерухомого майна (будівельний об'єм, площа тощо); фізичний стан та функціональне призначення; споживчі та інші характеристики, зокрема щодо об'єкта незавершеного будівництва - ступінь його будівельної готовності. Друга складова відображає усереднену (базову) вартість одиничного показника - привабливість об'єкта за місцем розташування. Третю складову характеризують коефіцієнти (коригування бази оподаткування, урахування інфляційних процесів та певних регіональних особливостей застосування нормативів оподаткування до суб'єкта оподаткування окремих категорій платників податку).

11. Державний орган статистично опрацьовує отримані вихідні дані та іншу інформацію про об'єкт нерухомого майна та про об'єкти, які є подібними до нього, проводить порівняльний аналіз, здійснює необхідні розрахунки та узагальнення отриманих результатів. Зазначена інформація вноситься до бази даних, яку веде та використовує державний орган. За результатами порівняльного аналізу здійснюється коригування базової вартості одиничного показника (1 м. кв. площі).

12. Оцінка об'єктів нерухомого майна ґрунтується на засадах національних стандартів оцінки майна та відповідно до вимог нормативно-правових актів з оцінки майна.

Організаційні засади здійснення оцінки об'єктів нерухомого майна

13. Оціночна вартість об'єкта нерухомого майна, відмінного від землі розраховується на підставі поданих фізичною особою (платником податку) особисто або поштою наступних документів:

заява встановленого зразка (додаток 1);

копія витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно;

копія довідки про ідентифікаційний номер фізичної особи. Для осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовились від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомили про це відповідні державні органи - копія відповідної сторінки паспорту, на якій зазначено прізвище, ім'я та по-батькові фізичної особи, ким виданий паспорт та дата його видачі, та сторінки з відміткою про наявність у фізичної особи права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера;

копії документів бюро технічної інвентаризації (технічного паспорту, довідки-характеристики, довідки - для об'єкта незавершеного будівництвом);

копія платіжного документа про сплату коштів за отримання довідки про оціночну вартість об'єкта нерухомого майна.

14. Довідка про оціночну вартість об'єкта нерухомого майна (далі - довідка про оціночну вартість) видається державним органом фізичній особі на підставі пред'явлення фізичною особою документа, що посвідчує особу заявника або документа, що підтверджує повноваження діяти від імені фізичної особи, в разі подання заяви представником фізичної особи, або направляється листом з повідомленням про вручення.

15. Сплата послуг по складанню паспорта-сертифіката здійснюється відповідно до умов договору, за тарифами встановленими державним органом. Термін дії паспорта - сертифіката шість місяців від дати його складання.

16. Зазначені у пункті 13 Порядку документи подаються до державного органу за місцем знаходження об'єкта нерухомого майна та зберігаються в цьому державному органі.

17. Державний орган опрацьовує отримані документи і на їх підставі здійснює розрахунок оціночної вартості об'єкта нерухомого майна.

Розрахунок оформлюється актом оцінки об'єкта нерухомого майна, форма та порядок складання якого встановлюється Фондом державного майна. Акт оцінки затверджується посадовою особою державного органу, що провів оцінку, і зберігається у державному органі. Оціночна вартість об'єкта нерухомого майна зазначається у довідці про оціночну вартість, оформленій згідно з додатком 2 до цього Порядку, яка видається фізичній особі.

Строк дії акта оцінки об'єкта нерухомого майна та довідки про оціночну вартість не перевищує встановленого строку дії витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно. Протягом строку дії довідки про оціночну вартість, яка отримана фізичною особою, повторний розрахунок оціночної вартості на вимогу фізичної особи не проводиться. Строк дії дублікату довідки про оціночну вартість не перевищує строку дії довідки.

18. Державний орган веде реєстрацію прийняття документів, зазначених у пункті 13 цього Порядку, та видачі довідок про оціночну вартість.

19. Видача довідки про оціночну вартість здійснюється у строк 15 робочих днів з дати подання фізичною особою до державного органу (або отримання ним поштою) документів, зазначених у пункті 13 цього Порядку. Дата видачі зазначається у довідці про оціночну вартість.

За зверненням фізичної особи (платника податку) державний орган надає дублікат довідки про оціночну вартість. У випадку закінчення строку дії довідки дублікат не видається.

Отримання довідки про оціночну вартість здійснюється фізичною особою особисто, через уповноважену особу, або направляється листом з повідомленням про вручення. Спосіб отримання довідки зазначається у заяві встановленого зразка (додаток 1).

20. Державний орган відмовляє фізичній особі у видачі довідки про оціночну вартість якщо:

документи, зазначені у пункті 13 цього Порядку, подані у неповному обсязі;

у заяві встановленого зразка зазначений такий строк виконання довідки, що перевищує термін дії витягу;

з заявою про видачу довідки звернулась особа, яка не є власником нерухомого майна або його довіреною особою;

документи подані до державного органу не за місцем знаходження об'єкта нерухомого майна.

Відмова державним органом у видачі довідки про оціночну вартість об'єкта нерухомого майна надається фізичній особі письмово протягом трьох робочих днів з дати реєстрації заяви.

Відмова у видачі довідки з підстав, зазначених в абзацах першому і другому частини першої цього пункту не позбавляє особу права повторно звернутись із заявою за умови усунення підстав для відмови у видачі довідки. При цьому кошти за отримання вказаної довідки повторно не сплачуються.

21. Розмір коштів за отримання довідки про оціночну вартість або її дублікату, порядок їх сплати та використання державним органом встановлюється Фондом державного майна за погодженням з Міністерством економіки і Міністерством фінансів.

Заключні положення

22. Державний орган під час виконання покладених на нього повноважень щодо розрахунку оціночної вартості об'єктів нерухомого майна має право на безоплатне отримання додаткової необхідної інформації про об'єкти, що міститься в інших органах державної влади та органах місцевого самоврядування, а також у підпорядкованих їм підприємствах, у тому числі у відповідних державних реєстрах, ведення яких передбачено законодавством. Надання інформації на запит державного органу здійснюється у строк, що не перевищує трьох робочих днів.

23. Державний орган забезпечує зберігання інформації, що міститься у базі даних, яку він веде, її поповнення, архівування та захист від несанкціонованого доступу в порядку, що визначається Фондом державного майна. База даних включає також відомості, передбачені пунктом 18 цього Порядку.

24. Фізичні особи та суб'єкти оціночної діяльності - суб'єкти господарювання несуть відповідальність за повноту і достовірність документів, що подаються або надаються ними згідно з умовами договору до державного органу для розрахунку оціночної вартості, відповідно із законом. У разі необхідності представник державного органу виїжджає на об'єкт із метою перевірки достовірності даних занесених у паспорт - сертифікат.

25. З метою проведення контролю за сумою нарахованого податку та здійснення коригування базової вартості одиничного показника (1 м. кв. площі) відповідно до абзацу другого пункту 3 цього Порядку, обмін інформацією між податковим органом і державним органом, уповноваженим здійснювати оцінку нерухомого майна для цілей оподаткування фізичних осіб, здійснюється відповідно до законодавства.