A A A K K K

Про затвердження Положення про порядок відчуження основних засобів, що є державною власністю

№ 1477 від 29 липня 1999 р.

Про затвердження Положення про порядок відчуження
основних засобів, що є державною власністю

Наказ Фонду державного майна України
від 30 липня 1999 року N 1477

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
19 серпня 1999 р. за N 573/3866

Із змінами і доповненнями, внесеними
наказами Фонду державного майна України
від 12 липня 2000 року N 1439,
від 10 січня 2001 року N 9,
від 15 лютого 2002 року N 298

З метою вдосконалення порядку відчуження основних засобів, що є державною власністю, приведення його у відповідність до чинного законодавства України НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про порядок відчуження основних засобів, що є державною власністю (додається).

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Фонду державного майна України від 07.08.95 N 1020.

3. Департаменту індивідуального продажу - забезпечити в установленому порядку державну реєстрацію Положення в Міністерстві юстиції України та публікацію документа в державному інформаційному бюлетені "Про приватизацію".

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Фонду Кальніченка Л. Ф.

В. о. Голови ФондуВ. Васильєв

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного майна України
від 30 липня 1999 р. N 1477

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
19 серпня 1999 р. за N 573/3866

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок відчуження основних засобів, що є державною власністю

Це Положення (далі - Положення) розроблено відповідно до Законів України "Про підприємства в Україні", "Про приватизацію державного майна", "Про оренду державного та комунального майна" та нормативно-правових актів щодо відчуження державного майна.

Положення визначає порядок відчуження майна шляхом продажу державного майна, закріпленого за державними підприємствами; державного майна, наданого в оренду; державного майна підприємств, які перебувають у процесі приватизації; державного майна тих суб'єктів підприємницької діяльності, щодо яких, відповідно до їхнього Статуту, поширюються норми чинного законодавства України, встановлені для державних підприємств; державного майна, що перебуває на балансі суб'єктів підприємницької діяльності недержавної форми власності (далі - підприємства).

Загальні положення

1. Наведені нижче терміни у цьому Положенні вживаються у такому значенні:

майно - матеріальні цінності, які, відповідно до чинного законодавства, віднесені до основних засобів (фондів);

відчуження майна - передача права власності на державне майно, яке перебуває на балансі суб'єктів підприємницької діяльності, іншим юридичним чи фізичним особам шляхом його продажу за грошові кошти;

оцінка майна - процес визначення його вартості на дату оцінки за процедурою, встановленою нормативно-правовими актами, і є результатом практичної діяльності суб'єкта оціночної діяльності;

(абзац четвертий пункту 1 в редакції наказу Фонду
державного майна України від 15.02.2002 р. N 298)

суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання або орган державної влади, який відповідно до законодавства уповноважений здійснювати оцінку майна;

(абзац п'ятий пункту 1 в редакції наказу Фонду
державного майна України від 15.02.2002 р. N 298)

звіт про оцінку майна (акт оцінки майна) - документ, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані суб'єктом оціночної діяльності процедури відповідно до нормативно-правових актів з оцінки майна.

(абзац шостий пункту 1 в редакції наказу Фонду
державного майна України від 15.02.2002 р. N 298)

2. Чинність цього Положення поширюється на майно, яке віднесене до основних засобів (фондів) та перебуває на балансі державних підприємств на правах повного господарського відання, оперативного управління, державного майна інших суб'єктів підприємницької діяльності та державного майна, наданого в оренду.

3. Дія цього Положення не поширюється на:

а) цілісні майнові комплекси підприємств, їх структурні підрозділи, об'єкти незавершеного будівництва, законсервовані об'єкти та інше майно, яке підлягає відчуженню шляхом приватизації відповідно до законодавчих актів України з питань приватизації;

б) цілісні майнові комплекси підприємств, їхні структурні підрозділи та інше майно, які є предметом застави згідно з договором застави і відчуження яких здійснюється з урахуванням вимог, які визначаються Законом України "Про заставу";

в) державне майно, порядок відчуження якого визначається окремими нормативно-правовими актами України (майно, на яке звернено стягнення за рішенням суду, арбітражного суду; майно Збройних Сил України та інших військових формувань та інше).

Відчуження майна державних підприємств

4. Відчуження майна державного підприємства проводиться безпосередньо підприємством після отримання на це дозволу центрального або місцевого органу виконавчої влади, уповноваженого здійснювати функції управління державним майном (надалі - орган управління майном), за погодженням з Фондом державного майна України або його регіональними відділеннями, Фондом майна Автономної Республіки Крим (далі - ФДМ).

5. Відчуження майна державного підприємства, щодо якого прийнято рішення про приватизацію і функції управління цим майном в установленому порядку передані державним органам приватизації, здійснюється з дозволу державних органів приватизації (ФДМ).

(пункт 5 із змінами, внесеними згідно з наказом Фонду
державного майна України від 15.02.2002 р. N 298)

6. Для розгляду питання про відчуження майна до органу управління майном та ФДМ подаються:

6.1. Звернення підприємства.

6.2. Техніко-економічне об­рунтування доцільності відчуження майна та використання коштів.

6.3. Акт про оцінку вартості основних засобів, які підлягають відчуженню, згідно з даними бухгалтерського обліку - за встановленою формою (додаток 1).

6.4. Акт про інвентаризацію основних засобів, які підлягають відчуженню (додаток 2).

6.5. Акт про технічний стан майна.

6.6. Звіт про оцінку майна (акт оцінки майна).

(підпункт 6.6 в редакціїнаказів Фонду
державного майна України від 10.01.2001 р. N 9,
від 15.02.2002 р. N 298)

6.7. Протокол (виписка з протоколу) засідання комісії з приватизації (у разі створення комісії) щодо відчуження майна.

6.8. Погодження ФДМ (подається до органу управління майном) - у разі, якщо відчуження державного майна здійснюється з дозволу органу управління майном, або погодження галузевого міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади (подається до ФДМ за його вимогою) - у разі, якщо відчуження державного майна здійснюється з дозволу ФДМ.

(підпункт 6.8 із змінами, внесеними згідно з наказом Фонду
державного майна України від 12.07.2000 р. N 1439)

Термін дії документів, визначених підпунктами 6.3 та 6.4, не може перевищувати 6-ти місяців від дати, за станом на яку проводилася інвентаризація чи оцінка.

(підпункт 6.8 доповнено абзацом другим згідно з наказом
Фонду державного майна України від 15.02.2002 р. N 298)

За вимогою органів управління майном або ФДМ заявник подає додатково інформацію та документи, необхідні для прийняття об­рунтованого рішення.

7. Початкова ціна продажу майна визначається підприємством на підставі висновків звіту про оцінку майна (акта оцінки майна).

(пункт7 в редакції наказів Фонду
державного майна України від 10.01.2001 р. N 9,
від 15.02.2002 р. N 298)

8. Оцінка майна, яке підлягає відчуженню, проводиться відповідно до нормативно-правових актів та міжнародних стандартів оцінки майна, які діють на дату її проведення, суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання, який має сертифікат суб'єкта оціночної діяльності, або органом державної влади.

(пункт 8 доповнено абзацом третім згідно з наказом
Фонду державного майна України від 10.01.2001 р. N 9)
(пункт 8 в редакції наказу Фонду державного
майна України від 15.02.2002 р. N 298)

9. Після проведення оцінки майна забороняється здійснювати дії щодо об'єкта відчуження, які можуть привести до зміни його вартості. Термін дії звіту про оцінку майна (акта оцінки майна) не перевищує 6-ти місяців від дати оцінки.

(абзац перший пункту 9 із змінами, внесеними згідно з наказом
Фонду державного майна України від 15.02.2002 р. N 298)

Якщо майно, на яке надано дозвіл на відчуження, не реалізовано, а термін дії звіту про оцінку майна (акта оцінки майна) закінчився, то необхідно виконати актуалізацію (уточнення) Звіту про експертну оцінку вартості об'єкта відчуження на нову дату та погодити її в ФДМ.

(абзац другий пункту 9 із змінами, внесеними згідно з наказом
Фонду державного майна України від 15.02.2002 р. N 298)

10. Термін прийняття рішення про надання чи відмову в наданні дозволу або погодження щодо відчуження державного майна становить 30 робочих днів від часу надходження до органів управління майном чи ФДМ повного комплекту документів, потрібних для прийняття відповідного рішення.

11. Відчуження державного майна шляхом його продажу здійснюється виключно на конкурентних засадах - через біржі, на аукціоні, за конкурсом.

Підприємство після отримання рішення про відчуження майна шляхом його продажу (при здійсненні продажу через біржі, на аукціоні) забезпечує укладання договору з юридичною особою, яка має угоду про продаж майна, що перебуває у державній власності, з Фондом державного майна України.

(абзац другий пункту 11 із змінами, внесеними згідно з наказом
Фонду державного майна України від 15.02.2002 р. N 298)

12. Відчуження державного майна підприємств, яке перебуває за кордоном і реалізація якого в Україні неможлива чи недоцільна, здійснюється у порядку, що визначається цим Положенням, з урахуванням вимог законодавства держав, на території яких знаходиться майно, що підлягає відчуженню, кон'юнктури та цін ринку цих держав, а також збереження умов конкурентного продажу майна та використання коштів відповідно до законодавства України.

13. Кошти, одержані внаслідок відчуження державного майна (за вирахуванням плати за послуги та суми податків), використовуються відповідно до вимог чинного законодавства. Підприємства зобов'язані письмово повідомити органи управління майном та ФДМ про використання коштів, отриманих у результаті відчуження майна, протягом 30 днів (з моменту реалізації) шляхом подання звіту (додаток 3) за встановленою формою.

Відчуження державного майна, наданого в оренду

14. Відчуження державного майна, наданого в оренду, здійснюється з ініціативи орендаря з дозволу орендодавця та за умови наявності відповідних положень у договорі оренди.

При відчуженні державного майна, наданого в оренду, підлягають компенсації грошові кошти, які, відповідно до вимог договору оренди, направлялись орендарем на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого майна і призвели до збільшення балансової (первісної) вартості основного засобу.

15. Для отримання дозволу орендар подає орендодавцю:

а) документи згідно з п. 6 Положення;

б) пропозиції щодо умов продажу основних засобів та проект змін до договору оренди (суми договору, переліку орендованого майна тощо);

в) довідку щодо використання амортизаційних відрахувань;

г) довідку щодо суми невід'ємних поліпшень майна, яка підлягає компенсації;

­) аудиторський висновок щодо суми здійснених орендарем невід'ємних поліпшень майна, яке підлягає відчуженню.

16. Орендодавець у 30-денний термін приймає рішення щодо надання дозволу на відчуження основних засобів, запропонованих орендарем, з визначенням:

- змін до договору оренди;

- умов продажу майна.

17. Продаж державного майна, яке надано в оренду і орендодавцем якого є ФДМ, здійснюється відповідно до пункту 11 цього Положення.

18. Одержані внаслідок відчуження майна кошти (за вирахуванням плати за послуги та компенсації орендареві невід'ємних поліпшень, суми яких мають бути погоджені з орендодавцем) є державною власністю і використовуються відповідно до вимог договору оренди або зараховуються до Державного бюджету України (у разі невизначеності в договорі оренди).

(абзац перший пункту 18 в редакції наказу Фонду
державного майна України від 12.07.2000 р. N 1439,
із змінами, внесеними згідно з наказом Фонду
державного майна України від 15.02.2002 р. N 298)

Сума компенсації орендареві вартості здійснених невід'ємних поліпшень розраховується виходячи: з питомої ваги цих поліпшень у балансовій (первісній) вартості основного засобу, якщо він був проданий під час відчуження за ціною, яка нижча за балансову (залишкову) вартість; з фактичної вартості цих поліпшень, якщо основний засіб продано за ціною, яка вища за його балансову (залишкову) вартість.

19. Всі зміни та доповнення до договорів оренди, пов'язані з відчуженням орендованого майна, підписуються після реалізації майна на підставі попередніх погоджень між орендодавцем та орендарем.

20. Відчуження державного майна, яке надане в оренду і орендодавцем якого є підприємство, здійснюється відповідно до пунктів 4 - 13 цього Положення та за умови виведення підприємством зазначеного майна зі складу орендованого.

Відчуження державного майна, яке перебуває на балансі
суб'єктів підприємницької діяльності недержавної форми власності

21. Відчуження державного майна, яке перебуває на балансі суб'єктів підприємницької діяльності недержавної форми власності (далі - балансоутримувач) здійснюється з ініціативи балансоутримувача або ФДМ залежно від наявності та вимог договору про використання зазначеного майна.

22. Відчуження державного майна, яке перебуває на балансі суб'єктів підприємницької діяльності недержавної форми власності, здійснюється за рішенням ФДМ та за умови погодження галузевого міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади.

23. Для прийняття рішення про відчуження державного майна балансоутримувач подає до ФДМ:

- документи згідно з п. 6 Положення (за винятком пунктів 6.2, 6.6 та 6.7);

- пропозиції щодо умов продажу основних засобів та змін до договору про використання державного майна (суми договору, переліку майна тощо).

24. ФДМ у 30-денний термін після отримання документів, зазначених у пункті 23, приймає рішення щодо відчуження основних засобів з визначенням:

- умов продажу державного майна;

- змін до договору про використання державного майна.

25. Продаж майна здійснюється відповідно до п. 11 цього Положення.

26. Одержані внаслідок відчуження державного майна кошти (за вирахуванням плати за послуги) зараховуються до Державного бюджету України.

(пункт 26 із змінами, внесеними згідно з наказом
Фонду державного майна України від 15.02.2002 р. N 298)

27. Всі зміни та доповнення до договору про використання державного майна, пов'язані з відчуженням державного майна, підписуються після реалізації майна на підставі попередніх погоджень між ФДМ та балансоутримувачем.

Прикінцеві положення

28. Керівники підприємств несуть відповідальність згідно з чинним законодавством за цільове використання коштів, отриманих від реалізації майна, та за достовірність інформації, наданої органам управління майном та ФДМ.

29. Відповідальність за дотримання порядку відчуження державного майна відповідно до цього Положення покладається на керівників підприємств.

(пункт 29 в редакції наказу Фонду державного
майна України від 15.02.2002 р. N 298)

30. Підприємства надають (при здійсненні продажу через біржі, на аукціоні) юридичним особам, які мають з Фондом державного майна України угоду про продаж майна, що перебуває у державній власності, документ, що підтверджує надання дозволу (погодження) на відчуження цього майна органом управління майном та ФДМ.

(пункт 30 в редакції наказу Фонду державного
майна України від 15.02.2002 р. N 298)

31. У разі потреби для з'ясування обставин, пов'язаних зі станом майна та техніко-економічним об­рунтуванням доцільності його відчуження, ФДМ може залучати незалежних консультантів та експертів (юридичних осіб), які мають відповідний договір з Фондом державного майна України на право надавати такі послуги.

32. Контроль за використанням коштів, отриманих від продажу державного майна, покладається на відповідні органи управління майном та орендодавця.

33. Термін дії дозволу щодо відчуження державного майна не повинен перевищувати 12 місяців.

34. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади у разі потреби можуть видавати галузеві інструкції про порядок надання дозволів (погоджень) на відчуження основних засобів, що є державною власністю, норми яких повинні ­рунтуватись на нормах цього Положення.

35. Розмежування повноважень між Фондом державного майна України, регіональними відділеннями ФДМУ та Фондом майна Автономної Республіки Крим щодо надання дозволів (погоджень) на відчуження державного майна відповідно до цього Положення визначається внутрішніми документами Фонду державного майна України.

Директор Департаменту індивідуального продажуВ. Зеленський


ЗавантажитиДодатки