A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до Порядку погодження Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями та представництвами розміру плати за оренду державного майна»

від 7 травня 2012 р.

Аналіз регуляторного впливу
наказу Фонду державного майна України
«Про внесення змін до Порядку погодження Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями та представництвами розміру плати за оренду державного майна»

1. Опис проблеми, яку планується розв’язати шляхом втручання держави у відповідну сферу підприємницької діяльності

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про Фонд державного майна України», в якому зокрема зазначено, що Фонд державного майна України затверджує акти оцінки (висновки про вартість майна) виникла потреба щодо внесення змін до наказу Фонду державного майна України від 01.04.2011 № 502, в якому зазначено, що висновок про вартість затверджує уповноважений орган управління.

2. Визначення цілей державного регулювання

Проект наказу Фонду державного майна України  «Про внесення змін до Порядку погодження Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями та представництвами розміру плати за оренду державного майна» розроблено з метою гармонізації законодавства у сфері оренди державного майна.

3. Опис альтернатив запропонованого регуляторного акта.

Вбачається три способи регулювання:

1. Залишити без змін чинний Порядок, що не дозволить досягнути цілей державного регулювання.

2. Внести зміни до Порядку, що дасть змогу вирішити порушені питання та уникнути можливих непорозумінь.

3. Розробити новий проект нормативно-правового акта для врегулювання порушених питань, що є недоцільним з точки зору правил нормотворчої техніки, оскільки запропоновані зміни до Порядку є мінімальними.

4. Опис механізмів і заходів для розвязання проблеми

Оскільки  Законом України «Про Фонд державного майна України» встановлено, що Фонд державного майна України затверджує акти оцінки (висновки про вартість майна) виникла потреба щодо внесення змін до наказу Фонду державного майна України від 01.04.2011 № 502, в якому зазначено, що висновок про вартість затверджує уповноважений орган управління. Також встановлюється, що у разі якщо розмір орендної плати встановлюється відповідно до пункту 10 Методики – підприємство також надає такі документи: акт оцінки об’єкта оренди; копії установчих документів орендаря та копія виписки або витягу з Єдиного державного реєстру  для юридичних осіб-орендарів, або копія паспорта (с. 1, 2, 11) для фізичної особи-орендаря; наказ підприємства-балансоутримувача про утворення комісії з оцінки відповідно до вимог пункту 21 Методики оцінки; протокол засідання комісії з оцінки, на якому розглядалися результати оцінки; довідка підприємства-балансоутримувача про повне найменування об’єкту оцінки, його площу, інвентарний номер, балансову вартість, підписану керівником з головним бухгалтером цього підприємства. У випадку коли об’єкт оцінки є частиною будівлі, споруди, нежитлового приміщення, у цій довідці також зазначається балансова та залишкова вартість будівлі, споруди, нежитлового приміщення та її (його) загальна площа».

5. Характеристика очікуваних соціально-економічних наслідків запровадження передбачених заходів

Наслідком реалізації запропонованого проекту буде приведення нормативно-правого акта у відповідність до Закону України «Про Фонд державного майна України».

6. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Для прийняття проекту наказу перешкод правового чи економічного характеру немає.

Обєкт впливу

Громадяни

(як орендарі)

Субєкти господарювання

Як орендарі

Як орендодавці

Вигоди

Конкретизація документів, які необхідні для погодження розрахунку орендної плати з врахуванням Закону України «Про Фонд державного майна України»

підвищення ролі держави в питаннях оцінки об’єктів державного майна, які передаються в оренду

Витрати

Додаткових витрат не очікується

 

7. Очікувані результати прийняття акта

Результатом прийняття проекту буде приведення Порядку у відповідність до Закону України «Про Фонд державного майна України».

8. Обґрунтування дії строку акта

Запропонований Порядок буде діяти до прийняття нового або до його скасування.

9. Визначення показників результативності акта

Показниками результативності запропонованого проекту наказу будуть:

1) конкретизація переліку документів які надають орендодавці державного майна для погодження розрахунку орендної плати;

2) зміни, що пропонуються, поширюватимуться на орендарів та орендодавців державного майна всіх організаційно-правових форм;

3) рівень   поінформованості   середній   -   проект наказу було оприлюднено з метою обговорення та отримання від суб'єктів  господарювання  зауважень та пропозицій.

10. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта

Відстеження результативності регуляторного акта буде здійснено на підставі аналізу внесених до ІППС «ЕТАП-Оренда» статистичних даних про укладені договори оренди:

базове відстеження, яке буде проведено до набрання чинності проекту шляхом отримання зауважень і пропозицій до нього від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань;

повторне відстеження, яке буде проведено через рік після набрання чинності проекту, інший термін проведення відстеження може бути встановлений за об’єктивних обставин, але не пізніше, ніж через два роки;

періодичне відстеження – раз на три роки, починаючи з дня виконання заходів з повторного відстеження результативності проекту.

 

Заступник Голови Фонду                                                                   І. Хотей