A A A K K K

Про затвердження Положення про порядок проведення в Позабіржовій фондовій торговельній системі аукціонів з продажу за грошові кошти пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що належать державі

№ 1201/167 від 23 червня 1999 р.

Про затвердження Положення про порядок проведення в Позабіржовій фондовій торговельній системі аукціонів з продажу за грошові кошти пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що належать державі

Наказ Фонду державного майна України,
Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
від 24 червня 1999 року N 1201/167

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
9 липня 1999 р. за N 458/3751

Із змінами і доповненнями, внесеними
наказом Фонду державного майна України,
Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України
від 7 грудня 2000 року N 2554/371/18;
наказом Фонду державного майна України
від 16 серпня 2002 року 1485,
рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
від 24 вересня 2002 року N 287,
розпорядженням Антимонопольного комітету України
від 5 листопада 2002 року N 314-р

Відповідно до Закону України "Про приватизацію державного майна" та на виконання Державної програми приватизації на 1999 рік, затвердженої Указом Президента України від 24.02.99 N 209/99, та з метою підвищення ефективності процесу приватизації державного майна НАКАЗУЄМО:

1. Затвердити Положення про порядок проведення в Позабіржовій фондовій торговельній системі аукціонів з продажу за грошові кошти пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що належать державі (додається).

2. Фонду державного майна України забезпечити подання Положення про порядок проведення в Позабіржовій фондовій торговельній системі аукціонів з продажу за грошові кошти пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що належать державі, на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Фонду державного майна України у десятиденний термін з дня державної реєстрації у Міністерстві юстиції України цього наказу забезпечити опублікування Положення, зазначеного в пункті 1 цього наказу, у Державному інформаційному бюлетені "Про приватизацію".

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Голову Фонду державного майна України О. Бондаря та Голову Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку О. Мозгового.

5. Визнати таким, що втратило чинність, Положення про порядок проведення на Позабіржовій фондовій торговельній системі аукціонів з продажу за грошові кошти пакетів акцій, що належать державі, ВАТ, затверджене наказом ФДМУ від 07.10.97 N 1096.

6. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Фонду державного майна України від 11.03.99 N 432 "Щодо визначення початкової ціни акцій відкритих акціонерних товариств під час продажу за кошти на Позабіржовій фондовій торговельній системі".

О. БондарО. МозговийО. Завада

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок проведення в Першій фондовій торговельній системі аукціонів з продажу за грошові кошти пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що належать державі

(У назві Положення та в усьому тексті Положення та додатків до нього замінено слова "Позабіржова фондова торговельна система" на "Перша фондова торговельна система" згідно з наказом Фонду державного майна України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Антимонопольного комітету України від 7 грудня 2000 року N 2554/371/18) 

1. Загальні положення

1.1. Положення про порядок проведення в Першій фондовій торговельній системі аукціонів з продажу за грошові кошти пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що належать державі (далі - Положення) розроблено відповідно до Закону України "Про приватизацію державного майна", Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" та на виконання Державної програми приватизації на 1999 рік, затвердженої Указом Президента України від 24 лютого 1999 року N 209/99, з урахуванням особливостей, установлених Державною програмою приватизації на 2000 - 2002 роки.

(пункт 1.1 із змінами, внесеними згідно з наказом Фонду
державного майна України, Державної комісії з цінних паперів
та фондового ринку, Антимонопольного комітету України
від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

1.2. Цим Положенням встановлюється порядок продажу Фондом державного майна України (далі - Фонд) в Першій фондовій торговельній системі (далі - ПФТС) пакетів акцій відкритих акціонерних товариств (далі - ВАТ), які створені в процесі приватизації або корпоратизації, що належать державі, юридичним та фізичним особам, які мають право, згідно з чинним законодавством України, на придбання державного майна в ході приватизації, умови їх участі у цих аукціонах, порядок розгляду пропозицій, визначення ціни акцій, проведення розрахунків за придбані акції, документального оформлення прав власності на них.

1.3. Продавцем пакетів акцій ВАТ, що належать державі та підлягають приватизації, є Фонд в особі свого Представника (далі - Представник), який має довіреність Фонду на право проведення операцій з цінними паперами в ПФТС й укладання контрактів від імені Фонду.

1.4. Продаж пакетів акцій ВАТ, що належать державі, здійснюється під час торговельних сесій в ПФТС у порядку, встановленому цим Положенням та правилами ПФТС.

1.5. Продаж акцій здійснюється через електронну торгово-інформаційну мережу ПФТС, до якої Фонду надається безоплатний доступ в торговому режимі на підставі угоди про спільну діяльність з продажу пакетів акцій ВАТ, що належать державі, укладеної Фондом та ПФТС.

1.6. При підготовці до продажу на ПФТС акцій ВАТ органи приватизації попередньо здійснюють всі належні дії, що випливають з форми випуску акцій ВАТ і передбачені вимогами Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", Порядком знерухомлення цінних паперів, що належать державі і випущені у документарній формі в процесі приватизації та корпоратизації (затвердженим наказом Фонду від 21.04.99 N 729, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 11.05.99 за N 298/3591), Положенням про порядок взаємодії органу приватизації з депозитарними установами при випуску цінних паперів у бездокументарній формі в процесі приватизації та корпоратизації, затвердженим наказом Фонду від 28.04.99 N 784 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 14.05.99 за N 310/3603, Положенням про проведення конкурсу з відбору зберігача Фондом державного майна України, затвердженим наказом Фонду від 03.05.99 N 812 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 19.05.99 за N 318/3611, та цим Положенням.

1.7. У процесі підготовки пакетів акцій ВАТ органи приватизації:

складають і затверджують інформаційні повідомлення про продаж у ПФТС за грошові кошти пакета акцій ВАТ;

передають до Фонду затверджені інформаційні повідомлення про продаж у ПФТС за грошові кошти пакета акцій ВАТ, план розміщення акцій, копії балансу підприємства та звіту про фінансові результати за останній фінансовий рік та останній звітний період, копію свідоцтва про реєстрацію випуску акцій, копію свідоцтва про реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності.

Стосовно ВАТ, за якими виставляється пакет акцій не менше ніж 25 % статутного фонду і при цьому вартість активів або обсяг реалізації товарів (робіт, послуг) у яких за останній фінансовий рік перевищує суму, еквівалентну 1 млн. доларів США за офіційним валютним курсом, що діяв на кінець останнього фінансового року, до пакета документів, що подається до Фонду, повинні додатково включатися документи й відомості щодо ВАТ, необхідні для подання до органу Антимонопольного комітету України заяви про надання згоди на придбання пакета акцій.

(пункт 1.7 в редакції наказу Фонду державного майна України,
Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

1.8. Інформаційне повідомлення про продаж пакета акцій в ПФТС містить таку інформацію про ВАТ:

а) ідентифікаційний код ВАТ за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (далі - ЄДРПОУ);

б) назву до перетворення у ВАТ;

в) місцезнаходження ВАТ, телефон;

г) розмір статутного фонду ВАТ, грн.;

­) кількість акцій, які запропоновані до продажу в ПФТС за грошові кошти (штук, процентів від статутного фонду (далі - СФ));

д) номінальну вартість однієї акції, грн.;

е) початкову ціну однієї акції, грн.;

є) форму випуску акцій;

ж) номінальну вартість приватизаційного майнового сертифіката (далі - ПМС) до сплати за акції, грн.;

з) звітний період, за який надається інформація (6 або 9 місяців поточного року; для першого півріччя звітним періодом є 12 місяців попереднього фінансового року);

и) площа земельної ділянки, га;

і) середньоспискова кількість працівників, чол.;

ї) балансова вартість основних фондів, тис. грн.;

й) зношення (знос) основних фондів, тис. грн. , відсотків від основних фондів;

к) балансовий прибуток, тис. грн.;

л) дебіторська заборгованість, тис. грн.;

м) кредиторська заборгованість, тис. грн. (сума розділів II та III пасиву балансу);

н) обсяг виробленої продукції, тис. грн.;

о) основні види продукції (робіт, послуг) та їх обсяг у цінах звітного періоду:

- назву виду продукції (робіт, послуг);

- обсяг продукції (робіт, послуг);

- натуральні показники;

- грошові показники, тис. грн.;

п) розподіл акцій за видами продажу згідно з планом розміщення акцій (у відсотках від СФ):

- пільговий продаж;

- продаж на сертифікатних аукціонах за ПМС;

- продаж на спеціалізованих аукціонах за компенсаційні сертифікати;

- продаж на спеціалізованому аукціоні за грошові кошти;

- загалом за всіма іншими, крім указаних вище, видами продажу (конкурси, Біржі тощо);

- є власністю організації орендарів та передані безоплатно;

- залишаються у власності держави;

р) ВАТ займає (не займає) монопольне становище на товарних ринках;

(пункт 1.8 доповнено абзацом "р" згідно з наказом Фонду державного
майна України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

с) вартість активів ВАТ за підсумками останнього фінансового року (тис. грн.), визначена відповідно до вимог Положення про контроль за економічною концентрацією, затвердженого розпорядженням Антимонопольного комітету України від 25.05.98 N 134-р (у редакції, затвердженій розпорядженням Антимонопольного комітету України від 18.02.2000 N 31-р, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.04.2000 за N 241/4462) (далі - Положення про контроль за економічною концентрацією);

(пункт 1.8 доповнено абзацом "с" згідно з наказом Фонду державного
майна України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

т) обсяг реалізації товарів (робіт, послуг) ВАТ за підсумками останнього фінансового року (тис. грн.) визначений відповідно до вимог Положення про контроль за економічною концентрацією.

(пункт 1.8 доповнено абзацом "т" згідно з наказом Фонду державного
майна України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

2. Значення термінів

В цьому Положенні наступні терміни вживаються в такому значенні:

2.1. ПФТС: Дочірнє підприємство "Перша фондова торговельна система", що має свідоцтво про реєстрацію у якості торговельно-інформаційної системи, видане Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

2.2. Покупець: учасник ПФТС, який отримав дозвіл виставляти котирування та укладати угоди в торговельній системі ПФТС.

2.3. Потенційні власники: будь-які фізичні або юридичні особи (у тому числі учасники ПФТС), які мають право згідно з чинним законодавством України на придбання державного майна в ході приватизації. Особи, які не є учасниками ПФТС, можуть брати участь в аукціоні лише через учасників ПФТС, уклавши з учасником ПФТС договір комісії на купівлю цінних паперів. У цьому випадку учасник ПФТС придбаває акції за договором комісії від свого імені та за рахунок свого клієнта.

2.4. Торговельна сесія: час, визначений Фондом та ПФТС, протягом якого здійснюється процедура проведення аукціону з продажу пакетів акцій ВАТ, що належать державі та підлягають приватизації.

2.5. Дата укладення угоди: день уведення Фондом електронного звіту про угоду в ПФТС.

2.6. Закриття торговельної сесії: час, коли ПФТС фіксує результати торговельної сесії.

2.7. Котирування: пропозиція на купівлю або продаж за певною ціною певної кількості акцій одного ВАТ.

2.8. Найкраще котирування: котирування купівлі, найбільше за ціновим значенням. Якщо в кількох котируваннях вказана однакова ціна акцій, то кращим уважається котирування, виставлене раніше.

2.9. Покращання котирування: збільшення ціни акції у виставленому котируванні купівлі для цього цінного папера.

2.10. Інтервал реєстрації: інтервал часу, тривалість якого встановлює Фонд, протягом якого Фонд і Покупці реєструються в ПФТС для виставлення, відповідно, котирувань продажу та купівлі.

2.11. Крок: мінімально можлива зміна аукціонної ціни цінного папера.

2.12. Лот: весь або частина пакета акцій ВАТ, що пропонується Фондом до продажу. Розмір та кількість лотів за кожним ВАТ визначається Фондом.

3. Порядок допуску акцій до обігу та котирування на ПФТС

3.1. Фонд затверджує перелік ВАТ, пакети акцій яких підлягають продажу в ПФТС. У десятиденний термін Фонд надсилає до Антимонопольного комітету України витяг із затвердженого переліку з інформацією про ВАТ, за якими виставляється пакет акцій не менше ніж 25 % статутного фонду, і при цьому вартість активів або обсяг реалізації товарів (робіт, послуг) у яких за останній фінансовий рік перевищує суму, еквівалентну 6 млн. доларів США за офіційним валютним курсом, що діяв на кінець останнього фінансового року. У вказаному витягу з переліку щодо ВАТ указуються розмір пакетів акцій, що пропонуються до продажу, а також вартість активів та обсяг реалізації товарів (робіт, послуг) на кінець останнього фінансового року.

Щодо пакетів акцій ВАТ, інформацію про які Фонд надіслав до Антимонопольного комітету України, Фонд не може видавати розпорядження про внесення змін до реєстру акціонерів (розпорядження зберігачу про виконання облікової операції з цінними паперами ВАТ) без надання згоди органу Антимонопольного комітету України на придбання цього пакета або заяви Покупця (Клієнта), що відповідно до законодавства придбання ним конкретного пакета акцій не потребує одержання згоди на це органів Антимонопольного комітету України.

(пункт 3.1 в редакції наказу Фонду державного майна України,
Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

3.2. Для продажу на ПФТС пакетів акцій ВАТ, що належать державі, Фонд подає на ПФТС такі документи:

а) копію наказу Фонду про затвердження переліку ВАТ, акції яких підлягають продажу на ПФТС;

б) копію затвердженого органом приватизації плану розміщення акцій кожного ВАТ;

в) баланс кожного ВАТ станом на останню звітну дату.

3.3. Документи, зазначені в пункті 3.2 цього Положення, подаються до ПФТС не пізніше, ніж за тридцять календарних днів до проведення торговельної сесії за затвердженими Фондом переліками ВАТ.

3.4. Документи, потрібні, відповідно до вимог пункту 3.2 цього Положення, для продажу пакетів акцій ВАТ, розглядаються ПФТС протягом п'яти робочих днів. Підставою для відмови у допуску до продажу на ПФТС може бути лише невірне або нечітке оформлення поданих документів, про що ПФТС у письмовій формі повідомляє Фонд.

4. Умови участі покупців в аукціонах в ПФТС

4.1. Участь у торговельних сесіях з продажу в ПФТС пакетів акцій ВАТ, що належать державі, беруть Покупці.

Юридичні особи, що уклали з учасником ПФТС договір комісії на купівлю цінних паперів, подають учаснику довідку про розмір державної частки в статутному фонді, завірену підписами керівника, головного бухгалтера та печаткою юридичної особи. У довідці вказується відсотковий розподіл державних часток у статутному фонді підприємства.

(пункт 4.1доповнено абзацом другим згідно з наказом Фонду державного
майна України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

Фізичні особи, що уклали з учасником ПФТС договір комісії про купівлю цінних паперів, надають учаснику декларацію про доходи (за формою, яка передбачена додатком 1 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 21.04.93 N 12, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 09.06.93 за N 64) (далі - Декларація про доходи), якщо початкова ціна пакета акцій або кількох пакетів акцій, які він доручає придбати на торгах, перевищує п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

(пункт 4.1доповнено абзацом третім згідно з наказом Фонду державного
майна України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

Відповідальність за достовірність поданої інформації покладається відповідно до чинного законодавства на потенційних власників.

(пункт 4.1доповнено абзацом четвертим згідно з наказом Фонду державного
майна України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

Потенційний власник, якщо відповідно до законодавства придбання ним акцій проводиться за згодою органів Антимонопольного комітету України, подає копію рішення органу Антимонопольного комітету України про надання згоди на придбання пакета акцій чи копію заяви про надання згоди на придбання пакета акцій з відміткою (штамп, дата, вхідний номер, підпис) канцелярії органу Антимонопольного комітету України про її прийняття не пізніше як за 8 календарних днів до граничного терміну прийняття замовлення на придбання акцій.

(пункт 4.1доповнено абзацом п'ятим згідно з наказом Фонду державного
майна України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

4.2. Для участі в торгах Покупець не пізніше 13-ї години дня, що передує торгам, подає в ПФТС замовлення на придбання пакетів акцій ВАТ, що належать державі (згідно з додатком 1) (далі - замовлення на придбання акцій). Замовлення на придбання акцій складається в двох примірниках, один з яких після реєстрації ПФТС повертається Покупцю. Замовлення, у якому заповнені не всі графи, не приймається. Після прийняття замовлень на придбання акцій ПФТС готує перелік поданих замовлень на участь у торгах з продажу пакетів акцій ВАТ, що належать державі, згідно з додатком 10 (далі - перелік замовлень). О 13-й годині дня, що передує торгам, припиняється також унесення будь-яких змін і доповнень до замовлень на придбання акцій і є неприпустимим їх відкликання.

Покупець обов'язково сплачує на розрахунковий рахунок ПФТС грошовими коштами гарантійний внесок, розмір якого залежить від початкової ціни пакета акцій, який покупець бажає придбати, та розраховується таким чином:

якщо початкова ціна пакета акцій, який бажає придбати покупець (ЦПпоч), не перевищує ста тисяч гривень, то сума гарантійного внеску (Вгар) дорівнює початковій ціні пакета:

Вгар=ЦПпоч,

якщо початкова ціна пакета акцій, який бажає придбати покупець (ЦПпоч), більша за сто тисяч гривень, то сума гарантійного внеску (Вгар) розраховується за формулою

Вгар=100000+0,2х(ЦПпоч-100000), де:

ЦПпоч=ЦпхNакц;

Цп - початкова ціна однієї акції, визначена відповідно до розділу 5 Положення, грн.;

Nакц - кількість акцій у пакеті, шт.

Покупець, гарантійні внески від якого не надійшли на відповідний рахунок ПФТС до 15-ї години дня, що передує торгам, не допускається до участі в торгах. ПФТС готує перелік покупців, від яких отримано гарантійні внески, з визначенням суми кожного гарантійного внеску.

Перелік поданих замовлень, перелік покупців, від яких отримано гарантійні внески, і другі примірники замовлень на придбання акцій ПФТС передає Фонду. Ці документи, підписані сторонами, зберігаються до початку торгів у не доступному для сторонніх осіб місці.

(пункт 4.2 в редакції наказу Фонду державного майна України,
Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

4.3. Пункт 4.3 втратив чинність

(згідно з наказом Фонду державного майна України,
Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18,
у зв'язку з цим пункт 4.4 важати пунктом 4.3)

4.3. Покупець, який не виконав вимоги пункту 4.2 цього Положення, до участі у торговій сесії ПФТС не допускається.

4.4. ПФТС повинна проінформувати покупця, що в разі придбання акцій, форма випуску яких є бездокументарною, Покупець, в інтересах якого придбані акції, повинен мати рахунок у цінних паперах у зберігача та для оформлення права власності на акції повинен надати Фонду інформацію про відкритий рахунок у цінних паперах та інформацію про зберігача в обсягах, установлених наказом Фонду від 03.11.99 N 2099 "Про відкриття рахунків у цінних паперах фізичними та юридичними особами, які бажають придбати цінні папери в процесі приватизації", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.12.99 за N 842/4135.

(розділ 4доповнено пунктом 4.4 згідно з наказом Фонду державного
майна України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

5. Підготовка до торговельних сесій

5.1. Порядок участі, підготовки та проведення торговельних сесій в ПФТС з продажу пакетів акцій ВАТ, що належать державі, регулюється цим Положенням та Торговими правилами ПФТС.

5.2. Дату проведення торговельних сесій Фонд визначає за кожним ВАТ окремо і надає інформацію про це в друковані видання органів приватизації для опублікування не пізніш як за 30 календарних днів до проведення торгів.

(пункт 5.2 в редакції наказу Фонду державного майна України,
Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

5.3. Не пізніш як за три робочі дні до дати початку торговельної сесії Фонд подає до ПФТС замовлення на продаж пакетів акцій ВАТ, що належать державі (згідно з додатком 2) (далі - замовлення на продаж). В замовленні на продаж для кожного ВАТ зазначається загальна кількість акцій, розмір та кількість лотів, запропонованих до продажу на цю торговельну сесію, номінальна та початкова ціна однієї акції. Кожний окремий рядок замовлення на продаж називається позицією.

5.4. Якщо після опублікування інформації про продаж акцій в ПФТС за рішенням Фонду змінюється розмір запропонованого пакета акцій, то відповідну інформацію про це Фонд публікує у друкованих виданнях органів приватизації та повідомляє про них ПФТС не пізніш як за 30 календарних днів до оголошеної нової дати початку торговельної сесії. Інформація про інші зміни, зокрема, про зміни номінальної вартості акцій за підсумками сертифікатних аукціонів тощо, публікується не пізніш як за 5 календарних днів до початку торговельної сесії.

5.5. Початкова ціна однієї акції на перших торгах з продажу пакетів акцій ВАТ, що належать державі, визначається Фондом таким чином:

а) для ВАТ, статутний фонд яких визначено з урахуванням індексації вартості основних засобів за станом на 01.01.95 або статутний фонд яких визначено з урахуванням індексації вартості основних засобів за станом на 01.04.96, або статутний фонд яких визначено на засадах експертної оцінки вартості його активів, початкова ціна однієї акції на перших торгах дорівнює її номінальній вартості;

б) для ВАТ, статутний фонд яких визначено без урахування індексації вартості основних засобів за станом на 01.01.95, початкова ціна однієї акції на перших торгах розраховується на підставі номінальної вартості однієї акції, збільшеної на коефіцієнт індексації.

У цьому разі початкова ціна однієї акції розраховується за формулою

Цп=КхВн, де:

К - коефіцієнт індексації номінальної вартості акцій, визначений як відношення розміру статутного фонду, сформованого з урахуванням суми індексації вартості основних засобів, що є власністю ВАТ, до розміру статутного фонду, визначеного без урахування зазначеної суми;

Вн - номінальна вартість однієї акції.

Розрахунок коефіцієнта індексації номінальної вартості акцій провадиться на підставі таких документів, наданих ВАТ:

акта оцінки вартості цілісного майнового комплексу підприємства на дату оцінки;

балансу ВАТ за період, у якому відображені результати індексації основних засобів за станом на 01.01.95;

розшифрування довідки про суму індексації основних засобів за станом на 01.01.95, які є власністю ВАТ, що обліковується на відповідному рахунку бухгалтерського обліку;

довідки "Вихідні дані для розрахунку початкової ціни пакета акцій" (додаток 11);

в) для ВАТ, акції яких пройшли лістинг і котируються на Біржі або ПФТС, і сума угод за цими акціями, укладених відповідно на фондових біржах або ПФТС за період 6 місяців до дати підготовки Фондом замовлення на продаж на перших торгах, не менша за 10 % номінальної вартості пакета, що пропонується Фондом, початкова ціна однієї акції, визначена відповідно до підпунктів "а" або "б" цього пункту, може бути відкоригована в бік її збільшення.

Для цього визначається середньозважена вартість однієї акції за результатами угод, укладених відповідно на фондових біржах або ПФТС за період 6 місяців до дати підготовки Фондом замовлення на продаж на перших торгах. Якщо середньозважена вартість однієї акції більша за початкову ціну однієї акції, визначену відповідно до підпунктів "а" або "б" цього пункту, то остаточна початкова ціна дорівнює середньозваженій вартості однієї акції.

(пункт 5.5 в редакції наказу Фонду державного майна України,
Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

5.6. Початкова ціна однієї акції, яка вказана в замовленні на продаж, на першій торговельній сесії не може бути нижчою за номінальну.

5.7. Якщо пакет акцій, запропонований Фондом для продажу в ПФТС, не проданий повністю на першій торговельній сесії, то залишок акцій виставляється Фондом для подальшого продажу на наступних торговельних сесіях без обов'язкового опублікування інформації про дату їх проведення.

5.8. Початкова ціна акцій на наступному інтервалі реєстрації або на наступній торговельній сесії визначається Фондом відповідно на рівні, не нижчому за зафіксовану ціну купівлі на попередньому інтервалі реєстрації або найвищу ціну купівлі в ході попередньої торговельної сесії.

5.9. Якщо в ході попередньої торговельної сесії замовлення на придбання акцій конкретного ВАТ не надходили, то Фонд при підготовці замовлення на продаж акцій на чергову торговельну сесію може зменшити їх початкову ціну, але не більш ніж на 30 відсотків.

5.10. Якщо Покупці подали замовлення на придбання акцій конкретного ВАТ на попередній торговельній сесії, але не виявили бажання придбати їх за ціною, запропонованою Фондом в ході цієї сесії, то початкова ціна однієї акції на черговій сесії встановлюється Фондом на рівні останньої ціни, запропонованої Фондом на попередній торговельній сесії.

5.11. Мінімальна ціна продажу однієї акції на перших торгах не може бути нижчою за номінальну вартість цієї акції. Мінімальна ціна продажу однієї акції на наступних торгах, у разі зниження ціни під час продажу, установлюється з урахуванням таких обмежень:

щодо ВАТ, статутні фонди яких визначено без урахування індексації основних засобів за станом на 01.01.95, то продаж акцій за цінами нижче номінальної їх вартості не проводиться;

для ВАТ, що належать до підприємств, які зараховані Державною програмою приватизації до об'єктів групи "Г", зниження ціни акцій нижче їх початкової ціни, встановленої на перших торгах, можливе не більше ніж на 30 відсотків, але не нижче їх номінальної вартості. У випадках, коли в Першій фондовій торговельній системі продається пакет акцій ВАТ групи "Г", що належать державі, розмір якого менше як 25 відсотків статутного фонду ВАТ плюс одна акція, попиту на які під час їх пропонування до продажу не було, такі обмеження мінімального рівня ціни, встановлені для об'єктів групи "Г", не застосовуються, а застосовуються обмеження, що встановлені абзацами другим, шостим та сьомим цього пункту Положення.

(абзац третій пункту 5.11 в редакції наказу Фонду
державного майнаУкраїни від 16.08.2002 р. N 1485,
рішенняДержавної комісії з цінних паперів та фондового ринку
від 24.09.2002 р. N 287,
розпорядженняАнтимонопольного комітету України
від 05.11.2002 р. N 314-р)

щодо ВАТ, створених на базі об'єктів груп Б, В (віднесених до таких груп відповідно до Державної програми приватизації на 1998 рік), продаж акцій яких здійснювався з 1995 до 1999 року включно і непродані акції яких пропонуються до продажу протягом 2000 року, зниження ціни акцій, які пропонуються, нижче половини їх номінальної вартості не проводиться;

щодо всіх інших ВАТ:

якщо сумарна вартість запропонованого до продажу пакета акцій ВАТ за початковою ціною не перевищує 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, то допускається зниження ціни однієї акції до рівня, який не може бути менший за мінімальну номінальну вартість однієї акції, установлену рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14.05.97 N 6 "Про встановлення мінімальної номінальної вартості акції";

в іншому випадку зниження ціни акцій нижче їх початкової вартості можливе не більше ніж на 75 %.

(пункт 5.11 в редакції наказу Фонду державного майна України,
Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
Антимонопольного комітету України від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

5.12. Керівник ВАТ, акції якого продаються, надає потенційному власнику за його зверненням у десятиденний термін з дня отримання цього звернення відомості про емітента, передбачені Положенням про контроль за економічною концентрацією (з наступними змінами), з метою підготовки потенційним власником заяви про надання згоди органом Антимонопольного комітету на придбання пакета акцій. Відповідальність за надання та достовірність інформації несе керівник ВАТ, акції якого продаються, відповідно до вимог чинного законодавства України.

(пункт 5.12 із змінами, внесеними згідно з наказом Фонду
державного майна України, Державної комісії з цінних паперів
та фондового ринку, Антимонопольного комітету України
від 07.12.2000 р. N 2554/371/18)

6. Порядок проведення торговельних сесій

6.1. Торговельні сесії проводяться шляхом покращання Покупцями своїх котирувань купівлі під час інтервалу реєстрації.

6.2. Участь у торговельній сесії беруть Покупці, які подали замовлення на придбання певної кількості акцій даної позиції та сплатили гарантійний внесок на розрахунковий рахунок ПФТС відповідно до пунктів 4.2.1 та 4.2.2 цього Положення.

6.3. На інтервал реєстрації відповідно до замовлення на продаж за кожною окремою позицією Фонд виставляє лот (лоти) з визначеною початковою ціною. Фонд може зняти свої котирування до закінчення інтервалу реєстрації.

6.4. На протязі торговельної сесії Покупці виставляють котирування купівлі акцій із зазначенням ціни та кількості акцій, які бажають придбати. Кількість акцій, виставлених в котируванні купівлі, повинна дорівнювати розміру лота (лотів), що виставляються Фондом.

6.5. В ході аукціону ціна однієї акції може змінюватись відповідно до кроку аукціону.

Якщо попит на акції є підвищеним, то збільшення ціни однієї акції здійснюється відповідно з кроком торгів, який встановлюється ПФТС, але не може бути меншим за 10 відсотків попередньої ціни акції.

У випадку зниження ціни однієї акції крок торгів змінюється: він не може перевищувати 10 відсотків ціни акцій попереднього лота і повинен бути кратним 0,01 грн.

6.6. Протягом інтервалу реєстрації Покупці можуть лише покращувати свої котирування.

6.7. Зняття котирувань Покупцями під час інтервалу реєстрації забороняється.

6.8. Момент закінчення інтервалу реєстрації фіксується ПФТС. Котирування купівлі, виставлені після моменту закінчення інтервалу реєстрації, вважаються недійсними.

6.9. Котирування купівлі задовольняються згідно з порядком, передбаченим пунктом 7.1 цього Положення. Залишки акцій, не продані в ході поточного інтервалу реєстрації або торговельної сесії, можуть бути перенесені для продажу на наступний інтервал реєстрації або наступну торговельну сесію.

6.10. За відсутності попиту на черговому інтервалі реєстрації ціна акції може знижуватись Фондом, але не більш ніж на 10 відсотків від початкової на цьому інтервалі реєстрації.

6.11. Протягом однієї торговельної сесії ціна акції не може знижуватись більше ніж на 10 відсотків від початкової, вказаної в замовленні на продаж.

7. Порядок визначення переможців аукціону

7.1. На момент закінчення інтервалу реєстрації протягом торговельної сесії Фонд фіксує найкраще котирування та вводить електронний звіт про угоду в ПФТС. Переможцем аукціону за лотом визнається Покупець, який мав найкраще котирування на момент закінчення інтервалу реєстрації.

Якщо два котирування мали однакову ціну купівлі акцій, найкращим вважається те котирування, яке було виставлено раніше.

7.2. За результатами торговельної сесії ПФТС готує та подає до Фонду наступного робочого дня після проведення аукціону його підсумки у вигляді протоколу аукціонних торгів з продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що належать державі (згідно з додатком 3). Підсумки аукціону підлягають затвердженню Фондом протягом 3 робочих днів з дня проведення торговельної сесії.

7.3. Результати аукціонів як у цілому, так і за окремими позиціями можуть бути визнані недійсними у порядку, встановленому чинним законодавством.

8. Проведення розрахунків за придбані акції

8.1. Покупець повинен належним чином оформити Контракт на купівлю-продаж цінних паперів (згідно з додатком 4) (далі - Контракт) у чотирьох примірниках. Примірники Контракту передаються в ПФТС не пізніше трьох робочих днів з дати проведення аукціону. Контракт, не оформлений належним чином або переданий в ПФТС пізніше трьох робочих днів з дня проведення аукціону, вважається неукладеним.

8.2. Покупець, який купує акції за договором комісії