A A A K K K

Про внесення змін до Закону України "Про оренду державного та комунального майна"

від 8 січня 2009 р.

Проект

ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до Закону України "Про оренду державного та комунального майна"
__________________________________

Верховна Рада України постановляє:

1. Внести до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (Відомості Верховної Ради України, 1992, № 30 (28.07.92), ст. 416 Голос України, 1992, 06, 02.06.92 № 101) такі зміни:

1) Частину четверту статті 9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" викласти в такій редакції:

"4. Орендодавець протягом п'яти днів після погодження умов договору з органом, уповноваженим управляти відповідним майном, і органом Антимонопольного комітету України, а в разі, якщо заява про оренду майна не потребує узгодження (щодо оренди окремого індивідуально визначеного майна, крім нерухомого), протягом п'ятнадцяти днів після дати її реєстрації дає оголошення про намір передати майно в оренду та приймає протягом десяти днів заяви про оренду цього майна або відмовляє в укладенні договору оренди і повідомляє про це заявника.

У разі, якщо інших заяв не подано, конкурс на право оренди не проводиться і договір оренди укладається із заявником. Якщо надходить дві або більше заяви, ураховуючи першу, орендодавець оголошує конкурс на право оренди.

У разі надходження заяви від бюджетної установи, музею, підприємства або громадської організації у сфері культури і мистецтв (в тому числі національної творчої спілки або її члена під творчі майстерні), релігійної організації для забезпечення проведення релігійних обрядів та церемоній, громадської організації ветеранів або інвалідів, центрів професійної, соціальної реабілітації інвалідів або центрів ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів, інших суб'єктів, що надають соціальні послуги, оголошення про намір передати майно в оренду не дається і договір оренди укладається із першим заявником без проведення конкурсу.

Укладення договорів оренди з суб'єктами виборчого процесу під час виборів здійснюється без проведення конкурсу та в порядку черговості надходження відповідних заяв до орендодавця.

У разі ліквідації державної нотаріальної контори, договори оренди приміщень, які були надані їм у користування і перебувають у державній або комунальній власності, укладаються почергово з тими особами, які мають більший стаж роботи на посаді державного нотаріуса та вирішили зареєструвати свою приватну нотаріальну діяльність.

Фонд державного майна України, його регіональні відділення враховують під час розгляду матеріалів щодо передачі в оренду нерухомого майна пропозиції місцевої державної адміністрації, відповідного органу місцевого самоврядування стосовно розміщення бюджетних установ.

Орендодавець відмовляє в укладенні договору оренди у разі, якщо:

було прийнято рішення про приватизацію або передприватизаційну підготовку цих об'єктів;

об'єкт включено до переліку підприємств, що потребують залучення іноземних інвестицій, згідно з рішенням Кабінету Міністрів України чи місцевих органів влади;

орган Антимонопольного комітету України не дає згоди з підстав, перелічених у абзацах другому-четвертому частини другої цієї статті;

орган, уповноважений управляти майном, не дає згоди на укладення договору оренди;

з інших підстав, передбачених законами;

орендодавець, зазначений в абзаці другому та третьому статті 5 цього Закону, прийняв рішення про укладення договору оренди нерухомого майна з бюджетною установою, організацією."

2. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.