A A A K K K

Про затвердження Положення про порядок залучення експертів до оцінки майна, що перебуває у загальнодержавній власності, під час створення підприємств з іноземними інвестиціями

№ 813 від 19 липня 1996 р.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 20 липня 1996 р.КиївN 813

Про затвердження Положення про порядок залучення експертів до оцінки майна, що перебуває у загальнодержавній власності, під час створення підприємств з іноземними інвестиціями

Кабінет Міністрів України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Затвердити Положення про порядок залучення експертів до оцінки майна, що перебуває у загальнодержавній власності, під час створення підприємств з іноземними інвестиціями (додається).

2. Фонду державного майна в місячний термін затвердити примірний договір на проведення оцінки майна, що перебуває у загальнодержавній власності, під час створення підприємств з іноземними інвестиціями та форму акта приймання - передачі звіту з оцінки зазначеного майна.

3. Рекомендувати органам, уповноваженим розпоряджатися майном, що перебуває у власності Автономної Республіки Крим та комунальній власності, керуватися зазначеним Положенням під час оцінки майна відповідної адміністративно-територіальної одиниці, що передається до статутних фондів підприємств з іноземними інвестиціями.

4. Доручити Фонду державного майна давати роз'яснення щодо застосування зазначеного Положення.

Прем'єр-міністр УкраїниП. ЛАЗАРЕНКО
Міністр Кабінету Міністрів УкраїниВ. ПУСТОВОЙТЕНКО

Інд. 25

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету
Міністрів України
від 20 липня 1996 р. N 813

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок залучення експертів до оцінки майна, що перебуває у загальнодержавній власності, під час створення підприємств з іноземними інвестиціями

1. Це Положення регулює порядок та умови залучення експертів до оцінки майна, що перебуває у загальнодержавній власності, під час створення підприємств з іноземними інвестиціями з метою впорядкування механізму визначення вартості внесків українського засновника до статутних фондів підприємств з іноземними інвестиціями.

2. У Положенні нижченаведені терміни вживаються у такому значенні:

експерт - юридична особа, яка відповідно до угоди, укладеної з Фондом державного майна, має право на експертну оцінку та дооцінку об'єктів приватизації;

замовник - підприємство, засноване на загальнодержавній власності, майно якого передається до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями;

об'єкт оцінки - майно замовника, яке передається до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями (далі - майно);

експертна оцінка (далі - оцінка) - визначення вартості майна за станом на дату проведення експертом оцінки відповідно до вимог цього Положення;

вартість майна - вірогідна ціна, за якою може бути продане майно за ринкових умов, що склалися на дату оцінки.

3. Оцінка майна проводиться на підставі договору, що укладається між замовником та експертом відповідно до примірного договору, затвердженого Фондом державного майна.

Договір повинен містити: вартість та термін оцінки; дату, на яку повинна проводитись оцінка; права та обов'язки сторін, в тому числі обов'язок експерта доводити у разі потреби Фонду державного майна та іноземному співзасновнику підприємства правильність оцінки; порядок приймання-передачі звіту з оцінки майна; порядок розрахунків за виконану роботу; відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання договірних зобов'язань; інші умови за згодою сторін, зокрема проведення у разі потреби аудиту та надання експертом висновку щодо можливості використання експертної оцінки майна, якщо воно використовуватиметься для цілей, не передбачених договором.

Майно оцінюється у визначеній замовником іноземній конвертованій валюті та у валюті України відповідно до вимог статті 5 Закону України "Про режим іноземного інвестування".

Забороняється визначати вартість послуг експерта у відсотках до вартості оцінюваного майна.

4. За результатами оцінки експерт складає звіт, який повинен містити: мету оцінки; дату, за станом на яку проведено оцінку; перелік оцінюваного майна та його правовий режим, у тому числі зміст майнових та інших прав на це майно; викладення методики оцінки та обгрунтування вибору методів оцінки; обгрунтування експертних висновків; перелік основних припущень, зроблених у процесі оцінки; висновок експерта про вартість об'єкта оцінки. До звіту додаються матеріали, які були використані під час оцінки.

5. Для проведення оцінки майна замовник зобов'язаний сприяти наданню експерту усієї інформації, що стосується об'єкта оцінки.

6. У разі коли у процесі роботи експерта виникає потреба у проведенні аудиту, термін оцінки продовжується на термін проведення аудиту.

7. Після отримання від експерта звіту про оцінку майна замовник у тижневий термін розглядає його і у разі відсутності зауважень подає його Фонду державного майна на погодження.

У разі виникнення у замовника аргументованих зауважень до звіту експерт у тижневий термін після їх отримання вносить до звіту відповідні корективи. Замовник у триденний термін після отримання від експерта доопрацьованого звіту надсилає його Фонду державного майна на погодження.

8. Фонд державного майна погоджує звіт у десятиденний термін після його отримання. Підставою для відмови у погодженні звіту є порушення умов договору та вимог пункту 6 цього Положення щодо змісту звіту. Про погодження або відмову у погодженні звіту Фонд державного майна письмово повідомляє замовника і експерта.

9. У разі відмови від погодження звіту експерт протягом десяти днів з дня отримання відповідного повідомлення вносить до звіту корективи та подає доопрацьований звіт замовникові, а також повідомляє про це Фонд державного майна. Повторне подання звіту до Фонду державного майна здійснюється замовником у тижневий термін після отримання від експерта доопрацьованого звіту.

10. Після погодження звіту Фондом державного майна уповноважені замовником і експертом особи підписують акт приймання-передачі звіту з оцінки майна за формою, затвердженою Фондом державного майна.

11. Остаточний розрахунок з експертом за оцінку майна провадиться замовником після підписання акта приймання-передачі звіту з оцінки майна.

12. Визначена в результаті оцінки вартість майна є дійсною протягом шести місяців починаючи з дати, за станом на яку проводиться оцінка. У разі перевищення цього терміну та в інших випадках, що виникли не з вини експерта, вартість майна уточнюється на підставі нового договору.