A A A K K K

Про затвердження Положення про Єдину інформаційну систему з обліку, зберігання та оцінки майна, що реалізується за рішеннями органів виконавчої влади

№ 598 від 25 березня 2004 р.

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

НАКАЗ

М. Київ

26.03.2004 N 598

Про затвердження Положення про Єдину інформаційну систему з обліку, зберігання та оцінки майна, що реалізується за рішеннями органів виконавчої влади

На виконання пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 11.02.2004 N154 "Деякі питання організації обліку, зберігання та оцінки майна, що реалізується за рішеннями органів виконавчої влади"

НАКАЗУЮ: 1. Затвердити Положення про Єдину інформаційну систему з обліку, зберігання та оцінки майна, що реалізується за рішеннями органів виконавчої влади (додається).

2. Департаменту стратегії та обліку корпоративних прав держави:

забезпечити подання наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

після державної реєстрації наказу в Міністерстві юстиції України забезпечити його опублікування в установленому порядку.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Фонду державного майна України Григоренка Є. М.

Голова ФондуМ. Чечетов




ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Фонду державного майна України
26.03.2004 N 598

ПОЛОЖЕННЯ
про Єдину інформаційну систему з обліку, зберігання та оцінки майна, що реалізується за рішеннями органів виконавчої влади

1. Загальні положення

Це Положення розроблено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2004 року N 154 "Деякі питання організації обліку, зберігання та оцінки майна, що реалізується за рішеннями органів виконавчої влади" і визначає порядок формування та функціонування Єдиної інформаційної системи з обліку, зберігання та оцінки майна, що реалізується за рішеннями органів виконавчої влади (далі - Єдина інформаційна система).

Єдина інформаційна система - автоматизований інформаційно-аналітичний комплекс, що забезпечує отримання від органів виконавчої влади, за рішеннями яких здійснюється реалізація майна, інформації про облік, зберігання, оцінку та реалізацію (ліквідацію, знищення, переробку тощо) майна (далі - розпорядження майном), накопичення цієї інформації, захист від несанкціонованого доступу, взаємодію з користувачами.

Єдина інформаційна система має позавідомчий державний статус.

2. Мета, завдання та функції Єдиної інформаційної системи

2.1. Єдина інформаційна система створюється з метою централізації та систематизації інформації про майно, що реалізується за рішеннями органів виконавчої влади, забезпечення її прозорості, загальнодоступності та регулярності поновлення.

2.2. Завданням Єдиної інформаційної системи є формування цілісного інформаційного простору для комплексного збору та забезпечення можливості аналізу інформації про майно, що реалізується за рішеннями органів виконавчої влади, доступу до неї користувачів.

2.3. Функції Єдиної інформаційної системи:

збір, накопичення та регулярне поновлення в постійно діючому режимі інформації про облік, зберігання, оцінку та розпорядження майном;

узагальнення, систематизація та аналіз зазначеної інформації;

налагодження двосторонніх інформаційно-телекомунікаційних зв'язків з органами виконавчої влади, за рішеннями яких реалізується майно;

надання користувачам Єдиної інформаційної системи платних послуг.

3. Суб'єкти Єдиної інформаційної системи

Суб'єктами Єдиної інформаційної системи є учасники та адміністратор.

Учасниками Єдиної інформаційної системи є Міністерство юстиції, Державна митна служба, Державна податкова адміністрація, Фонд державного майна, інші органи виконавчої влади, за рішеннями яких реалізується майно.

Адміністратором Єдиної інформаційної системи є суб'єкт господарювання державного сектору економіки.

4. Об'єкти Єдиної інформаційної системи

Об'єктом Єдиної інформаційної системи є інформація про:

конфісковане майно;

майно, вилучене митними органами;

майно суб'єктів господарювання державного сектору економіки, що реалізується як об'єкт податкової застави;

майно, що приватизується;

майно суб'єктів господарювання державного сектору економіки, на яке звернено стягнення;

інше державне майно, що відчужується за рішеннями органів виконавчої влади.

5. Фінансування робіт зі створення та супроводження Єдиної інформаційної системи

Фінансування робіт зі створення та супроводження Єдиної інформаційної системи здійснюється за рахунок:

частини комісійної винагороди за реалізацію майна, інформація про яке включена до Єдиної інформаційної системи, розмір якої визначається у двосторонній угоді між адміністратором та учасником Єдиної інформаційної системи і не повинен перевищувати 1,5 відсотка;

надання адміністратором Єдиної інформаційної системи платних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.02.2004 N 154.

6. Адміністратор Єдиної інформаційної системи

6.1.Програмно-технічне та інформаційне забезпечення Єдиної інформаційної системи, а саме: формування і підтримання інформаційного фонду, збереження та захист його від руйнування та несанкціонованого доступу, ведення обліку користувачів, дотримання правил і процедур одержання інформації, використання та здійснення аналізу бази даних покладаються за договором на адміністратора Єдиної інформаційної системи.

6.2. Адміністратором Єдиної інформаційної системи може бути тільки суб'єкт господарювання державного сектору економіки, який відповідно до умов договору має:

розгалужену мережу структурних підрозділів, об'єднаних єдиним телекомунікаційним зв'язком;

необхідні матеріально-технічний та кадровий ресурси для супроводження Єдиної інформаційної системи;

досвід створення та супроводження інформаційних систем загальнодержавного значення.

6.3. Адміністратор Єдиної інформаційної системи визначається на конкурсних засадах.

Порядок та умови проведення конкурсу визначаються Фондом державного майна разом з Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції, Міністерством юстиції, Державною митною службою, Державною податковою адміністрацією.

7. Порядок формування та поновлення бази даних Єдиної інформаційної системи

7.1. Порядок формування та поновлення бази даних Єдиної інформаційної системи визначається у двосторонніх договорах між адміністратором і кожним з учасників Єдиної інформаційної системи, що укладаються в місячний термін з дати визначення адміністратора.

7.2.До Єдиної інформаційної системи вноситься інформація відповідно до пункту 4 цього Положення.

7.3. Інформація надається адміністратору учасниками Єдиної інформаційної системи протягом трьох днів з дня прийняття рішення про реалізацію майна або затвердження акта опису активів.

7.4. Структура, формати, регламент надання і обробки інформації та технічні умови її передачі визначаються протоколом, що додається до двостороннього договору, який укладається згідно з пунктом 7.1 цього Положення.

7.5. Учасники Єдиної інформаційної системи надають адміністратору інформацію, яка накопичується у відомчих базах даних, у межах компетенції відповідного учасника.

8. Структура інформації Єдиної інформаційної системи

8.1.Інформація про майно, яка заноситься до Єдиної інформаційної системи відповідно до пункту 4 цього Положення (з урахуванням пункту 8.2), має включати:

найменування;

одиницю виміру та кількість;

класифікацію майна;

дату прийняття рішення про реалізацію майна;

підстави для набуття учасником права розпорядження майном;

характеристику майна;

вартість майна;

відомості про місце та умови зберігання майна;

місце, де передбачається продаж майна;

дані про суб'єкта, якому надано право розпоряджатися майном, дату та місце реалізації майна;

ціну продажу;

відсоток комісійної винагороди за реалізацію майна;

суму комісійної винагороди - всього, в тому числі її частку, що перераховується адміністратору;

інші відомості про майно залежно від його специфіки, які обумовлюються в двосторонніх угодах.

8.2. Інформація про майно суб'єктів господарювання державного сектору економіки, що реалізується як об'єкт податкової застави, складається з урахуванням специфіки та правового статусу цього майна.

9. Порядок користування Єдиною інформаційною системою

9.1. Учасники Єдиної інформаційної системи мають право безоплатного доступу до інформаційного фонду Єдиної інформаційної системи.

9.2. Користувачами Єдиної інформаційної системи можуть бути юридичні та фізичні особи, що звернулися до адміністратора Єдиної інформаційної системи з відповідним запитом, до якого додається документ, який підтверджує внесення плати за отримання відповідної інформації.

Сплата за отримані послуги справляється з користувачів у відповідності до договору, що укладений між адміністратором Єдиної інформаційної системи та користувачем, у розмірі, що встановлений адміністратором Єдиної інформаційної системи відповідно до вимог законодавства України.

9.3. Інформація з Єдиної інформаційної системи надається безкоштовно на вимогу суду, господарського суду, прокуратури, органів дізнання і слідства та інших органів державної влади у зв'язку із здійсненням ними повноважень, визначених законодавством України.

10.Припинення повноважень адміністратора Єдиної інформаційної системи

Повноваження адміністратора Єдиної інформаційної системи припиняються у разі: ліквідації адміністратора як юридичної особи;

втрати адміністратором статусу суб'єкта господарювання державного сектору економіки; порушення адміністратором умов договорів з учасниками Єдиної інформаційної системи.

Директор Департаменту стратегії управління та обліку корпоративних прав державиА. Сачівко