A A A K K K

Про затвердження Положення про порядок приватизації акцій (часток, паїв), що належать державі в майні міжгосподарських підприємств та в статутних фондах створених на їх базі господарських товариств

№ 139 від 14 вересня 2000 р.

Про затвердження Положення про порядок приватизації акцій (часток, паїв), що належать державі в майні міжгосподарських підприємств та в статутних фондах створених на їх базі господарських товариств

Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
від 15 вересня 2000 року N 139

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
6 жовтня 2000 р. за N 690/4911

З метою удосконалення порядку приватизації акцій (часток, паїв), що належать державі в майні міжгосподарських підприємств та в статутних фондах створених на їх базі господарських товариств, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Положення про порядок приватизації акцій (часток, паїв), що належать державі в майні міжгосподарських підприємств та в статутних фондах створених на їх базі господарських товариств (додається).

2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на члена Комісії - заступника Голови М. Пефтієва.

Член Комісії - перший заступникМ. Волков

Протокол засідання Комісії
від 12 вересня 2000 р. N 34

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного майна України,
рішенням Державної комісії з цінних паперів
та фондового ринку
від 15 вересня 2000 р. N 1935/139

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
6 жовтня 2000 р. за N 690/4911

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок приватизації акцій (часток, паїв), що належать державі в майні міжгосподарських підприємств та в статутних фондах створених на їх базі господарських товариств

1. Це Положення розроблено відповідно до Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки, затвердженої Законом України "Про Державну програму приватизації", Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" та інших нормативно-правових актів і визначає порядок приватизації акцій (часток, паїв), що належать державі в майні міжгосподарських підприємств та в статутних фондах створених на їх базі господарських товариств.

2. Міжгосподарськими підприємствами згідно з цим Положенням уважаються такі, що були засновані юридичними та фізичними особами або майно яких належить на праві спільної власності громадянам, юридичним особам та державі (далі - Підприємства).

3. Об'єктом приватизації у майні Підприємств є визначені в їх установчих документах частки (паї) або акції, які згідно з реєстром власників іменних цінних паперів належать державі.

4. Приватизації державних часток (паїв, акцій) у майні Підприємств за рішенням органів приватизації може передувати передприватизаційна підготовка відповідно до Положення про порядок передприватизаційної підготовки підприємств, у статутних фондах яких є державна частка, затвердженого наказом ФДМУ від 14 серпня 2000 року N 1691 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 серпня 2000 року за N 562/4783.

5. Ініціатива щодо приватизації часток (паїв, акцій) у майні Підприємства від покупців, визначених такими відповідно до статті 8 Закону України "Про приватизацію майна державних підприємств", реалізується шляхом подання ними до органу приватизації заяви про приватизацію у письмовій формі відповідно до Порядку подання та розгляду заяв на приватизацію, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 1 липня 1997 року N 683 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 серпня 1997 року за N 362/2166 (зі змінами).

6. Приватизація державних часток (паїв, акцій) Підприємств агропромислового комплексу здійснюється незалежно від вартості об'єктів приватизації (але при вартості цілісних майнових комплексів цих підприємств, яка не менша від необхідної для створення статутного фонду акціонерного товариства згідно із законодавством України) шляхом перетворення Підприємств у відкриті акціонерні товариства (за наявності згоди на таке перетворення інших засновників (учасників) Підприємств) і подальшим продажем акцій, що належать державі, якщо інше не передбачено їх установчими документами.

Органи приватизації одержують таку згоду від інших засновників (учасників) Підприємств до прийняття ними рішення про приватизацію в процесі передприватизаційної підготовки Підприємств відповідно до Положення про порядок передприватизаційної підготовки підприємств, у статутних фондах яких є державна частка, затвердженого наказом ФДМУ від 14 серпня 2000 року N 1691 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 серпня 2000 року за N 562/4783.

7. Приватизація державних часток (паїв, акцій) Підприємств агропромислового комплексу, які переробляють сільськогосподарську сировину, борошномельно-круп'яної та комбікормової промисловості, а також сервісних, будівельних, фірмових торговельних, інших несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу, що виконують роботи і надають послуги сільськогосподарським товаровиробникам, здійснюється у порядку, визначеному Положенням про порядок приватизації несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу, затвердженим наказом Фонду державного майна від 17 серпня 2000 року N 1718 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29 вересня 2000 року за N 666/4887.

Приватизація державних часток (паїв, акцій) Підприємств агропромислового комплексу, які за основним напрямком своєї господарської діяльності здійснюють виробництво сільськогосподарської продукції та згідно з класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД), затвердженою і введеною в дію наказом Держкомстандарту України від 22 жовтня 1996 року N 441, мають коди від 01.1 до 01.3, здійснюється у порядку, визначеному Положенням про порядок приватизації майна радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також заснованих на їх базі орендних підприємств, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 17 серпня 2000 року N 1718 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29 вересня 2000 року за N 668/4889.

8. До складу комісії з приватизації, що створюється відповідно до п. 2 статті 13 Закону України "Про приватизацію державного майна", також входять на паритетних засадах представники (представник) недержавних засновників (учасників) Підприємства.

9. Комісія з приватизації разом з іншими документами, визначеними Положенням про план приватизації несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 17 серпня 2000 року N 1718 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29 вересня 2000 року за N 667/4888 (або Положенням про порядок приватизації майна радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також заснованих на їх базі орендних підприємств, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 17 серпня 2000 року N 1718 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29 вересня 2000 року за N 668/4889), розробляє та подає органу приватизації погоджений недержавними засновниками (учасниками) проект установчого договору відкритого акціонерного товариства, що створюється на базі Підприємства (додаток 1).

10. Проект установчого договору вважається погодженим з недержавними засновниками, якщо вони протягом 20 днів з дня подання їм на погодження цього документа не висловили в письмовій формі до нього зауважень.

За відсутності згоди недержавного засновника з визначеним у проекті установчого договору розміром його внеску до статутного фонду акціонерного товариства, що створюється на базі міжгосподарського підприємства, він має право звернутися до арбітражного суду або суду.

11. У 10-денний строк з дня затвердження плану приватизації орган приватизації організовує проведення загальних зборів засновників акціонерного товариства, що створюється на базі Підприємства.

12. На загальних зборах засновників:

укладається установчий договір акціонерного товариства;

затверджується його статут;

приймається рішення про випуск акцій цього товариства.

Проведення зборів оформлюється протоколом (додаток 2).

13. Створення на базі Підприємства відкритого акціонерного товариства здійснюється у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 11 вересня 1996 року N 1099 "Про затвердження Порядку перетворення у процесі приватизації державних, орендних підприємств і підприємств із змішаною формою власності у відкриті акціонерні товариства".

14. Реєстрація випуску акцій відкритого акціонерного товариства, що створено на базі Підприємства, здійснюється відповідно до Положення про порядок реєстрації випуску акцій відкритих акціонерних товариств, створених із державних підприємств у процесі приватизації та корпоратизації, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11 квітня 2000 року N 39 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26 квітня 2000 року за N 244/4465.

15. Якщо вартість майна Підприємства агропромислового комплексу недостатня для створення акціонерного товариства, то приватизація державної частки (паю, акцій) у цьому майні здійснюється шляхом її викупу працівниками Підприємства та прирівняними до них особами в порядку, визначеному Положенням про порядок приватизації несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 17 серпня 2000 року N 1718 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29 вересня 2000 року за N 666/4887.

До працівників Підприємства прирівнюються його колишні працівники, які вийшли на пенсію, звільнені на підставі пункту 1 статті 40 Кодексу законів про працю України і не працюють з моменту звільнення на інших підприємствах, особи, які мають право відповідно до законодавства повернутися на попереднє місце роботи на цьому підприємстві, інваліди, звільнені у зв'язку з каліцтвом або професійним захворюванням, та працівники, звільнені за станом здоров'я, а також працівники соціально-культурних і оздоровчо-лікувальних закладів, що приватизуються у складі Підприємства, на балансі якого вони перебувають.

16. Приватизація державних часток (паїв, акцій) у майні Підприємств, які не належать до об'єктів агропромислового комплексу, а також Підприємств, зазначених у пункті 6 цього Положення (у разі відсутності згоди інших засновників на їх перетворення у відкриті акціонерні товариства відповідно до статті 20 Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі"), здійснюється в порядку, передбаченому Положенням про порядок здійснення підготовки до приватизації та продажу часток (паїв, акцій), що належать державі в майні підприємств з іноземними інвестиціями та господарських товариств, затвердженим наказом Фонду державного майна від 16 червня 1999 року N 1138 і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 3 серпня 1999 року за N 525/3818.

Начальник Управління реформування підприємств АПКВ. Чорноіванов


ЗавантажитиДодатки