A A A K K K

Про затвердження Положення про порядок продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств за кошти на відкритих грошових регіональних аукціонах через Державну акціонерну компанію "Національна мережа аукціонних центрів"

№ 1871 від 7 вересня 2000 р.

Про затвердження Положення про порядок продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств за кошти на відкритих грошових регіональних аукціонах через Державну акціонерну компанію "Національна мережа аукціонних центрів"

Наказ Фонду державного майна України
від 8 вересня 2000 року N 1871

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
25 вересня 2000 р. за N 652/4873

Із змінами і доповненнями, внесеними
наказами Фонду державного майна України
від 8 листопада 2000 року N 2309,
від 31 січня 2004 року N 167

На виконання Державної програми приватизації на 2000 - 2002 рр., затвердженої Законом України від 18.05.2000 N 1723-III "Про Державну програму приватизації",та відповідно до Закону України "Про приватизацію державного майна" НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про порядок продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств за кошти на відкритих грошових ре­іональних аукціонах через Державну акціонерну компанію "Національна мережа аукціонних центрів" (далі - Положення) (додається).

2. Департаменту аукціонного продажу і фондових бірж забезпечити подання Положення на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Департаменту аукціонного продажу і фондових бірж у десятиденний термін з дня державної реєстрації в Міністерстві юстиції України цього наказу забезпечити опублікування Положення у "Державному інформаційному бюлетені "Про приватизацію".

4. Нормативно-правові акти Фонду державного майна України діють в частині, що не суперечить зазначеному Положенню.

5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова ФондуО. Бондар

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного майна України
від 8 вересня 2000 р. N 1871

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
25 вересня 2000 р. за N 652/4873

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств за кошти на відкритих грошових регіональних аукціонах через Державну акціонерну компанію "Національна мережа аукціонних центрів"

1. Загальні положення

1.1. Це Положення розроблено відповідно до Закону України "Про приватизацію державного майна" та на виконання Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки, затвердженої Законом України "Про Державну програму приватизації" від 18 травня 2000 року N 1723-III, Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні".

1.2. Цим Положенням установлюються порядок організації та проведення відкритих грошових регіональних аукціонів через Державну акціонерну компанію "Національна мережа аукціонних центрів" з продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств (далі - Аукціон); умови участі в них покупців; порядок розгляду пропозицій та визначення ціни продажу акцій; порядок затвердження результатів продажу, розрахунків за придбані акції та оформлення прав власності на них.

1.3. Об'єктами продажу на Аукціоні є пакети акцій відкритих акціонерних товариств (далі - ВАТ), створених на базі об'єктів державної власності, віднесених Державною програмою приватизації до групи "B", що підлягають продажу за гроші згідно з рішеннями, які приймаються органами приватизації, або залишились не проданими через пропозиції продавати акції ВАТ іншими визначеними способами продажу.

1.4. Аукціони проводяться за принципом досягнення найвищої ціни продажу акцій.

2. Терміни, що вживаються у Положенні

2.1. Аукціон - спосіб продажу акцій, який полягає у передачі прав власності Покупцю, який запропонував у ході торгів найвищу ціну.

2.2. Учасник - фізичні та юридичні особи.

2.3. Фізична особа - громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства.

2.4. Юридична особа - фінансові посередники, які згідно зі статтею 9 Закону України "Про приватизацію державного майна", мають право приймати участь в аукціоні, а також згідно зі статтею 26 Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" - банки та торговці цінними паперами, які мають відповідний дозвіл (ліцензію), що видається Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

2.5. Орган приватизації - Фонд державного майна України (далі - Фонд), його регіональне відділення (далі - РВ ФДМУ) та Фонд майна Автономної Республіки Крим.

2.6. Продавець - орган приватизації.

2.7. Організатор проведення Аукціону (далі - Організатор) - Державна акціонерна компанія "Національна мережа аукціонних центрів", яка має угоду про продаж майна, що перебуває у державній власності, укладену з Фондом згідно з Положенням про умови укладення (переукладення) угоди про продаж майна, що перебуває у державній власності, затвердженим наказом Фонду від 27.03.98 N 601 та зареєстрованим Міністерством юстиції України 29.04.98 за N 282/2722.

2.8. Аукціонна комісія - колегіальний орган, що включає представників Продавця та Організатора, який діє згідно з вимогами розділу 3 цього Положення.

2.9. Заява - документ, складений за встановленою формою, який засвідчує намір учасника взяти участь в Аукціоні та придбати пакети акцій на умовах, що визначаються у цьому Положенні.

2.10. Договір купівлі-продажу - угода, що укладається між Продавцем та Покупцем за результатами Аукціону, яка визначає умови продажу пакетів акцій та перехід від Продавця Покупцю права власності на них.

2.11. Покупець - учасник Аукціону, який запропонував максимальну ціну та став переможцем аукціону.

2.12. Ліцитатор - член Аукціонної комісії, який проводить Аукціон.

2.13. Лот - пакет акцій одного підприємства (частина пакета акцій у випадку його дроблення і продажу частинами), що виставляється на продаж на Аукціоні.

2.14. Початкова ціна - ціна акцій, яка визначається Продавцем та оголошується на початку Аукціону.

2.15. Ціна продажу - ціна акцій, за якою укладено договір купівлі-продажу з Покупцем відповідно до результатів Аукціону.

2.16. Крок Аукціону - крок збільшення ціни пакета акцій ВАТ в ході Аукціону, який не може бути меншим 10 відсотків початкової ціни.

2.17. Клієнт - юридична або фізична особа, яка доручає учаснику (на підставі договору) придбати для себе пакет акцій ВАТ на Аукціоні.

2.18. Анкета Учасника - документ, що заповнюється Учасником відповідно до додатків 1, 2.

(пункт 2 доповнено підпунктом 2.18 згідно з наказом
Фонду державного майна України від 31.01.2004 р. N 167)

3. Аукціонна комісія

3.1. Аукціонна комісія утворюється за наказом Голови Фонду (у випадку проведення аукціону Фондом), начальника РВ ФДМУ або начальника Фонду майна Автономної Республіки Крим і складається не менше ніж із трьох членів. До складу комісії входять представники відповідного органу приватизації, Організатора та ліцитатор. Головою аукціонної комісії призначається уповноважений представник Фонду, РВ ФДМУ або Фонду майна Автономної Республіки Крим, який має довіреність відповідного державного органу приватизації на право укладання договорів купівлі-продажу від імені відповідних державних органів приватизації.

3.2. До повноважень аукціонної комісії входить:

а) нагляд за процедурою проведення Аукціону з дотриманням вимог цього Положення щодо його проведення;

б) прийняття рішень про недопущення учасників до Аукціону у випадках порушення ними вимог цього Положення;

в) припинення Аукціону або зняття з торгів окремих лотів;

г) визначення переможця;

­) затвердження результатів Аукціону та оформлення їх відповідним протоколом;

д) визнання Аукціону таким, що не відбувся.

3.3. Аукціонна комісія самостійно розробляє та затверджує регламент своєї роботи в межах повноважень, визначених цим Положенням. Рішення аукціонної комісії є правомочними за умови участі в її роботі не менше 2/3 її спискового складу. Рішення аукціонної комісії приймаються більшістю голосів членів комісії, присутніх на засіданні. У випадку рівного розподілу голосів голос Голови комісії є вирішальним. Рішення аукціонної комісії оформлюються протоколами та підписуються присутніми її членами.

3.4. Протокол аукціонної комісії затверджується наказом відповідного органу приватизації.

4. Порядок підготовки до проведення аукціону

4.1. Перелік підприємств, пакети акцій яких пропонуються для продажу на Аукціоні, затверджується Фондом на підставі пропозицій відповідних органів приватизації.

4.2. Після затвердження зазначеного переліку відповідні органи приватизації в разі потреби вносять і затверджують у встановленому порядку зміни до планів розміщення акцій, передбачаючи в них продаж пакета акцій на Аукціоні за грошові кошти.

4.3. Інформаційне повідомлення про продаж пакета акцій на Аукціоні містить таку інформацію про підприємство:

а) ідентифікаційний код підприємства за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (далі - ЄДРПОУ);

б) у разі, якщо створено ВАТ - назва до перетворення у ВАТ;

в) місцезнаходження підприємства, телефон;

г) розмір статутного фонду підприємства, грн.;

­) кількість акцій, запропонованих до продажу на Аукціоні (штук, відсотків статутного фонду (далі - СФ));

д) номінальна вартість однієї акції, грн.;

е) початкова ціна однієї акції, грн.;

є) форма випуску акцій;

ж) звітний період, за який надається інформація (6 або 9 місяців поточного року; для першого півріччя звітним періодом є 12 місяців попереднього фінансового року);

з) площа земельної ділянки, га;

и) середньоспискова кількість працівників, чол.;

і) балансова вартість основних фондів, тис. грн.;

ї) знос основних фондів, тис. грн., відсотків основних фондів;

й) балансовий прибуток, тис. грн.;

к) дебіторська заборгованість, тис. грн.;

л) кредиторська заборгованість, тис. грн. (сума розділів II та III пасиву балансу);

м) обсяг виробленої продукції, тис. грн.;

н) основні види продукції (робіт, послуг) та їх обсяг у цінах звітного періоду:

- назва виду продукції (робіт, послуг);

- обсяг продукції (робіт, послуг);

- натуральні показники;

- грошові показники, тис. грн.;

о) розподіл акцій за видами продажу згідно з планом розміщення акцій (у відсотках СФ):

- пільговий продаж;

- продаж на сертифікатних аукціонах за приватизаційні майнові сертифікати;

- продаж на спеціалізованих аукціонах за компенсаційні сертифікати;

- продаж на спеціалізованому аукціоні за грошові кошти;

- загалом за всіма іншими видами продажу (конкурси, біржі, відкриті грошові регіональні аукціони тощо);

- є власністю організації орендарів та передані безоплатно;

- залишаються у власності держави.

п) вартість активів (рядок 330 графи 4 балансу підприємства (Ф-1)).

Інформація, зазначена в підпунктах н) та п), подається за підсумками останнього фінансового року.

4.4. У процесі підготовки пакетів акцій підприємств органи приватизації:

складають і затверджують інформаційні повідомлення про продаж пакетів акцій підприємств на Аукціоні;

готують необхідний пакет документів, який містить затверджене інформаційне повідомлення про продаж на Аукціоні пакетів акцій підприємств, план розміщення акцій, копії балансу та звіту про фінансові результати підприємства за останній звітний рік та останній звітний період, копію свідоцтва про реєстрацію випуску акцій, копію свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності.

Зміни та доповнення до інформаційного повідомлення вносяться Фондом.

Інформаційне повідомлення обов'язково повинно містити інформацію про необхідність отримання згоди органів Антимонопольного комітету України у випадках, передбачених чинним законодавством.

4.5. У випадках, передбачених законодавством, Продавець у десятиденний термін з дня затвердження інформаційного повідомлення, зазначеного в п. 4.3 цього Положення, надсилає його копію та інформацію щодо розміру пакета акцій, який підлягає продажу на Аукціоні, до відповідного органу Антимонопольного комітету України.

При бездокументарній формі випуску цінних паперів підготовка пакетів акцій об'єктів приватизації до продажу на Аукціоні проводиться відповідно до вимог чинного законодавства про Національну депозитарну систему.

4.6. Час та місце проведення Аукціону, кількість та розмір лотів визначає Продавець.

4.7. Не пізніш як за три робочі дні до дати проведення Аукціону Продавець подає Організатору замовлення на продаж пакетів акцій ВАТ, що належать державі (згідно з додатком 3).

У замовленні на продаж для кожного ВАТ зазначається загальна кількість акцій, розмір та кількість лотів, запропонованих до продажу на даних торгах, номінальна та початкова ціна однієї акції.

4.8. Інформаційне повідомлення про продаж пакетів акцій підприємств на Аукціоні публікується Продавцем у друкованих виданнях органів приватизації та місцевій пресі не пізніш як за 30 календарних днів до дати проведення Аукціону. Інформаційне повідомлення обов'язково повинно містити інформацію про необхідність отримання згоди органів Антимонопольного комітету України у випадках, передбачених чинним законодавством.

4.9. Якщо після опублікування інформації про продаж акцій на Аукціоні за рішенням органів приватизації змінюється розмір запропонованого пакета акцій, то відповідна інформація про це має бути опублікована в друкованих виданнях органів приватизації не пізніш як за 30 календарних днів до дати проведення Аукціону. Інформація про інші зміни публікується не пізніш як за 5 календарних днів до проведення Аукціону.

4.10. Після публікації інформаційного повідомлення і до дня проведення Аукціону Організатор має забезпечити доступність для потенційних Учасників інформації про підприємства, пакети акцій яких виставляються на Аукціоні, плани розміщення акцій ВАТ, умови проведення Аукціону, визначені цим Положенням.

4.11. Початкова ціна однієї акції на перших торгах визначається Продавцем таким чином:

а) для ВАТ, статутний фонд яких визначено з урахуванням індексації вартості основних засобів станом на 01.01.95, та для ВАТ, статутний фонд яких визначено з урахуванням індексації вартості основних засобів станом на 01.04.96, а також для ВАТ, статутний фонд яких визначено на засадах ринкової вартості його активів, - початкова ціна однієї акції на перших торгах дорівнює її номінальній вартості;

б) для ВАТ, статутний фонд яких визначено без урахування індексації вартості основних засобів станом на 01.01.95, початкова ціна однієї акції на перших торгах визначається на підставі номінальної вартості однієї акції, збільшеної на коефіцієнт індексації.

У цьому випадку початкова ціна однієї акції розраховується за формулою:

Цп = К х Вн, де

К - коефіцієнт індексації номінальної вартості акцій, визначений як відношення розміру статутного фонду, визначеного з урахуванням суми індексації вартості основних засобів, що є власністю ВАТ, до розміру статутного фонду, сформованого без урахування зазначеної суми;

Вн - номінальна вартість однієї акції.

Розрахунок коефіцієнта індексації номінальної вартості акцій проводиться на підставі таких документів:

акта оцінки вартості цілісного майнового комплексу підприємства на дату оцінки;

балансу ВАТ за період, в якому відображені результати індексації основних засобів станом на 01.01.95;

довідки-розшифрування про суму індексації основних засобів, які є власністю ВАТ, що обліковується на субрахунку "Індексація балансової вартості основних засобів" рахунку 88 "Фонд спеціального призначення".

4.12. В Аукціоні беруть участь учасники або їх уповноважені представники, що мають оформлені належним чином повноваження, які подали в установленому цим Положенням порядку заяву на участь в Аукціоні встановленої форми (додаток 4) та Анкету Учасника і внесли грошові кошти (далі - гарантійний внесок) у розмірі 10 відсотків початкової ціни лота і реєстраційний внесок.

(підпункт 4.12 із змінами, внесеними згідно з наказом
Фонду державного майна України від 31.01.2004 р. N 167)

4.13. Розмір реєстраційного внеску встановлюється Продавцем, але не може перевищувати розміру одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

4.14. Якщо Учасник висловлює бажання брати участь у придбанні кількох лотів, то розмір зазначених в у 4.12 цього Положення гарантійних внесків визначається від суми початкової ціни цих лотів.

4.15. Кінцевий термін прийняття заяв на участь в аукціоні - три робочі дні до початку Аукціону. Після цього часу припиняється також унесення будь-яких змін і доповнень до заяв і є неприпустимим їх відкликання.

4.16. У заяві учасником вказуються:

а) код за ЄДРПОУ та назва об'єкта приватизації;

б) номер лота (якщо є), який він бажає придбати на Аукціоні;

в) сума сплаченого гарантійного внеску та реквізити документа про перерахування відповідної суми;

г) інформація про уповноваженого представника учасника, якщо заяву подає уповноважений представник;

­) інформація, яка передбачена додатком 3 Положення, щодо кількості акцій цього ВАТ, які перебувають у власності.

У разі подання кількох заяв на Аукціон учасник подає лише одну довідку про власні активи.

4.17. Учасники - юридичні особи подають довідку про розмір державної частки у статутному фонді, завірену підписами керівника, головного бухгалтера та печаткою юридичної особи. У довідці зазначається відсотковий розподіл державних часток у статутному фонді підприємства.

4.18. Учасники - фізичні особи подають декларацію про доходи, якщо вони збираються придбати пакети акцій за грошові кошти на суму, що перевищує п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

4.19. За достовірність поданої інформації, наведеної у пунктах 4.17, 4.18 цього Положення, учасник відповідає відповідно до чинного законодавства.

4.20. За зверненням учасника до органів приватизації щодо ВАТ, акції якого запропоновані до продажу на Аукціоні, останній надає відомості про емітента та суб'єктів господарювання, пов'язаних з ним відносинами контролю, протягом 10-ти робочих днів з дня звернення. Зазначену інформацію орган приватизації отримує від керівника ВАТ. Відповідальність за надання та достовірність наданої інформації несе керівник ВАТ.

4.21. У разі придбання юридичною особою пакета акцій, розмір якого більш як 25 відсотків статутного фонду ВАТ, учасник зобов'язаний надати Фонду інформацію щодо особи, в інтересах якої придбавається пакет акцій.

У разі придбання пакетів акцій ВАТ паливно-енергетичного комплексу зазначена інформація надається Фонду незалежно від розміру придбаного пакета акцій.

4.22. Ні Продавець, ні Організатор не мають права вимагати від учасника надання будь-яких додаткових документів або інформації, не передбачених цим Положенням та чинним законодавством України.

4.23. Кількість заяв, поданих заявником щодо одного або декількох підприємств, не обмежується (сплата гарантійних внесків здійснюється окремим платіжним документом по кожному підприємству, вказаному у заяві).

4.24. Приймання заяв здійснюється уповноваженою особою Продавця. Відомості про учасників Аукціону заносяться до книги реєстрації окремо щодо кожного підприємства, яке підлягає приватизації.

Заяві присвоюється порядковий номер, який є номером учасника та використовується ним у ході Аукціону.

4.25. Відомості про учасників Аукціону, їх кількість і наміри не підлягають розголошенню до моменту визначення переможця Аукціону.

4.26. До участі в Аукціоні допускаються тільки ті учасники, від яких надійшли сплачені гарантійні внески та оформлені належним чином всі документи.

4.27. Після закінчення Аукціону сплачені суми гарантійних внесків у 5-денний термін повертаються всім учасникам, які не стали Покупцями. Покупцю, який придбав пакет акцій, сума сплаченого гарантійного внеску зараховується під час остаточного розрахунку за придбаний пакет акцій.

4.28. Внесення учасником змін до заяви в ході Аукціону є неприпустимим. Заява може бути відкликана учасником протягом установленого згідно з п. 4.15 цього Положення терміну приймання заяв за письмовим зверненням. При відкликанні Учасником заяви гарантійний внесок повертається протягом п'яти робочих днів.

4.29. На Аукціоні продаж пакетів акцій кожного підприємства здійснюється за наявності не менш як двох заяв від Учасників.

4.30. Організатор повинен проінформувати учасника, що у випадку придбання акцій, форма випуску яких є бездокументарною, Покупець, в інтересах якого придбані акції, повинен протягом трьох робочих днів з дня проведення Аукціону укласти договір про відкриття рахунку в цінних паперах в обраній ним депозитарній установі та надати Продавцю інформацію про відкритий рахунок у цінних паперах, затверджену наказом Фонду від 03.11.99 N 2099, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.12.99 за N 842/4135 (для Покупця - юридичної особи - згідно з додатком 5; для Покупця - фізичної особи - згідно з додатком 6).

4.31. Якщо придбання акцій потребує згоди органів Антимонопольного комітету відповідно до законодавства, то заява про подання згоди на придбання акцій, якщо така згода не була отримана раніше, подається до органів Антимонопольного комітету не пізніш як за 8 робочих днів до кінцевого терміну прийняття заяви про участь в аукціоні.

4.32. Організатор повинен проінформувати учасника про необхідність представлення документів, які повинен надати учасник у разі визначення його Покупцем.

5. Порядок проведення Аукціону

5.1. Аукціон проводиться у вигляді відкритих торгів "з голосу".

5.2. Продаж пакета акцій підприємств на Аукціоні полягає у передачі права власності Покупцю, який став переможцем Аукціону і запропонував у ході торгів максимальну ціну.

5.3. Аукціон проводить ліцитатор.

5.4. Ліцитатор оголошує назву підприємства, акції якого виставляються на Аукціоні, його стислу характеристику, кількість акцій у лоті, їх номінальну вартість та початкову ціну, а також крок збільшення ціни. Учасники Аукціону мають право вносити свої пропозиції щодо ціни лота тільки після завершення цього оголошення.

5.5. Учасник повинен підняти картку зі своїм номером, отриманим згідно з пунктом 4.25 цього Положення.

5.6. Збільшення ціни здійснюються Учасниками згідно з кроком, який установлюється аукціонною комісією, але не може бути меншим за 10 % від попередньої ціни. Якщо після того, як ліцитатор тричі оголосив останню ціну, а від Учасників не надійшли пропозиції щодо більш високої ціни, то ліцитатор оголошує "Продано" одночасно з ударом молотка, називає номер учасника, який запропонував максимальну ціну, та оголошує його переможцем.

5.7. Якщо учасники не виявили бажання придбати пакет акцій ВАТ за початковою ціною або за ціною, вищою за початкову, то об'єкт продажу може пропонуватись за рішенням аукціонної комісії за ціною, нижчою за початкову. Ціна знижується не більше ніж на 10 % від початкової ціни.

Якщо після такого зниження об'єкт продажу не вдається продати, то торги за даним лотом припиняються і аукціонна комісія приймає рішення щодо зняття його з продажу на цьому Аукціоні.

У разі повторного проведення Аукціону можлива зміна умов продажу, включаючи початкову ціну. При цьому початкову ціну може бути зменшено до початку торгів не більш як на 30 % від початкової ціни на попередньому аукціоні.

У процесі проведення повторного Аукціону, якщо після оголошення початкової ціни продажу покупці не висловлюють бажання придбати об'єкт продажу за оголошеною ціною, то ліцитатор, відповідно до рішення аукціонної комісії, має право знизити зменшену ціну, але не більш як на 10 %.

5.8. Аукціонна комісія може надати відповідному органу приватизації рекомендації щодо зниження початкової ціни.

5.9. Аукціон визнається таким, що не відбувся, якщо за три робочі дні до початку Аукціону не було подано двох або більше заяв.

5.10. У ході Аукціону за окремим об'єктом продажу ліцитатор має право в будь-який момент без пояснень, але до оголошення переможця, зняти з торгів пакет, що пропонується, і виставити його ще раз.

5.11. Учасник, який під час Аукціону не виконує вимог чинного законодавства України, цього Положення та аукціонної комісії або своєю поведінкою заважає проведенню Аукціону, за рішенням аукціонної комісії виводиться з Аукціону, про що робиться запис у протоколі.

5.12. Під час Аукціону ведеться протокол, в якому зазначаються такі відомості:

- початкова ціна продажу об'єкта;

- пропозиції учасників Аукціону;

- відомості про учасників Аукціону;

- результат торгів.

Протокол підписується всіма членами аукціонної комісії та Покупцем в день проведення Аукціону.

5.13. Аукціон може бути припинено і об'єкт знімається з торгів за рішенням Аукціонної комісії у випадках, якщо:

а) не виконані вимоги, передбачені пунктами 4.7, 4.8, 4.32 цього Положення;

б) об'єкт включено до відповідного переліку об'єктів, що підлягають приватизації, з порушенням чинного законодавства;

в) покупець не визнається як такий, згідно із законодавством про приватизацію;

г) істотно порушились інші правила оголошення та проведення Аукціону.

Це може бути підставою для визнання у судовому порядку недійсними угод, укладених на Аукціоні. У цьому випадку відповідні пакети акцій вважаються не проданими, а сплачені гарантійні внески повертаються Учасникам.

У випадках, передбачених п. 8.2 цього Положення, Організатор протягом двох робочих днів після затвердження результатів Аукціону інформує Антимонопольний комітет України та його територіальне відділення про переможця Аукціону.

6. Укладання договору купівлі-продажу

6.1. Покупець укладає договір купівлі-продажу (додаток 7) з Продавцем. У разі купівлі одним Покупцем кількох лотів акцій одного підприємства укладається один договір купівлі-продажу на загальну кількість придбаних акцій. На підставі довіреності від імені Продавця договір купівлі-продажу підписує Голова аукціонної комісії та скріпляє його печаткою Продавця.

Договір купівлі-продажу підлягає нотаріальному посвідченню протягом трьох робочих днів з дня проведення Аукціону за рахунок Покупця.

6.2. У випадку відмови Покупця укласти договір купівлі-продажу, сплачені гарантійні внески йому не повертаються, Аукціон за даною угодою визнається таким, що не відбувся, і Покупець несе відповідальність відповідно до чинного законодавства.

6.3. У випадках визнання Аукціону таким, що не відбувся, а також у разі відмови Покупця внести вартість придбаних акцій ці акції за відповідними лотами можуть бути запропоновані до продажу повторно.

7. Порядок розрахунків за придбані акції та оформлення прав власності

7.1. Покупці сплачують вартість придбаних акцій на рахунок позабюджетного Державного фонду приватизації протягом 5-ти робочих днів з моменту нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу з урахуванням суми сплаченого гарантійного внеску. У разі прострочення сплати вартості придбаних акцій Покупець несе відповідальність, передбачену в договорі купівлі-продажу.

7.2. Учасник, який придбав акції за договором комісії від свого імені та за рахунок і на ім'я свого клієнта, протягом трьох робочих днів з дня нотаріального засвідчення договору купівлі-продажу подає клієнту заяву про оформлення прав власності (згідно з додатком 8), до якої обов'язково додає такі документи:

а) копії свого договору з клієнтом про обслуговування та інших документів, які підтверджують доручення на придбання конкретних цінних паперів;

б) довідку про розмір державної частки у статутному фонді клієнта, якщо останній є юридичною особою, складену відповідно до вимог, визначених у пункті 4.17 цього Положення;

в) декларацію про доходи клієнта, якщо останній є фізичною особою, складену відповідно до вимог, визначених у пункті 4.18 цього Положення;

г) у випадку придбання акцій, форма випуску яких є бездокументарною, інформацію про відкритий рахунок в цінних паперах з обраною клієнтом депозитарною установою (зберігачем) (згідно з додатками 5 або 6).

Заява про оформлення прав власності повинна містити дані про клієнта (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб; ідентифікаційний код за ЄДРПОУ, місцезнаходження та найменування - для юридичних осіб), кількість придбаних на ім'я клієнта акцій та номери відповідних договорів, за якими вони придбані;

­) якщо необхідно одержати згоду органів Антимонопольного комітету на придбання акцій - копію рішення органу Антимонопольного комітету про надання попередньої згоди на придбання акцій або інформацію клієнта про відсутність повідомлення органу Антимонопольного комітету про неприйняття заяви, що була подана не пізніш як за 8 робочих днів до кінцевого терміну прийняття заяв на участь в аукціоні, до розгляду органом Антимонопольного комітету.

Покупці, які порушили термін подання документів (у тому числі термінів, передбачених пунктом 4.32 цього Положення), або подали неповний пакет документів, або подали документи, в яких відсутні дані, обов'язкові для заповнення документів, позбавляються права участі в наступних Аукціонах до моменту виправлення цих порушень. За ініціативою Продавця договір купівлі-продажу, укладений з таким Покупцем, розривається.

7.3. Якщо на Аукціоні Покупець придбав акції ВАТ, форма випуску яких є документарною, то Продавець після підтвердження надходження коштів до позабюджетного Державного фонду приватизації, одержання потрібного комплекту документів згідно з пунктами 4.17, 4.18 цього Положення готує розпорядження органу приватизації (далі - Розпорядження) про внесення змін до реєстру акціонерів ВАТ (згідно з додатком 9). Розпорядження має містити перелік власників із повними даними про них.

(абзац перший підпункту 7.3 із змінами, внесеними згідно з
наказом Фонду державного майна України від 08.11.2000 р. N 2309)

У випадках, передбачених чинним законодавством, якщо на придбання акцій не потрібна згода органів Антимонопольного комітету України, Розпорядження Фонду протягом 10-ти робочих днів з дня надходження коштів за придбані акції до позабюджетного Державного фонду приватизації надається Покупцю. Якщо протягом 20 робочих днів з дня Аукціону Покупець не звертається за ним до Продавця, то воно направляється на адресу ВАТ. Підставою для переведення акцій у реєстрі акціонерів з особового рахунку органа приватизації на особові рахунки переможців Аукціону є Розпорядження ФДМУ та анкета Учасника.

(абзац другий підпункту 7.3 із змінами, внесеними згідно з
наказом Фонду державного майна України від 31.01.2004 р. N 167)

У випадках, передбачених чинним законодавством, якщо на придбання акцій потрібна згода органів Антимонопольного комітету України, то Покупець зобов'язаний звернутися для отримання зазначеної згоди в термін, визначений пунктом 3.31 цього Положення, а якщо чинним законодавством передбачено подання повідомлення про придбання акцій, то надати повідомлення до органу Антимонопольного комітету України. Якщо покупцю потрібно отримати згоду Антимонопольного комітету України на придбання акцій ВАТ, згідно з законодавством, то Розпорядження видається протягом 10-ти робочих днів після підтвердження Покупцем одержання такої згоди.

Покупець несе ризики щодо негативних наслідків, пов'язаних із неправильним визначенням випадків придбання акцій, що вимагають отримання згоди органів Антимонопольного комітету України чи надання йому повідомлення, відповідно до чинного законодавства України. Якщо протягом 30-ти робочих днів з дня нотаріального засвідчення Договору купівлі-продажу Покупець не підтвердить одержання згоди органу Антимонопольного комітету України на придбання акцій ВАТ, то Договір купівлі-продажу розривається і сплачені Покупцем кошти повертаються в повному обсязі, без будь-яких компенсацій з боку Продавця. Ця норма поширюється тільки на випадки, коли надання такої згоди є обов'язковим.

ВАТ повинно забезпечити своєчасне внесення змін до реєстру. При цьому, якщо реєстр емітента веде реєстратор, то емітент повинен не пізніше двох робочих днів від дати отримання Розпорядження Фонду подати ці зміни реєстратору. Реєстроутримувач системи реєстру власників акцій цього емітента повинен виконати всі дії, визначені у п. 7.26 Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.98 N 60, протягом п'яти робочих днів від дати отримання Розпорядження Фонду.

7.4. Якщо форма випуску цінних паперів бездокументарна, Продавцем видається Розпорядження депозитарній установі про виконання облікової операції з цінними паперами ВАТ, що призведе до зміни власника (згідно з додатком 9 для юридичних осіб та згідно з додатком 10 для фізичних осіб).

У випадку, коли інформаційне повідомлення про продаж пакета акцій ВАТ складає і затверджує РВ ФДМУ, Фонд майна Автономної Республіки Крим, а Продавцем виступає Фонд - видається Розпорядження про забезпечення РВ ФДМУ, Фондом майна Автономної Республіки Крим надання депозитарній установі Розпорядження на виконання облікової операції з цінними паперами ВАТ, яка призведе до зміни власника (згідно з додатком 11).

У разі випуску акцій ВАТ у бездокументарній формі у депозитарній установі (зберігач) зобов'язані здійснити операцію списання або переказу цінних паперів на вказаний у Розпорядженні рахунок у цінних паперах не пізніше ніж на другий день після отримання Розпорядження Фонду про виконання облікової операції з цінними паперами і повідомити про це в письмовій формі відповідний орган приватизації протягом п'яти днів.

7.5. Продавець має забезпечити доступність результатів Аукціону для всіх його Учасників. Повідомлення про результати Аукціону публікується в друкованих виданнях органів приватизації.

8. Дотримання вимог антимонопольного законодавства при проведенні Аукціону

8.1. Продаж пакетів акцій на Аукціоні здійснюється з дотриманням вимог антимонопольного законодавства України.

8.2. Організатор торгів протягом двох робочих днів з дня проведення Аукціону направляє до Антимонопольного комітету України відомості щодо осіб, які придбали акції ВАТ за кошти на відкритому грошовому регіональному аукціоні (додаток 12):

а) акції, які забезпечують досягнення або перевищення 25-ти відсотків голосів у вищому органі управління відповідного об'єкта приватизації, якщо за підсумками останнього фінансового року вартість активів або обсяг реалізації товарів об'єктом приватизації перевищує суму грошового еквівалента, що дорівнює 1 млн. доларів США за офіційним валютним курсом НБУ, який діяв на день подання замовлення на придбання;

б) акції підприємства, що займає монопольне становище на регіональному ринку, які забезпечують досягнення або перевищення 25-ти відсотків голосів у вищому органі управління від