A A A K K K

Про затвердження положень з питань приватизації майна в агропромисловому комплексі

№ 1718 від 16 серпня 2000 р.

Про затвердження положень з питань приватизації майна в агропромисловому комплексі

Наказ Фонду державного майна України
від 17 серпня 2000 року N 1718

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
29 вересня 2000 р. за N 666/4887

З метою забезпечення реалізації завдань, установлених Державною програмою приватизації на 2000 - 2002 роки, затвердженою Законом України "Про Державну програму приватизації", НАКАЗУЮ:

1. Затвердити:

1.1. Положення про план приватизації несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу (додається).

1.2. Положення про порядок приватизації несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу (додається).

1.3. Положення про порядок приватизації майна радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також заснованих на їх базі орендних підприємств (додається).

2. Визнати такими, що втратили чинність:

2.1. Положення про порядок приватизації несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу, затверджене наказом Фонду державного майна України від 9 серпня 1996 року N 903 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 3 вересня 1996 року за N 494/1519 (зі змінами та доповненнями).

2.2. Положення про типовий план приватизації несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу, затверджене наказом Фонду державного майна України від 9 серпня 1996 року N 903 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 3 вересня 1996 року за N 495/1520 (зі змінами та доповненнями).

2.3. Положення про порядок приватизації майна радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також заснованих на їх базі орендних підприємств, затверджене наказом Фонду державного майна України від 9 серпня 1996 року N 903 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 3 вересня 1996 року за N 496/1521 (зі змінами та доповненнями).

3. Директору Департаменту реформування підприємств агропромислового комплексу Чорноіванову В. В. забезпечити державну реєстрацію цього наказу в Міністерстві юстиції України. Після державної реєстрації цього наказу забезпечити його опублікування у "Державному інформаційному бюлетені про приватизацію".

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Фонду В. Васильєва.

Голова ФондуО. Бондар

ПОГОДЖЕНО:
 

Міністр аграрної політики України

І. Кириленко

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного майна України
від 17 серпня 2000 р. N 1718

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
29 вересня 2000 р. за N 666/4887

Положення
про порядок приватизації несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу

Розділ 1. Загальні положення

1. Це Положення розроблено відповідно до Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" і визначає порядок приватизації майна переробних, агросервісних, будівельних та інших несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу, що перебувають у загальнодержавній, республіканській (Автономної Республіки Крим) та комунальній власності.

2. Приватизації відповідно до цього Положення підлягають підприємства харчової промисловості, які переробляють сільськогосподарську сировину, підприємства борошномельно-круп'яної та комбікормової промисловості, а також сервісні, будівельні, фірмові торговельні, інші несільськогосподарські підприємства й організації агропромислового комплексу, які виконують роботи і надають послуги сільськогосподарським товаровиробникам (надалі - підприємства).

3. Приватизація підприємств незалежно від їх балансової вартості (яка повинна бути не меншою від необхідної для створення статутного фонду акціонерного товариства згідно з законодавством України) здійснюється шляхом перетворення їх у відкриті акціонерні товариства.

4. Якщо вартість майна підприємства недостатня для створення акціонерного товариства, то його майно може бути запропоновано для викупу господарському товариству, створеному працівниками цього підприємства та прирівняними до них особами.

Розділ 2. Перетворення підприємств, що приватизуються, у відкриті акціонерні товариства

1. Проект плану приватизації підприємства розробляється у порядку, визначеному Положенням про план приватизації несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 17.08.2000 N 1718.

2. На виконання затвердженого плану приватизації державний орган приватизації приймає рішення одноособово або разом з іншими засновниками про створення на базі майна підприємства, яке приватизується, відкритого акціонерного товариства відповідно до Порядку перетворення у процесі приватизації державних, орендних підприємств і підприємств із змішаною формою власності у відкриті акціонерні товариства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 вересня 1996 року N 1099.

3. При перетворенні підприємства, яке приватизується, у відкрите акціонерне товариство, згідно з планом приватизації, може проводитися його реструктуризація відповідно до положення про порядок проведення реструктуризації підприємств, що затверджується Фондом державного майна України.

4. При проведенні робіт з реструктуризації підприємства, яке приватизується, повинна зберігатися профільність, технологічна єдність виробництв та цілісність майнових комплексів і технологій.

Розділ 3. Порядок розміщення акцій

1. Орган приватизації на підставі плану розміщення акцій, наведеного у затвердженому плані приватизації, приймає рішення про пільгове розміщення акцій, а саме:

пільгове розміщення акцій працівникам підприємства, що приватизується, та прирівняним до них особам;

пільгове розміщення акцій працівникам недержавних сільськогосподарських підприємств, зазначених в плані розміщення акцій плану приватизації, та прирівняним до них особам (надалі - працівники сільськогосподарських підприємств);

безоплатна передача акцій недержавним сільськогосподарським підприємствам;

пільговий продаж акцій за їх номінальною вартістю недержавним сільськогосподарським підприємствам у межах установлених квот.

2. Про прийняте рішення щодо пільгового розміщення акцій орган приватизації у 7-денний термін надсилає в письмовій формі інформацію про розміщення акцій відкритого акціонерного товариства (додаток 1) відповідному органу управління агропромислового комплексу, сільськогосподарським підприємствам, які згідно з планом розміщення акцій мають право на пільгове придбання акцій, районним (міськім) державним адміністраціям за місцезнаходженням цих сільськогосподарських підприємств, а також підприємству, що приватизується.

3. Для проведення пільгового розміщення акцій орган приватизації створює комісію з продажу акцій (надалі - комісія) відповідно до Порядку проведення пільгового продажу акцій відкритих акціонерних товариств, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 03.07.2000 N 1368, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.07.2000 за N 428/4649 (надалі - Порядок проведення пільгового продажу акцій ВАТ).

4. Пільговий продаж акцій працівникам підприємства, що приватизується, працівникам сільськогосподарських підприємств, зазначених у плані приватизації, та прирівняним до них особам здійснюється згідно з Порядком проведення пільгового продажу акцій ВАТ.

5. Орган приватизації при укладанні договору-доручення з головою правління акціонерного товариства, відповідно до пункту 2.11 Порядку проведення пільгового продажу акцій ВАТ, доручає йому здійснювати всі дії при пільговому продажу акцій працівникам сільськогосподарських підприємств, які голова правління виконує при проведенні пільгового продажу акцій працівникам підприємства, що приватизується, та прирівняним до них особам.

Голова правління забезпечує належне виконання всіх робіт, визначених пунктами 2.12, 2.23, 2.24, 2.26 та 2.27 Порядку проведення пільгового продажу акцій ВАТ, при пільговому продажу акцій працівникам сільськогосподарських підприємств.

6. Працівники сільськогосподарських підприємств реалізують своє право на пільгове придбання акцій протягом трьох місяців з початку пільгового продажу.

7. Працівники сільськогосподарських підприємств подають заяви та здійснюють оплату за придбані акції відповідно до розділу 2 Порядку проведення пільгового продажу акцій ВАТ.

8. Задоволення заяв на придбання акцій здійснюється в межах визначених квот для працівників кожного сільськогосподарського підприємства.

Якщо працівниками сільськогосподарських підприємств було заявлено більше акцій, ніж для них передбачено за відповідною квотою, то залишаються незадоволеними ті заяви, що надійшли останніми.

9. Комісія протягом двох тижнів після закінчення встановленого терміну пільгового продажу акцій працівникам сільськогосподарських підприємств:

аналізує заяви, що надійшли від працівників сільськогосподарських підприємств, на відповідність їх вимогам чинного законодавства. У разі виявлення розбіжностей комісія інформує про це відповідних громадян та вживає заходів для усунення виявлених розбіжностей;

аналізує кількість проданих акцій працівникам сільськогосподарських підприємств у межах квот, установлених для цих підприємств;

оформляє та підписує протокол засідання комісії з продажу акцій відкритого акціонерного товариства про підсумки (поточні підсумки) пільгового продажу акцій щодо кожного сільськогосподарського підприємства, зазначеного в плані розміщення акцій, окремо (додаток 2). У протоколі зазначається квота сільськогосподарського підприємства на пільговий продаж акцій та загальна кількість реалізованих акцій;

готує проекти документів з безоплатної передачі акцій недержавним сільськогосподарським підприємствам, зазначеним у плані приватизації (договорів безоплатної передачі та актів приймання-передання акцій сільськогосподарським підприємствам);

передає у трьох примірниках підписаний протокол засідання комісії про підсумки пільгового продажу акцій на затвердження до відповідного органу приватизації, а також у трьох примірниках проекти відповідних документів з безоплатної передачі акцій недержавним сільськогосподарським підприємствам.

10. Орган приватизації в 5-денний термін затверджує протокол засідання комісії про підсумки пільгового продажу акцій. Один примірник затвердженого протоколу орган приватизації передає до акціонерного товариства, а два інших примірники залишає в себе.

11. Комісія з продажу акцій відкритого акціонерного товариства інформує недержавні сільськогосподарські підприємства, зазначені в плані приватизації, в 5-денний термін:

- після затвердження органом приватизації протоколу засідання комісії з питання продажу акцій працівникам підприємства, що приватизується, та прирівняним до них особам - про їх право на придбання акцій за їх номінальною вартістю, які залишились невикупленими працівниками підприємства, що приватизується, та прирівняними до них особами, в межах кількості акцій, виділених у плані приватизації для зазначеного виду продажу;

- після затвердження органом приватизації протоколу засідання комісії з питання продажу акцій працівникам сільськогосподарських підприємств - про їх право на безоплатне одержання акцій, які за результатами їх пільгового продажу працівникам сільськогосподарських підприємств залишились нереалізованими в межах виділених квот.

12. Безоплатна передача акцій недержавним сільськогосподарським підприємствам здійснюється протягом одного місяця з моменту направлення їм повідомлення шляхом укладення органом приватизації з зазначеними підприємствами договорів про безоплатну передачу акцій за формою, що додається (додаток 4).

13. Пільговий продаж акцій за їх номінальною вартістю недержавним сільськогосподарським підприємствам здійснюється протягом одного місяця з моменту направлення їм повідомлення шляхом укладення органом приватизації з зазначеними підприємствами договорів купівлі-продажу акцій за формою, що додається (додаток 5).

У разі відмови окремих недержавних сільськогосподарських підприємств від викупу акцій на пільгових умовах, зазначені акції пропонуються комісією для викупу іншим недержавним сільськогосподарським підприємствам, зазначеним у плані приватизації.

14. Результати безоплатної передачі акцій недержавним сільськогосподарським підприємствам оформлюються комісією окремим протоколом (додаток 3).

15. На підставі укладених договорів про безоплатну передачу акцій та договорів купівлі-продажу акцій орган приватизації дає розпорядження голові правління відкритого акціонерного товариства про внесення відповідних відомостей до реєстру власників іменних цінних паперів.

16. Термін продажу акцій на пільгових умовах не повинен перевищувати 12 місяців.

Не викуплені на пільгових умовах протягом зазначеного терміну акції в межах квот, установлених в плані приватизації, підлягають відкритому продажу на загальних підставах.

17. Відкритий продаж акцій здійснюється способами, визначеними планом приватизації, відповідно до Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки, затвердженої Законом України "Про державну програму приватизації", та інших нормативно-правових актів.

Розділ 4 Викуп майна підприємства, що приватизується

1. Викуп майна підприємств у випадку, зазначеному в пункті 4 розділу 1 цього Положення, а також з інших обставин, визначених чинним законодавством, здійснюється в порядку, визначеному розділом 3 Положення про порядок визначення та застосування способів приватизації щодо об'єктів малої приватизації, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 30.07.98 N 1511, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10.09.98 за N 558/2998 (зі змінами та доповненнями).

2. Працівники підприємства та прирівняні до них особи для участі у викупі майна їх підприємства, що приватизується, створюють господарське товариство в порядку, визначеному Положенням про порядок створення господарських товариств для участі в приватизації об'єктів групи А, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 08.10.96 N 1182, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.11.96 за N 687/1712 (зі змінами та доповненнями).

3. Договір купівлі-продажу майна підприємства, що викуповується, укладається сторонами за типовою формою, затвердженою наказом Фонду державного майна України від 18.11.96 N 1398, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 30.12.96 за N 769/1794.

Заступник директора Департаменту реформування підприємств АПКВ. Коренчук


ЗавантажитиДодаток

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного майна України
від 17 серпня 2000 р. N 1718

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
29 вересня 2000 р. за N 668/4889

Положення
про порядок приватизації майна радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств,а також заснованих на їх базі орендних підприємств

Розділ 1. Загальні положення

1. Це Положення розроблено відповідно до Закону України "Про приватизацію державного майна", Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі", Державної програми приватизації на 2000 -2002 роки.

2. Відповідно до цього Положення приватизації підлягає майно радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств і організацій (надалі - радгоспи), а також створених на їх базі орендних підприємств, які за основним напрямком своєї господарської діяльності здійснюють виробництво сільськогосподарської продукції та згідно з класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД), затвердженою і введеною в дію наказом Держкомстандарту України від 22.10.96 за N 441, мають коди від 01.1 до 01.3.

3. Об'єктом приватизації, відповідно до цього Положення, є майно радгоспів як цілісних майнових комплексів. При цьому державний житловий фонд, об'єкти соціально-побутового призначення, інженерні мережі та споруди комунального господарства, включаючи побудовані за рахунок коштів фонду соціального розвитку, передаються органами приватизації в комунальну власність за згодою власників підприємств.

Заклади фізкультурно-спортивного призначення можуть передаватися на таких же умовах, без зміни їх профілю, сільським спортивним товариствам.

4. Об'єктом приватизації орендних підприємств, створених на базі радгоспів, є частка майна, що належить державі.

5. Приватизація майна радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств здійснюється шляхом перетворення їх у колективні сільськогосподарські підприємства або у відкриті акціонерні товариства за рішенням загальних зборів (зборів уповноважених). При цьому таке колективне сільськогосподарське підприємство або відкрите акціонерне товариство є правонаступником майнових прав та зобов'язань радгоспу, що приватизується.

Радгоспи, що приватизуються за погодженням з Кабінетом Міністрів України або створені на базі міжгосподарських підприємств, заснованих колгоспами та іншими недержавними сільськогосподарськими підприємствами, радгоспами, а також орендні підприємства, створені на базі радгоспів, підлягають приватизації шляхом їх перетворення у відкриті акціонерні товариства, якщо вартість їх майна достатня для його створення, в протилежному разі вони перетворюються у колективні сільськогосподарські підприємства.

Розділ 2. Порядок прийняття рішення про приватизацію

1. Ініціатива щодо приватизації майна радгоспу може виходити від органу приватизації, а також покупців, визнаних такими відповідно до статті 8 Закону України "Про приватизацію державного майна", шляхом подання останніми до органу приватизації заяви на приватизацію.

Якщо ініціатива щодо приватизації майна радгоспу виходить від органу приватизації, останній протягом 10 днів після прийняття рішення про приватизацію, пропонує на розгляд загальних зборів (зборів уповноважених) вибір способу приватизації.

2. Заява на приватизацію майна радгоспу подається відповідно до Порядку подання та розгляду заяв на приватизацію, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 1 липня 1997 року N 683, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.08.97 за N 362/2166 (зі змінами).

Якщо працівники та прирівняні до них особи претендують на приватизацію майна радгоспу на безоплатній основі за прискореною процедурою відповідно до статті 23 Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі", то до заяви про приватизацію додаються документи, які підтверджують таке право:

- копія рішення, прийнятого у свій час у формі постанови чи розпорядження виконкомом обласної (районної, міської) Ради народних депутатів трудящих чи іншим органом виконавчої влади, прийнятого окремо чи спільно з відповідними органами КПРС, про створення цього радгоспу на базі майна колгоспів та заснованих ними міжгосподарських підприємств без викупу державою майна цих господарств (підприємств);

- довідка, що видається уповноваженим органом про те, що держава не витрачала (витрачала) бюджетні кошти для придбання (введення в дію) основних фондів і будівництва в зазначеному радгоспі;

- копія рішення про включення населених пунктів радгоспу до відповідних переліків зони гарантованого добровільного відселення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, затверджених постановою Кабінету Міністрів УРСР від 23 липня 1991 р. N 106 і розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 січня 1993 р. N 17, або зон відселення, визначених в установленому порядку.

3. За результатами розгляду заяви на приватизацію та документів, що до неї додаються, орган приватизації протягом одного місяця приймає рішення про приватизацію цього радгоспу та визначає процедуру, за якою приватизація проводиться.

У разі подання разом із заявою про приватизацію документів, які засвідчують право покупця на приватизацію його майна на безоплатній основі, орган приватизації відповідно до статті 23 Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" приймає рішення про приватизацію майна радгоспу за прискореною процедурою.

Розділ 3. Порядок проведення приватизації

1. Про прийняте рішення щодо приватизації радгоспу орган приватизації у 5-денний термін повідомляє адміністрацію та трудовий колектив відповідного радгоспу, місцеву раду, відповідний орган управління сільського господарства та продовольства, фінансовий орган, відповідний орган Антимонопольного комітету України, а також покупців, які подали заяви про приватизацію.

2. Орган приватизації, протягом 30 днів з дня прийняття рішення про приватизацію радгоспу, створює комісію з приватизації підприємства.

3. Загальні збори (збори уповноважених) працівників радгоспу, протягом 10 днів з дня отримання від органу приватизації повідомлення про прийняте рішення щодо приватизації цього радгоспу, приймають рішення про вибір способу приватизації в разі, якщо колектив згідно з чинним законодавством України має право такого вибору. Протокол рішення загальних зборів (зборів уповноважених) подається до відповідного органу приватизації.

4. На підставі рішення загальних зборів (зборів уповноважених) щодо вибору способу приватизації, орган приватизації приймає рішення про перетворення радгоспу в колективне сільськогосподарське підприємство або у відкрите акціонерне товариство. У разі неприйняття загальними зборами (зборами уповноважених) рішення з цього питання, орган приватизації приймає рішення про перетворення радгоспу у відкрите акціонерне товариство.

5. Проект плану приватизації та документи, що до нього додаються, розроблені комісією з приватизації, подаються для розгляду трудовому колективу. Трудовий колектив, у разі його незгоди з проектом плану приватизації, подає до органу приватизації альтернативний проект плану приватизації у двотижневий термін з дня одержання колективом проекту плану приватизації, розробленого комісією з приватизації.

Проект плану приватизації та документи, що до нього додаються, розглядаються і затверджуються відповідним органом приватизації протягом 10 календарних днів з дня отримання зазначених документів.

6. При перетворенні радгоспу, який приватизується, у відкрите акціонерне товариство або в колективне сільськогосподарське підприємство, згідно з планом приватизації, може проводитися його реструктуризація відповідно до порядку, що визначається Фондом державного майна України.

Розділ 4. Порядок роботи комісії з приватизації

1. Комісія з приватизації (надалі - комісія) створюється відповідно до Положення про комісію з приватизації, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 15 липня 1997 р. N 743, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 серпня 1997 р. за N 345/2149(зі змінами та доповненнями).

2. За рішенням комісії до її роботи за згодою можуть залучатися представники землевпорядного та інших державних органів, експерти, консультанти та інші спеціалісти, яким на засіданнях комісії з приватизації надається право дорадчого голосу.

3. Комісія з приватизації здійснює свою роботу відповідно до Положення про комісію з приватизації, з урахуванням особливостей, визначених цим Положенням.

4. При розробці плану приватизації комісія здійснює:

- оцінку вартості радгоспного майна як цілісного майнового комплексу відповідно до Методики оцінки вартості об'єктів приватизації, яка затверджується постановою Кабінету Міністрів України від22.07.98 N 1114 (із змінами та доповненнями), без урахування вартості нематеріальних активів, не відображених у балансі підприємства;

- визначає вартість майна, що підлягає приватизації;

- розраховує розмір частки державного майна (акцій), що передається безоплатно, відповідно до ст. 6 Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" як добуток вартості майна, що припадає на одного члена колективного сільськогосподарського підприємства в області (Автономній Республіці Крим), і наявної кількості працівників радгоспу, що приватизується, та прирівняних до них осіб на дату оцінки майна відповідно до частини 3 статті 3 цього Закону;

- визначає розмір та форму платежів за об'єкт приватизації;

- розробляє проекти договорів купівлі-продажу (безоплатної передачі) майна (акцій) працівникам радгоспу та прирівняним до них особам.

5. Якщо радгосп було створено на базі колгоспів без викупу державою їх майна, то комісія з приватизації здійснює оцінку вартості майна, що підлягає приватизації, відповідно до Методики оцінки вартості основних фондів, придбаних (введених у дію) за рахунок бюджетних коштів у радгоспах та інших державних сільськогосподарських підприємствах, організованих на базі колгоспів та заснованих ними міжгосподарських сільськогосподарських підприємств без викупу державою їх майна, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 1995 року N 447 (із змінами та доповненнями).

6. При розрахунках цієї частки майна (акцій) комісія з приватизації використовує вартість майна, що припадає в середньому на одного члена колективного сільськогосподарського підприємства в області (Автономній Республіці Крим), визначену в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2000 N 1327 "Про розрахунок частки державного майна (акцій), яка безоплатно надається у процесі приватизації працівникам радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств".

7. Якщо за результатами розрахунків працівникам радгоспу та прирівняним до них особам передбачається надання пільг щодо безоплатної передачі майна (акцій), розмір яких дорівнює або перевищує вартість майна радгоспу, що приватизується, то планом приватизації передбачається приватизація майна радгоспу на безоплатній основі.

8. У разі перевищення розміру пільг, що надаються працівникам радгоспу та прирівняним до них особам, над вартістю майна радгоспу, що приватизується, виплата компенсації за таке перевищення не передбачається.

9. У випадку, коли при розробці проекту плану приватизації радгоспу шляхом перетворення у колективне сільськогосподарське підприємство виявляється, що розміру пільг його працівників та прирівняних до них осіб недостатньо для безоплатного одержання всього майна радгоспу, що приватизується, комісія з приватизації пропонує працівникам радгоспу здійснити необхідні при цьому платежі на виплат до 5 років (без нарахування відсотків, але з урахуванням змін цін на момент викупу).

Якщо відсутня згода загальних зборів (зборів уповноважених) щодо здійснення таких платежів, комісія з приватизації пропонує органу приватизації прийняти рішення щодо приватизації цього радгоспу шляхом перетворення його у відкрите акціонерне товариство.

10. У разі приватизації радгоспу шляхом перетворення його у відкрите акціонерне товариство комісія з приватизації визначає:

- кількість акцій, що підлягають безоплатній передачі працівникам радгоспу та особам, що до них прирівнюються відповідно до частини 3 статті 3 Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі";

- пакет акцій для придбання його працівниками за власні кошти на виплат до 5 років (без нарахування відсотків, але з урахуванням змін цін на момент викупу акцій);

- пакет (пакети) акцій для продажу на конкурентних засадах за способами, наведеними у пункті 60 Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки, у разі незгоди працівників радгоспу, що приватизується, придбати цей пакет (пакети) акції на виплат.

Рішення працівників радгоспу щодо згоди (незгоди) на придбання майна (акцій) на виплат терміном до 5 років підтверджується протоколом загальних зборів (зборів уповноважених).

11. Проект плану приватизації складається комісією з приватизації на основі Типового плану приватизації державного майна, що додається до Положення про план приватизації, затвердженого наказом Фонду державного майна від 01.10.97 N 1065 і зареєстрованого Міністерством юстиції України 17.10.97 за N 490/2294 (у редакції наказу Фонду державного майна України від 28.07.2000 N 1572).

При цьому в разі перетворення радгоспу у відкрите акціонерне товариство розділ VI "План розміщення акцій" проекту плану приватизації складається за формою, наведеною в додатку 4 до цього Положення, а в розділі VII наводиться розрахунок ціни об'єкта продажу:

- вартість майна, що підлягає приватизації;

- вартість майна, що припадає в середньому на одного члена колективного сільськогосподарського підприємства в області (Автономній Республіці Крим), визначену в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2000 N 1327 "Про розрахунок частки державного майна (акцій), яка безоплатно надається у процесі приватизації працівникам радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств";

- кількість осіб, прирівняних до працівників відповідно до частини 3 статті 3 Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі";

- вартість майна (розмір пакета акцій), що тимчасово залишається у власності держави;

- вартість майна (розмір пакета акцій), що безоплатно передається працівникам та прирівняним до них особам.

12. У разі приватизації радгоспу шляхом перетворення у колективне сільськогосподарське підприємство, розділи V і VI проекту плану приватизації не заповнюються, а в розділі VII наводиться розрахунок ціни об'єкта продажу.

13. Залежно від способу приватизації, комісія з приватизації складає та подає до органу приватизації такі документи:

- якщо приватизація відбувається шляхом перетворення у колективне сільськогосподарське підприємство - проекти плану приватизації радгоспу, акта оцінки об'єкта приватизації, договору безоплатної передачі державного майна або договору купівлі-продажу та акта приймання-передання майна радгоспу за цими договорами, а також відомості про вартість майна, що припадає в середньому на одного члена колективного сільськогосподарського підприємства по області (Автономній Республіці Крим), визначену в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2000 N 1327;

- при перетворенні радгоспу в процесі приватизації у відкрите акціонерне товариство - проекти плану приватизації, акта оцінки об'єкта приватизації, статуту відкритого акціонерного товариства, договору про безоплатну передачу акцій, договору купівлі-продажу акцій та акта приймання-передання акцій ВАТ за цими договорами, а також відомості про вартість майна, що припадає в середньому на одного члена колективного сільськогосподарського підприємства в області (Автономній Республіці Крим), визначену в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2000 N 1327 "Про розрахунок частки державного майна (акцій), яка безоплатно надається у процесі приватизації працівникам радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств".

Розділ 5. Прискорена процедура приватизації

1. Приватизація радгоспу здійснюється за прискореною процедурою у разі прийняття органом приватизації такого рішення відповідно до пункту 3 розділу 2 цього Положення.

2. Орган приватизації протягом 15 днів від дня прийняття рішення про приватизацію майна за прискореною процедурою, створює комісію з приватизації у складі керівника (голова комісії) та головного бухгалтера радгоспу, що приватизується, а також представників органу приватизації та відповідного органу, уповноваженого управляти державним майном.

3. Комісія з приватизації у місячний термін від дня затвердження її складу розробляє проект плану приватизації.

При розробці проекту плану приватизації комісія:

- здійснює оцінку вартості об'єкта приватизації на підставі даних балансу на початок відповідного року та за результатами останньої повної інвентаризації майна радгоспу;

- розробляє проекти необхідних документів відповідно до розділу 4 цього Положення, залежно від обраного способу приватизації;

- здійснює інші функції, передбачені законодавством з приватизації.

4. Проекти плану приватизації та документів, які до нього додаються, розроблені комісією з приватизації, розглядаються і затверджуються відповідним органом приватизації у терміни, зазначені у пункті 5 розділу 3 цього Положення.

Розділ 6. Перетворення радгоспу у колективне сільськогосподарське підприємство

1. Загальні збори (збори уповноважених) працівників радгоспу приймають рішення про вибір способу приватизації радгоспу шляхом його перетворення у колективне сільськогосподарське підприємство (надалі - КСП). Рішення оформлюється протоколом загальних зборів (зборів уповноважених).

2. Працівники радгоспу та прирівняні до них особи для спільної участі в приватизації радгоспу створюють та реєструють КСП. Створення КСП не обумовлюється будь-яким рішенням державних, господарських та інших органів.

3. Порядок державної реєстрації визначається Законом України "Про підприємництво", Положенням про порядок державної реєстрації колективного сільськогосподарського підприємства, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18.06.92 N 344, та іншими нормативно-правовими актами.

4. Орган приватизації відповідно до затвердженого плану приватизації укладає з КСП договір купівлі-продажу (додаток 1) або договір про безоплатне передання (додаток 2) майна радгоспу, що приватизується.

5. Передання державного майна радгоспу, що приватизується, КСП здійснюється за актом приймання-передання майна радгоспу.

6. КСП за укладеним договором купівлі-продажу або безоплатного передання майна радгоспу стає правонаступником майнових прав і зобов'язань цього радгоспу з моменту складання акта приймання-передання майна радгоспу.

7. Після складання акта приймання-передання майна радгоспу орган приватизації повідомляє органи статистики про приватизацію радгоспу для вилучення його з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України.

8. З моменту вилучення з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України радгосп вважається таким, що припинив діяльність.

Розділ 7. Розміщення акцій відкритого акціонерного товариства, створеного в процесі приватизації на базі майна радгоспу

1. Перетворення радгоспу у ВАТ здійснюється, відповідно до Порядку перетворення в процесі приватизації державних, орендних підприємств і підприємств зі змішаною формою власності у відкриті акціонерні товариства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 вересня 1996 року N 1099 (із змінами та доповненнями).

2. Розміщення акцій ВАТ, створ