A A A K K K

Про порядок формування уточнених планів розміщення акцій ВАТ

№ 1783 від 27 серпня 2000 р.

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

НАКАЗ


від 28 серпня 2000 рокуN 1783

Про порядок формування уточнених планів розміщення акцій ВАТ

З метою реалізації положень Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки (ДПП), затвердженої Законом України "Про Державну програму приватизації" від 18 травня 2000 року N 1723-III, створення однаковості підходів до порядку формування уточнених планів розміщення акцій (ПРА) для раціонального та ефективного застосування передбачених ДПП способів приватизації наказую:

1. Базовим документом, на підставі якого проводиться формування уточненого ПРА відкритого акціонерного товариства (ВАТ), віднесеного ДПП до групи В або Г (крім об'єктів АПК), вважати первинний План розміщення акцій (ПРА) ВАТ, яке створене шляхом корпоратизації, або План приватизації майна (ППМ), яке перебуває у державній власності, розроблені відповідно до вимог чинних нормативно-правових документів.

2. По підприємствах, класифікованих ДПП як група В, уточнений ПРА формується Департаментом систем продажу акцій (В. Красовський), відповідними підрозділами регіональних відділень ФДМУ, виходячи з вимог ДПП і результатів продажів акцій, які відбулися, з урахуванням таких особливостей:

2.1. Протягом 2000 року пропонувати до продажу непродані акції об'єктів груп Б, В (віднесених до таких груп відповідно до Державної програми приватизації на 1998 рік), продаж акцій яких здійснювався з 1995 до 1999 року включно, для забезпечення продажу 100 відсотків шляхом пропозиції зазначених акцій на організаційно оформлених ринках цінних паперів. У разі, якщо ці пакети не будуть продані, передбачати їх викуп акціонерами, які придбали акції ВАТ на пільгових умовах, за кошти за ціною на рівні половини номінальної вартості акцій відповідно до Порядку викупу непроданих в період з 1995 до 1999 року акцій відкритих акціонерних товариств, створених на базі об'єктів групи Б, В, на умовах, визначених пунктом 57 Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки, затвердженого наказом ФДМУ від 24.07.2000 N 1515.

Для реалізації завдань по здійсненню 100-відсоткового продажу акцій ВАТ, продаж акцій яких здійснювався з 1995 до 1999 року встановити:

2.1.1. Затверджені на момент виходу цього наказу ПРА, за умови забезпечення встановленими наказом термінами 100-відсоткового продажу акцій ВАТ до кінця 2000 року, реалізуються у встановленому порядку.

2.2. Передбачати при формуванні уточненого ПРА викуп акцій акціонерами, які придбали акції ВАТ на пільгових умовах, за кошти за ціною на рівні половини номінальної вартості акцій у випадках:

2.2.1. Якщо після завершення оголошеного і проведеного у визначені терміни конкурсу пакет акцій не було реалізовано, і цей пакет акцій при формуванні уточненого ПРА було передбачено для продажу на ФБ або в ПФТС, на яких у свою чергу був відсутній попит на зазначені акції.

2.2.2. Якщо на момент виходу цього наказу з продажу на ФБ або в ПФТС знято пакет акцій ВАТ через відсутність попиту та не передбачено іншого способу їх продажу цього пакета.

2.2.3. Якщо на момент виходу цього наказу акції, запропоновані до продажу на спеціалізованому аукціоні за грошові кошти (ССА за ГК) через Національну мережу аукціонних центрів або на відкритому грошовому регіональному аукціоні (ВГРА), не були реалізовані, або після підведення підсумків продажу пакета акцій ВАТ на ССА за ГК чи на ВГРА за їх результатами залишилась нереалізованою частина акцій.

3. По підприємствах, класифікованих ДПП як група, формування уточнених ПРА проводить Департамент систем продажу акцій ФДМУ (В. Красовський), виходячи з пріоритетності вимог, визначених пунктом 59 Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки.

3.1. Передбачати консолідацію всіх акцій нереалізованих на момент формування уточненого ПРА, з метою їх продажу контрольним пакетом.

При цьому може передбачатись закріплення у державній власності пакетів акцій у розмірі 25 або 50 відсотків статутного фонду ВАТ плюс одна акція. Закріплення пакета акцій у державній власності відбувається з ініціативи органів виконавчої влади, уповноважених управляти державним майном.

3.2. Закріплення пакетів акцій у державній власності слід передбачати тільки по підприємствах, по яких Фондом державного майна України було здійснено захист закріплення у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

3.3. Уточнені ПРА ВАТ погоджуються з Кабінетом Міністрів України в установленому ним порядку.

3.4. У випадку здійснення продажу акцій ВАТ регіональним відділенням ФДМУ воно подає до центрального апарату Фонду свої пропозиції щодо внесення змін до уточненого ПРА. При цьому надаються документи, що підтверджують реалізацію раніше запропонованих до продажу пакетів акцій.

3.5. Для ВАТ, створених до набрання чинності ДПП, пакети акцій яких у розмірі 25 або 50 відсотків статутного фонду плюс одна акція закріплені у державній власності, Фонд самостійно визначає способи продажу, виходячи з кон'юнктури ринку та кількості непроданих акцій.

4. Наказ Фонду державного майна України від 05.05.99 N 819 вважати таким, що втратив чинність.

Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова ФондуО. Бондар