A A A K K K

Щодо вчинення нотаріальних дій в зв'язку з набранням чинності Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні"

№ 10-36-13470 від 28 жовтня 2001 р.

 

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

 

ЛИСТ

 

від 29.10.2001 р. N 10-36-13470

 

Щодо вчинення нотаріальних дій в зв'язку з набранням чинності Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні"

 

На запит Міністерства юстиції України від 25 вересня 2001 року за N 35-12/1173 щодо вимог статті 9 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" в частині обов'язковості проведення оцінки майна та її належного документарного підтвердження, керуючись статтею 24 цього Закону в частині повноважень з державного регулювання оціночної діяльності, Фонд державного майна України роз'яснює.

Згідно з статтею 3 вищезазначеного Закону оцінкою майна є процес визначення його вартості на дату оцінки за процедурою, встановленою нормативно-правовими актами з оцінки майна, суб'єктом оціночної діяльності. До нормативно-правових актів з оцінки майна відповідно до статті 9 Закону належать положення (національні стандарти) оцінки майна, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, методики та інші нормативно-правові акти, які розробляються з урахуванням вимог положень (національних стандартів) і затверджуються Кабінетом Міністрів України або Фондом державного майна України.

Статтею 12 зазначеного Закону вимоги щодо змісту звіту про оцінку майна встановлюються положеннями (стандартами) оцінки майна. Цією статтею також передбачено, що зміст, форма, порядок складання, затвердження та строк дії акта оцінки майна встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Слід зазначити, що частиною третьою статті 9 Закону встановлено, що нормативно-правові акти, якими регулюється питання вартості (ціни) майна, не повинні суперечити положенням (національним стандартам) оцінки майна.

На підставі цього до затвердження Кабінетом Міністрів України положень (національних стандартів) оцінки майна всі нормативно-правові акти, якими регулюються питання вартості (ціни) майна, тобто і питання процедури її визначення та належного документарного підтвердження, є такими, що не суперечать вимогам Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

На сьогоднішній час питання визначення державного мита згідно з законом під час вчинення нотаріусами нотаріальних дій, у тому числі і в частині питання вартості (ціни) майна, до затвердження Кабінетом Міністрів України положень (національних стандартів) оцінки майна не суперечить вимогам Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні". Таким чином, при визначенні розміру державного мита нотаріусам слід керуватися чинними нормативно-правовими актами, які регулюють питання визначення вартості (ціни) майна.

____________

 

Надруковано:

"Довідник нотаріуса",

N 4, 2002 р.