A A A K K K

Про затвердження Положення про порядок здійснення конкурсного відбору радників для підготовки та проведення конкурентних способів продажу об'єктів приватизації

№ 1745 від 20 серпня 2000 р.

Про затвердження Положення про порядок здійснення конкурсного відбору радників для підготовки та проведення конкурентних способів продажу об'єктів приватизації

Наказ Фонду державного майна України
від 21 серпня 2000 року N 1745

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
7 вересня 2000 р. заN 590/4811

Із змінами і доповненнями, внесеними
наказом Фонду державного майна України
від 3 вересня 2001 року N 160

0 Відповідно до Закону України "Про Державну програму приватизації" від 18 травня 2000 року N 1723-III і з метою створення сприятливих умов для залучення промислових інвесторів до підприємств, що приватизуються, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про порядок здійснення конкурсного відбору радників для підготовки та проведення конкурентних способів продажу об'єктів приватизації, що додається.

2. Департаменту підготовки та проведення конкурсів (Білоцерковець І. Л.) у п'ятиденний термін з дня затвердження цього наказу забезпечити подання Положення про порядок здійснення конкурсного відбору радників для підготовки та проведення конкурентних способів продажу об'єктів приватизації на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Департаменту підготовки та проведення конкурсів у десятиденний термін з дня державної реєстрації цього наказу забезпечити публікацію Положення про порядок здійснення конкурсного відбору радників для підготовки та проведення конкурентних способів продажу об'єктів приватизації в газеті "Відомості приватизації" та "Державному інформаційному бюлетені про приватизацію".

4. Уважати таким, що втратив чинність, наказ Фонду державного майна України від 2 липня 1998 року N 1304 (зі змінами і доповненнями), зареєстрований у Міністерстві юстиції України 3 липня 1998 року за N 415/2855.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Фонду державного майна України Л. Кальніченка.

Голова ФондуО. Бондар

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного майна України
від 21 серпня 2000 р. N 1745

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
7 вересня 2000 р. заN 590/4811

Положення
про порядок здійснення конкурсного відбору радників для підготовки та проведення конкурентних способів продажу об'єктів приватизації

Метою цього документа є регламентація отримання послуг радників у процесі підготовки об'єктів (пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, цілісних майнових комплексів) до приватизації та наступного їх продажу. Відбір радника є складовою частиною загального процесу продажу об'єкта приватизації.

Принципи відбору радників

Безпосередні процедури конкурсного відбору повинні бути підготовлені на основі принципів, що застосовуються в цьому Положенні та наведені нижче, і відповідати чинному законодавству. Унесення будь-яких змін та доповнень до затвердженої процедури конкурсного відбору під час проведення конкурсу не допускається. Документи з проведення конкурсного відбору не повинні містити положень, які можуть мати подвійне (двозначне) тлумачення.

Конкурентність відбору. Цей принцип направлений на забезпечення підвищення якості запропонованих послуг, зниження їх вартості.

Рівноправність. Усі особи, які бажають узяти або беруть участь у конкурсному відборі, користуються рівними правами, мають рівні зобов'язання та несуть рівну відповідальність.

Загальнодоступність. Не може бути обмеженням участі в конкурсному відборі належність особи до тієї чи іншої країни.

Гласність та прозорість. Не може бути загальнодоступною лише інформація, використання якої може вплинути на проведення конкурсного відбору. Умови та терміни конфіденційності цієї інформації встановлюються в кожному конкретному конкурсному відборі. Фонд постійно інформує громадськість про можливі оголошення відносно проведення конкурсних відборів, оприлюднює короткий зміст проектів.

Законність. Недопустимість навмисних порушень законодавства під час проведення конкурсного відбору. З урахуванням усього переліченого всі особи, що мають відношення до конкурсного відбору, повинні відповідати вищим етичним нормам.

Незалежність членів конкурсної комісії. Має бути забезпечена мінімізація впливу будь-яких осіб на прийняття рішень членами конкурсної комісії. Крім того, під час оцінки та прийняття рішень конкурсною комісією щодо складання короткого списку та визначення переможця, члени конкурсної комісії здійснюють незалежно один від одного аналіз листів про вияв інтересу і конкурсних пропозицій.

Гнучкість. Необхідним є уникнення надмірної бюрократизації під час проведення конкурсною комісією розгляду та оцінки листів про вияв інтересу та конкурсних пропозицій.

Загальні положення та термінологія

1. Цим пунктом визначаються основні терміни, які використовуються під час проведення конкурсного відбору, установлюються загальні правила та вимоги до підготовки пакета конкурсної документації. Під час проведення конкурсів з відбору радника нижченаведені терміни мають таке значення:

Пакет конкурсної документації (конкурсна документація) - пакет документів, який розробляється і містить вичерпну інформацію щодо всіх умов і правил кожного конкретного конкурсного відбору. Надається учасникам конкурсного відбору, що увійшли до короткого списку.

Правила конкурсного відбору - інструкція, що готується та затверджується Фондом державного майна, щодо кожного конкретного конкурсного відбору, і містить деталізацію процедури, умови та критерії конкурсного відбору. Правила конкурсного відбору є обов'язковими для Фонду, його співробітників, що беруть участь у проекті, членів конкурсної комісії, а також для потенційних учасників та учасників конкурсного відбору.

Інформаційне повідомлення - офіційне повідомлення Фонду, метою якого є запрошення незалежних консультантів узяти участь у конкурсному відборі радника з попереднім наданням Фонду відповідей у формі листа про вияв інтересу.

Лист про вияв інтересу - офіційне звернення потенційних учасників конкурсного відбору - незалежних консультантів, що містить чітко сформульовану зацікавленість в участі в конкурсному відборі та необхідну інформацію, яка використовується для складання короткого списку.

Короткий список - список потенційних учасників, які відбираються конкурсною комісією згідно з критеріями відбору, визначеними Правилами конкурсного відбору, і допущені до участі в конкурсному відборі.

Граничні терміни - кінцеві терміни подання потенційними учасниками та учасниками конкурсного відбору відповідно до листівпро вияви інтересу - на етапі формування короткого списку та фінансових і технічних пропозицій - на етапі остаточного відбору.

Оплата послуг радника - складається з відшкодування операційних витрат (визначається в абсолютному виразі) та гонорару за успішний продаж (визначається у відсотках від ціни продажу).

Методики оцінки - методики оцінки із визначеними певними критеріями та правилами їх використання, які застосовуються при розгляді листів про вияви інтересу (формуванні короткого списку), та розгляді технічних і фінансових пропозицій учасників конкурсного відбору (остаточному відборі радника).

Консорціум - група юридичних осіб, які об'єдналися для виконання послуг радника. Особливості кваліфікаційних вимог до консорціумів визначаються в кожному конкретному конкурсному відборі, при цьому обов'язковою умовою участі консорціуму є наявність документів, що підтверджують утворення консорціуму. У таких документах визначається розподіл обов'язків та відповідальності між його учасниками, головна компанія консорціуму, яка повинна відповідати кваліфікаційним вимогам та забезпечувати конфіденційність.

Конфлікт інтересів потенційного учасника та учасника конкурсного відбору - не може бути обраний переможцем учасник, якщо Фонду або конкурсній комісії стане відомо про виконання під час конкурсного відбору ним або його дочірньою компанією завдання, або про наявність зобов'язання такого учасника щодо виконання завдання в майбутньому, яке, за своєю природою, може бути в конфлікті з іншими завданнями Фонду, які має виконувати учасник у разі перемоги.

Радник - юридична особа (група юридичних осіб), яка визначається відповідно до цього Положення і на договірній основі надає послуги Фонду з підготовки та проведення конкурсів, відкритих торгів (тендерів) з продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, інших способів продажу об'єктів приватизації.

(пункт 1 доповнено абзацом згідно з наказом
Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

2. Відбір радників, послуги яких повністю або частково фінансуються міжнародними, іноземними урядовими та міжурядовими організаціями, фінансовими установами та фондами на підставі чинних міжнародних угод України про надання фінансової та технічної допомоги Україні, може здійснюватися за процедурою конкурсного відбору, установленою відповідною міжнародною організацією (установою). При цьому участь уповноваженого представника Фонду в складі відповідної конкурсної комісії є обов'язковою.

Радник може надавати послуги самостійно або діяти від імені об'єднання юридичних осіб (консорціуму).

3. До основних завдань радника належать:

збір інформації та аналіз юридичних, економічних, технічних та фінансових показників діяльності підприємства;

приведення основних показників бухгалтерської звітності підприємства у відповідність до стандартів бухгалтерського обліку;

проведення аудиту;

визначення інвестиційної привабливості підприємства та можливих шляхів її підвищення, пропозицій щодо можливої реструктуризації кредиторської заборгованості, рекомендацій щодо встановлення основних цін та тарифів на продукцію та послуги, маркетингової політики, інших заходів;

проведення експертної оцінки пакета акцій з метою визначення початкової ціни продажу (згідно із чинною Методикою проведення експертної оцінки);

підготовка документації про підприємство згідно з вимогами антимонопольного законодавства;

(пункт 3 доповнено абзацом сьомим згідно з наказом
Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600,
у зв'язку з цим абзаци сьомий та восьмий
вважати відповідно абзацами восьмим та дев'ятим)

визначення ефективної стратегії продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств;

здійснення заходів для залучення промислових інвесторів на підприємства.

Підготовка до конкурсного відбору

4. План конкурсного відбору затверджується наказом Фонду та призначений для внутрішнього користування.

5. План конкурсного відбору складається у вільній формі (можливо у вигляді таблиці) і повинен відображати основні, але не обмежені цим пунктом, елементи проекту, заходи, строки, як-от:

визначення масштабів продажу, характеристика об'єкта продажу (групи об'єктів продажу) та основних завдань продажу (залучення промислового інвестора, продаж об'єкта за максимальну ціну або інше в інтересах держави);

визначення, згідно з міжнародною практикою залучення до аналогічних проектів інвестиційних фінансових радників та в межах чинного законодавства, бюджету проекту із залучення радника (має складатися з максимального розміру фінансування операційних витрат радника та приблизного (очікуваного) розміру гонорару за успішний продаж). При цьому сума коштів, що визначається як максимальний розмір фінансування операційних витрат радника, підлягає резервуванню Фондом на початку проведення проекту з урахуванням можливого рівня інфляції.

(абзац третій пункту 5 у редакції наказу
Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

опис (у часі) усіх поетапних заходів Фонду, інших органів виконавчої влади, залучених до проекту, конкурсної комісії та майбутнього радника;

орієнтовне визначення основних строків до моменту підписання договору купівлі-продажу;

визначення відповідальних за проект (керівника проекту), їх повноважень.

6. Для кожного конкурсного відбору Фондом готується окремий пакет конкурсної документації. Його підготовка та затвердження відбуваються до офіційного запрошення учасників короткого списку конкурсного відбору. Не допускається внесення змін і доповнень до будь-яких документів конкурсної документації після надіслання запрошень учасникам короткого списку за винятком випадків усунення очевидних та випадкових помилок, що можуть міститися в правилах конкурсного відбору, технічному завданні та проекті договору про надання послуг.

(пункт 6 із змінами, внесеними згідно з наказом
Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

7. Пакет конкурсної документації складається з наступних, але не обмежується переліченими в цьому пункті, документів:

технічного завдання, в якому викладені очікувані результати діяльності радника, основні етапи та строки виконання робіт, звітність перед замовником, вимоги до фахівців радника тощо;

правил конкурсного відбору - основного інструктивного та інформаційного документа, який регламентує конкурсний відбір і детально визначає процедуру конкурсного відбору, вимоги щодо змісту та оформлення конкурсних (технічних і фінансових) пропозицій, порядок їх розгляду конкурсною комісією, методику та критерії оцінки конкурсних пропозицій, порядок проведення переговорів щодо підписання договору про надання послуг, а також інші процедурні питання, пов'язані з конкурсним відбором;

зразків оцінних листів та оцінної таблиці;

(пункт 7 доповнено абзацом четвертим згідно з наказом
Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600,
у зв'язку з цим абзаци четвертий - шостий
вважати відповідно абзацами п'ятим - сьомим)

проекту договору про надання послуг.

Пакет конкурсної документації може включати інші документи, якщо Фонд уважає це необхідним для підвищення ефективності конкурсного відбору.

Фонд забезпечує належний переклад затвердженого пакета конкурсної документації на англійську мову. У разі встановлення розбіжностей між текстом українського та англійського варіантів, перевага надається українському.

8. Основними критеріями оцінки технічних пропозицій, як правило, можуть бути:

досвідченість учасника у виконанні аналогічних завдань;

знання мови та місцевої ситуації;

можливості центрального представництва та можливість залучення інших консультантів;

компетентність (кваліфікація, досвід, навички) запропонованого персоналу;

запропонована учасником методика підготовки до продажу, стратегія продажу, матеріально-технічне забезпечення та організація проекту;

запропоновані учасником терміни підготовки до продажу та наступного продажу об'єкта приватизації тощо.

Оцінка технічних пропозицій здійснюється за бальною методикою.

Кожний з основних критеріїв оцінки технічних пропозицій має свою максимальну кількість балів. Основні критерії можуть поділятися на підкритерії, при цьому сума балів усіх підкритеріїв, що відносяться до свого критерію, дорівнює максимальній кількості балів останнього.

Критеріями оцінки фінансових пропозицій є:

розмір запропонованої учасником суми відшкодування операційних витрат;

пропозиції учасника щодо гонорару за успішний продаж, що визначається у відсотках від ціни продажу. В окремих випадках (наприклад, продаж підприємств із значною кредиторською заборгованістю, або інші обставини) гонорар за успішний продаж визначається в кожному конкретному конкурсному відборі виходячи з інших показників продажу.

Кожний з критеріїв оцінки фінансових пропозицій має свою максимальну кількість балів.

Розподіл балів між технічними і фінансовими пропозиціями визначається окремо в кожному конкретному конкурсному відборі. Загальна сума балів технічних і фінансових пропозицій дорівнює 100. При цьому кількість балів за технічну пропозицію не повинна бути меншою за 70.

Не може бути обрано переможцем учасника конкурсного відбору, сума відшкодування операційних витрат якого та/або його гонорар перевищують, відповідно, максимальне фінансування витрат радника та максимальний відсоток гонорару, що були передбачені в листі-запрошенні.

9. Методика оцінки фінансових пропозицій щодо суми відшкодування операційних витрат складається з підрахунку балів із застосуванням такої формули:

Px = BхRFmin/RFx, де:

Px - кількість балів за пропозицію учасника "x" щодо суми операційних витрат;

B - максимальна сума балів за оцінку критерію "операційні витрати";

RFmin - грошовий вираз пропозиції учасника, що запропонував мінімальну суму операційних витрат;

RFx - грошовий вираз пропозиції щодо суми операційних витрат учасника "x".

Методика оцінки фінансових пропозицій щодо гонорару за продаж складається із застосування аналогічної формули:

Px = BхSFmin/SFx, де:

Px - кількість балів в оцінці пропозиції учасника "X" щодо гонорару за успішний продаж;

B - максимальна сума балів за оцінку критерію "гонорар за успішний продаж";

SFmin - найнижчий із запропонованих гонорарів за продаж (у відсотках);

SFx - гонорар за продаж учасника "x" (у відсотках).

10. Підготовка та затвердження Фондом тексту інформаційного повідомлення здійснюється окремо від пакета конкурсної документації. Текст інформаційного повідомлення повинен містити:

інформацію щодо об'єкта (об'єктів) продажу, основні характеристики;

основну мету та завдання проекту, загальний опис послуг радника;

чітко визначені методику та критерії складання короткого списку;

граничний термін подання потенційними учасниками конкурсного відбору листів про вияв інтересу (не може бути меншим, ніж 15 календарних днів від дати офіційного оголошення, і залежить від вартості проекту та його складності) та інформацію про наслідки для потенційних учасників внаслідок його недотримання;

(абзац п'ятий пункту 10 в редакції наказу
Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

час та місце для подання листа про вияв інтересу;

зразок листа про вияв інтересу;

контактні телефони, факс та адреса електронної пошти в Фонді.

11. Офіційною публікацією інформаційного повідомлення вважається повідомлення, надруковане українською мовою в додатку до "Державного інформаційного бюлетеня про приватизацію" - "Відомості приватизації". З метою розширеного інформування потенційних учасників конкурсного відбору, Фонд може здійснювати публікацію за допомогою глобальної електронної мережі "Internet", та в інших засобах масової інформації українською та/або англійською мовами.

12. При розробці критеріїв оцінки листів про вияв інтересу конкурсна комісія враховує специфіку об'єкта продажу (галузева належність, частка на ринку відповідних товарів або послуг тощо), бюджет проекту з відбору радника та інші обставини. До основних критеріїв оцінки листів про вияв інтересу можуть відноситися: характеристики загальної інформації про потенційного учасника; інформації про досвід у відповідній галузі або виконання аналогічних завдань, що виконувалися протягом останніх п'яти років; резюме персоналу, який може бути виділений для реалізації проекту, тощо.

13. Методика оцінки листів про вияв інтересу може бути обрана виходячи зі складності продажу об'єкта приватизації, обсягів фінансування проекту.

Перший варіант передбачає голосування членів конкурсної комісії щодо кожного потенційного учасника. Необхідна кількість голосів та порядок голосування передбачаються правилами конкурсного відбору.

Другий варіант передбачає оцінку листів про вияв інтересу в балах за попередньо визначеними критеріями. Кожен з основних критеріїв має свою максимальну кількість балів. Основні критерії можуть поділятися на підкритерії, при цьому сума балів усіх підкритеріїв, що відносяться до свого критерію, дорівнює максимальній кількості балів останнього.

У кожному конкретному конкурсному відборі визначається мінімальна кількість потенційних учасників, що мають увійти до короткого списку, але їх не може бути менше п'яти. Це правило не підлягає застосуванню у випадку, коли число поданих виявів інтересу дорівнює п'яти або менше. У такому випадку кількість потенційних учасників, що мають увійти до короткого списку, не може бути менша трьох.

14. Для опрацювання листів про вияв інтересу потенційних учасників, конкурсних пропозицій учасників конкурсного відбору та визначення переможця, Фондом утворюється конкурсна комісія з 5 - 7 осіб. У складі комісії визначається Голова та секретар, які обов'язково є представниками Фонду. У разі потреби до складу конкурсної комісії Фонд може залучати представників центральних органів виконавчої влади (виходячи з галузевої належності об'єкта продажу).

Заміна членів конкурсної комісії відбувається лише за таких умов:

у разі об'єктивної неможливості виконувати функції члена комісії - хвороба, звільнення з роботи, непередбачене відрядження, відпустка тощо;

член конкурсної комісії відмовився від підписання заяви про відсутність конфлікту інтересів;

член конкурсної комісії порушує правила конкурсного відбору.

У будь-якому випадку необхідність заміни члена комісії попередньо розглядається головою конкурсної комісії, який повідомляє про результати Фонд. Остаточне рішення приймається Фондом шляхом унесення змін до наказу про створення конкурсної комісії.

При формуванні персонального складу конкурсної комісії Фонд керується інформацією про ділові якості та професійну репутацію кандидатур, яка має надходити разом з пропозицією від органів, що уповноважують своїх представників.

15. Якщо конкурсний відбір організовується для визначення радника з продажу кількох об'єктів приватизації, або бюджет проекту в частині фінансування витрат радника складає в сумі, еквівалентній понад 500 тисяч доларів США, або персональний склад конкурсної комісії складається з державних службовців, що займають посади не нижче керівників самостійних структурних підрозділів органів державної виконавчої влади, які вони представляють, то Фонд, крім конкурсної комісії, може утворювати допоміжну робочу групу (до 7 осіб), основними завданнями якої має бути підготовка пакета конкурсної документації, робоче опрацювання листів про вияв інтересу потенційних учасників та конкурсних пропозицій учасників і підготовка короткої інформації про результати розгляду на засіданні конкурсної комісії. Робоча група створюється за принципами формування конкурсної комісії і затверджується наказом Фонду. Робоча група керується вказівками та завданнями голови конкурсної комісії. Особливості проведення конкурсного відбору за участю робочої групи визначаються правилами конкурсного відбору.

(пункт 15 із змінами, внесеними згідно з наказом
Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

16. До роботи конкурсної комісії та робочої групи можуть залучатися незалежні експерти та консультанти.

17. Незалежність членів конкурсної комісії, робочої групи, незалежних експертів та консультантів, залучених до роботи конкурсної комісії, підтверджується підписанням ними заяв про відсутність конфлікту інтересів на засіданні з розгляду листів про вияв інтересу. Не може бути членом конкурсної комісії, робочої групи, незалежним експертом або консультантом особа, яка не підписала заяви про відсутність конфлікту інтересів щодо результатів конкурсного відбору, в якій вона підтверджує відсутність зацікавленості, родинних чи комерційних зв'язків, що в разі їх оприлюднення можуть викликати сумнів щодо неупередженості такого члена комісії у прийнятті рішень про відбір радника.

(пункт 17 в редакції наказу Фонду
державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

18. Повноваження та персональна відповідальність членів конкурсної комісії за розголошення конфіденційної інформації про конкурсний відбір визначаються наказом Фонду про створення конкурсної комісії. Усі члени комісії мають рівне право голосу. До компетенції голови комісії входять ведення засідань комісії, вирішення питань між членами комісії в процесі оцінки листів про вияви інтересу потенційних учасників та конкурсних пропозицій учасників відбору, загальне керівництво робочою групою, надання рекомендацій з питань процедури проведення конкурсного відбору, вирішення питань щодо залишення у складі комісії члена, який заявив про наявність конфлікту інтересів тощо. Кількість членів конкурсної комісії повинна бути непарною.

19. Засідання конкурсної комісії вважаються правомочними, якщо на ньому присутні не менше 2/3 членів комісії. Рішення конкурсної комісії приймаються простою більшістю голосів, при цьому члени комісії можуть голосувати тільки "за" або "проти".

20. Крім загальних повноважень члена конкурсної комісії, секретар комісії відповідає за належне оформлення всіх рішень, прийнятих на засіданні конкурсної комісії, в протоколі засідання.

21. Робота конкурсної комісії складається з трьох основних частин: 1) участь у підготовці до конкурсного відбору шляхом схвалення певних конкурсних документів, 2) складання короткого списку та 3) визначення переможця конкурсного відбору.

До основних функцій конкурсної комісії належать:

схвалення поданого Фондом тексту інформаційного повідомлення, правил конкурсного відбору та технічного завдання;

схвалення пакета конкурсної документації на предмет наявності в ньому документів, необхідних для успішного проведення конкурсного відбору;

розгляд та оцінка листів про вияв інтересів потенційних учасників конкурсного відбору;

складання короткого списку;

(абзац шостий пункту 21 в редакції наказу
Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

розгляд та оцінка конкурсних пропозицій учасників конкурсного відбору;

визначення переможця конкурсного відбору та учасника, який посів друге місце.

З метою уточнення певної інформації під час розгляду та оцінки листів про вияв інтересу потенційних учасників та конкурсних пропозицій учасників, конкурсна комісія має право звертатись до осіб, що подали вищезазначені документи, з відповідними запитами.

Усі рішення конкурсної комісії, оформлені відповідними протоколами, підлягають затвердженню Фондом.

22. У процесі підготовки пакета конкурсної документації Фонд може залучати на договірній основі консультантів. Пакет конкурсної документації готується українською та англійською мовами. У разі виявлення в тексті розбіжностей, пріоритет надається україномовному варіанту.

23. Завершальним кроком етапу підготовки до конкурсного відбору вважається офіційне опублікування інформаційного повідомлення.

Визначення короткого списку. Запрошення до участі в конкурсному відборі

24. Фонд забезпечує належну реєстрацію та зберігання конвертів з листами про вияв інтересів. Здійснення цих заходів проводиться із застосуванням режиму конфіденційності.

25. Не пізніше трьох робочих днів після граничного терміну подання листів про вияв інтересу, Фонд забезпечує передачу всіх матеріалів, отриманих від потенційних учасників, до голови або секретаря комісії.

26. Відкриття конвертів з листами про вияв інтересів здійснюється на закритому засіданні конкурсної комісії.

Абзац другий пункту 26 вилучено

(згідно з наказом Фонду державного
майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

27. Розгляд і оцінка листів про вияв інтересу потенційних учасників здійснюються виключно на підставі тих критеріїв, які були зазначені в інформаційному повідомленні.

Розгляд і оцінка листів про вияв інтересу потенційних учасників здійснюється членами конкурсної комісії індивідуально. Обговоренню, у разі необхідності, підлягають лише висновки (бали) членів комісії, які значно відрізняються між собою.

Деталізований порядок розгляду і оцінки листів про вияв інтересу визначається в інформаційному повідомленні.

(абзац третій пункту 27 в редакції наказу
Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

28. Тривалість процедури складання короткого списку залежить від кількості отриманих листів про вияв інтересу. Складання короткого списку, як правило, проводиться за два засідання конкурсної комісії. На першому засіданні відбувається відкриття конвертів та ознайомлення з інформацією. Голова комісії визначає дату проведення другого засідання, на якому і визначаються потенційні учасники, що увійшли до короткого списку.

Інформаційне повідомлення повинно містити чітко сформульовану процедуру проведення другого засідання.

(абзац другий пункту 28 в редакції наказу
Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

29. Протягом терміну, зазначеного в інформаційному повідомленні, Фонд письмово повідомляє кожного з потенційних учасників про результати складання короткого списку.

(абзац перший пункту 29 в редакції наказу
Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

Потенційні учасники, які увійшли до короткого списку, визнаються учасниками конкурсного відбору. Учасникам конкурсного відбору надсилається пакет конкурсної документації із супроводжувальним листом-запрошенням щодо надання конкурсних пропозицій.

Лист-запрошення повинен містити інформацію про:

інших учасників, що увійшли до короткого списку;

граничний термін прийняття конкурсних пропозицій;

бюджет проекту (включає максимальну суму операційних витрат радника та максимальний розмір відсотка гонорару за продаж, які Фонд готовий сплатити);

перелік додатків до листа (пакет конкурсної документації).

30. Граничний термін для подання конкурсних пропозицій не може бути меншим 30 днів від дати підписання листа-запрошення. Для складних проектів цей термін може бути збільшений.

Якщо всі чи більшість учасників конкурсного відбору пропонують подовження граничного терміну, стверджуючи, що виділеного часу було недостатньо, то Фонд може подовжити граничний термін подання конкурсних пропозицій. Подовження граничного терміну на вимогу одного учасника допускається лише за умови, якщо визначено три учасники конкурсного відбору.

(абзац другий пункту 30 із змінами, внесеними згідно з
наказом Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

31. Протягом усього часу до граничного терміну подання конкурсних пропозицій, учасники можуть звертатися до Фонду за роз'ясненнями та додатковою інформацією. Фонд розглядає та відповідає лише на письмові запити.

32. Правилами конкурсного відбору можуть бути передбачені відвідання об'єкта приватизації, які можуть допомогти учасникам зрозуміти потреби проекту, що в результаті підвищує якість конкурсних пропозицій. При цьому передбачаються такі умови для відвідування, щоб учасник не мав підстав уважати, що його фірма отримує особливу підтримку в процесі конкурсного відбору.

Оцінка та відбір

33. Фонд забезпечує належну реєстрацію та зберігання конвертів з конкурсними пропозиціями. Здійснення цих заходів проводиться із застосуванням режиму конфіденційності.

Деталізація процедури реєстрації конвертів з конкурсними пропозиціями визначається правилами конкурсного відбору. Технічні і фінансові пропозиції приймаються лише в окремих конвертах. При реєстрації конкурсних пропозицій підлягає обов'язковому фіксуванню:

дата та час надходження;

назва учасника;

реєстраційний номер кожної пропозиції;

будь-які примітки (наприклад, надходження після граничного терміну або погано заклеєні пакети з документами).

Після реєстрації конвертів з конкурсними пропозиціями Фонд інформує учасників про час та місце розкриття конвертів з технічними пропозиціями.

(пункт 33 доповнено абзацом сьомим згідно з наказом
Фонду державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

34. Не пізніше трьох робочих днів після граничного терміну подання конкурсних пропозицій Фонд забезпечує передачу всіх матеріалів, отриманих від учасників конкурсного відбору, та пакета конкурсної документації до голови або секретаря комісії.

(пункт 34 в редакції наказу Фонду
державного майна України від 03.09.2001 р. N 1600

) 35. Процедура розгляду та оцінки конкурсних пропозицій складається з трьох етапів. На кожний етап відводиться, як правило, одне засідання конкурсної комісії.

36. На першому засіданні спочатку проводиться коротка "закрита частина", на якій розглядаються та вирішуються організаційні питання, зокрема:

абзац другий пункту 36 вилучено

(згідно з наказом Фонду державного
майна України від 03.09.2001 р. N 1600)

вирішення питання наявності конфлікту інтересів у членів конкурсної комісії та експертів, що були залучені до конкурсного відбору і є присутніми на засіданні; підписання заяв про відсутність конфлікту інтересів.

Після вирішення всіх організаційних питань на засідання запрошуються уповноважені представники учасників. У присутності уповноважених представників учасників розпечатуються конверти з технічними пропозиціями. Пакет документів із технічною пропозицією перевіряється на предмет:

наявності всіх документів, що вимагалися в правилах конкурсного відбору;

належного оформлення документів - українською мовою;

належним чином підписаних уповноваженими представниками учасника документів;

відповідності правилам конкурсного відбору.

Пропозиції, які значною мірою не задовольняють вищезазначеним вимогам, відхиляються, якщо тільки конкурсна комісія не запросила в уповноважених осіб належних роз'яснень і не отримала їх.

На цьому засіданні конверти з фінансовими пропозиціями не розкриваються. Вміст та стан кожного конверта, будь-які заяви чи пояснення уповноважених осіб учасників конкурсного відбору підлягають обов'язковому запису в протоколі засідання з відкриття технічних пропозицій.

Після завершення розпечатування конвертів з технічними пропозиціями, прийнятними до аналізу, члени конкурсної комісії отримують копії технічних пропозицій для опрацювання їх в індивідуальному порядку.

Якщо в проекті задіяна робоча група, то голова комісії встановлює терміни опрацювання робочою групою всіх технічних пропозицій до наступного засідання конкурсної комісії. Робоча група також забезпечується копіями технічних пропозицій учасників конкурсного відбору.

Усі роботи на цьому та наступному етапах ведуться в умовах суворого режиму конфіденційності щодо технічних пропозицій та інших документів, в яких міститься інформація про технічні пропозиції.

37. На другому засіданні конкурсної комісії технічні пропозиції учасників оцінюються. Оцінка здійснює