A A A K K K

Про затвердження Порядку здійснення державними органами приватизації контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу державного майна

№ 1649 від 18 серпня 1998 р.

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 19 серпня 1998 року N 1649

Про затвердження Порядку здійснення державними органами приватизації контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу державного майна

На виконання пункту 13 заходів правового і організаційного забезпечення реалізації Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затверджених наказом Фонду від 11 березня 1998 року N 463, наказую:

1. Затвердити Порядок здійснення державними органами приватизації контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу державного майна, що додається.

2. Керівникам регіональних відділень Фонду прийняти зазначений Порядок до керівництва і використання в роботі.

3. Контроль за цим наказом покласти на заступника Голови Фонду В. Васильєва.

В. о. Голови Фонду О. Бондар

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного майна України
від 19 серпня 1998 р. N 1649

ПОРЯДОК
здійснення державними органами приватизації контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу державного майна

Цей Порядок розроблено відповідно до положень статей 7 та 27 Закону України "Про приватизацію державного майна" щодо здійснення державними органами приватизації своїх повноважень з контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу державного майна та постанови Кабінету Міністрів України від 12 вересня 1997 року N 1012 "Про порядок контролю за діяльністю підприємств, приватизація яких здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України".

Порядок регламентує основні правила організації і здійснення державними органами приватизації (далі - орган приватизації) контролю за виконанням покупцями державного майна умов договорів купівлі-продажу (далі - договір).

1. Загальні положення

1.1. Контроль за виконанням умов договорів здійснюється шляхом проведення органами приватизації перевірок реалізації покупцями державного майна взятих на себе при укладанні договорів зобов'язань, застосування до них у разі невиконання цих зобов'язань передбачених чинним законодавством і умовами договорів санкцій, а також передбачає систематичне інформування вищих державних органів про результати проведеної роботи.

1.2. При здійсненні функцій з контролю за виконанням умов договорів органи приватизації повинні керуватись організаційно-розпорядчими, інструктивними, методичними документами Фонду державного майна України (далі - Фонд) і цим Порядком.

1.3. Перевірки можуть бути:

1.3.1. Плановими - підсумковими чи поточними, залежно від того, фіксується перевіркою повне виконання умов договору чи стан їх виконання за певний період. Планові перевірки здійснюються відповідно до щоквартальних наказів Фонду і квартальних графіків перевірок регіональних відділень Фонду.

1.3.2. Цільовими - проводяться за окремими дорученнями вищих органів державної влади, керівництва Фонду.

1.4. Орган приватизації повинен забезпечити:

1.4.1. Охоплення протягом року перевірками 100 відсотків договорів, які знаходяться у нього на контролі;

1.4.2. Щоквартальну перевірку виконання умов 100 відсотків договорів (що знаходяться в нього на контролі) купівлі-продажу майна підприємств, приватизація яких здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України.

1.4.3. Зняття з контролю кожного конкретного договору купівлі-продажу тільки в разі повного виконання його умов незалежно від терміну дії договору або в разі його розірвання.

1.4.4. Виконання окремих доручень вищих органів державної влади, керівництва Фонду щодо проведення цільових перевірок.

1.5. Перевірка здійснюється на підприємстві (організації), майно якого є об'єктом купівлі-продажу за даним договором, в присутності представника юридичної (фізичної) особи - покупця (далі - покупець).

1.6. В процесі проведення перевірки використовуються документи покупця та підприємства - статистична звітність, матеріали первинного обліку, фінансові та платіжні документи. Всі вони повинні бути належним чином оформлені і не мати виправлень, пропущених сторінок тощо.

Для підтвердження результатів перевірки копії необхідних документів додаються до акта перевірки.

2. Проведення перевірки виконання умов договору

2.1. Перед проведенням перевірки необхідно ознайомитися з такими документами:

  • договором купівлі-продажу та додатковими угодами до нього;
  • бізнес-планом та іншими документами, що є невід'ємними частинами договору та додаткових угод до нього;
  • актами попередніх перевірок;
  • документами претензійно-позовної роботи, що проводилася за результатами попередніх перевірок;
  • листуванням щодо даного договору.
2.2 На підприємстві рекомендується насамперед ознайомитися із загальним станом його виробництва, будівництва і реконструкції, виробничими та побутовими умовами працівників.

2.3. Для визначення фактичного стану виконання покупцем умов договору в процесі перевірки рекомендується залучати такі документи*:

____________
* В цій частині наведено рекомендації щодо проведення перевірок виконання найбільш типових умов договорів.

2.3.1. При перевірці виконання умов договору по розрахунках за придбаний об'єкт - платіжні доручення, за якими кошти покупця були перераховані до позабюджетного Державного фонду приватизації, або виписку банку.

2.3.2. При перевірці виконання умов договору щодо збереження або збільшення обсягів виробництва продукції (товарообігу, послуг) - статистичну звітність підприємства по формах:

- для промислових підприємств - N 1-П (річна) "Річний звіт підприємства (об'єднання) по продукції"; N 1-П (термінова) місячна "Терміновий звіт промислового підприємства (об'єднання) по продукції"; N 1-П (споживспілка) термінова місячна "Терміновий звіт промислового підприємства (організації) споживчої кооперації по продукції"; N 1-П (квартальна) "Квартальний звіт промислового підприємства (об'єднання) про виробництво продукції"; N 1-П (мол) квартальна "Квартальний звіт підприємства (об'єднання) маслосироробної та молочної промисловості по продукції"; N 1-П (м'ясо) квартальна "Квартальний звіт підприємства (об'єднання) м'ясної промисловості про виробництво продукції"; N 1-П (риба) квартальна "Квартальний звіт підприємства (об'єднання) рибної промисловості про виробництво продукції"; N 3-П (квартальна) "Квартальний звіт промислових підприємств (виробництво), що перебувають на балансі непромислових організацій (включаючи сільськогосподарські) про виробництво продукції";

- для підприємств і організацій побутового обслуговування - N 1-послуги "Звіт про обсяг реалізації платних послуг населенню" - місячна, піврічна та річна; N 1-послуги (побут) "Звіт про обсяг реалізації побутових послуг населенню";

- для підприємств торгівлі і громадського харчування - N 3-торг "Звіт про продаж та запаси товарів у торговельній мережі й мережі громадського харчування".

2.3.3. При перевірці виконання умов договору по збереженню протягом визначеного терміну профілю діяльності підприємства - статут підприємства, свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності, пояснювальну записку до річного бухгалтерського звіту та статистичні звіти підприємства по формі N 1-П (розділ "Виробництво окремих видів промислової продукції").

2.3.4. Для перевірки стану виконання покупцями взятих на себе інвестиційних зобов'язань використовуються такі документи:

2.3.4.1. Для встановлення фактичних термінів і обсягів внесення грошових коштів - платіжні доручення, виписки банків, журнали-ордери, форми річного бухгалтерського звіту N 1 "Баланс підприємства" та N 3 "Звіт про фінансово-майновий стан підприємства".

2.3.4.2. Для перевірки фактів виконання зобов'язань щодо внесення основних засобів - форми первинного обліку N ОЗ-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів" та N ОЗ-8 "Картка обліку руху основних засобів". Використовуються також накази і розпорядження по підприємству про прийняття на облік основних засобів виробництва.

2.3.4.3. Для перевірки виконання зобов'язань щодо будівництва і реконструкції - матеріали бухгалтерського обліку, що ведеться згідно з Інструкцією з бухгалтерського обліку балансової вартості груп основних фондів, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 24 липня 1997 року N 159.

2.3.4.4. Для перевірки виконання зобов'язань щодо внесення нематеріальних активів - форма N ВНА-1 (додаток до наказу Міністерства фінансів України від 11.02.98 N 30).

2.3.5. Для перевірки виконання зобов'язань щодо збереження або збільшення кількості робочих місць рекомендується використовувати накази підприємств з питань кадрового забезпечення і використання робочої сили. Як допоміжну слід також використовувати інформацію щодо вибуття основних засобів виробництва (форма N ОЗ-8 "Картка обліку руху основних засобів").

3. Оформлення результатів перевірки

Результати перевірки оформляються актом перевірки, форму якого затверджено наказом Фонду від 15 серпня 1997 року N 885 "Про затвердження типових актів перевірки виконання умов договорів купівлі-продажу", та в порядку, визначеному інструктивним листом Фонду від 21.10.97 N 10-23-10008.

4. Застосування санкцій за невиконання умов договорів

При встановленні в ході перевірки факту порушення умов договору органом приватизації застосовуються до покупця передбачені чинним законодавством та/або умовами договору відповідні санкції.

При застосуванні санкцій шляхом накладення штрафу (пені) перевіряючим проводяться розрахунки сум цих штрафів (пені) згідно з встановленими нормативами. Ці розрахунки разом зі службовою запискою передаються до юридичної служби органу приватизації, яка у встановленому законом порядку проводить претензійно-позовну роботу.

В такому ж порядку передаються до юридичної служби документи та матеріали при необхідності розірвання договору або визнання його недійсним тощо.

5. Складання звітів про результати контролю за виконанням умов договорів*

5.1. Подання регіональними відділеннями інформації Фонду про результати контролю за виконанням умов договорів повинно здійснюватися щокварталу. Вона повинна надходити до Фонду не пізніше 5 числа першого за звітним кварталом місяця.

____________
* Стосується щоквартальної звітності регіональних відділень перед Фондом.

5.2. Інформація повинна включати табличні матеріали згідно з додатками 1 - 4 і супроводжувальний лист.

5.3. Пояснення до порядку заповнення таблиць*.

____________
* Пояснення приведено тільки щодо тих реквізитів таблиць, по яких їх заповнення неможливо здійснити, керуючись лише змістом їх назв.

5.3.1. Додаток 1 "Дані про проведення регіональним відділенням Фонду по ___________ області перевірок виконання умов договорів купівлі-продажу державного майна в ___ кварталі 1998 року".

При заповнені додатка взяти до уваги таке:

а) в графі 2 вказується кількість договорів купівлі-продажу, які знаходилися на контролі регіонального відділення станом на 1-е число першого місяця звітного кварталу;

б) в графі 10 вказуються:

- сума застосованих у звітному кварталі регіональним відділенням санкцій у вигляді штрафів і пені.

При цьому окремо наводяться:

- сума нарахованих у даному кварталі штрафів, пені;

- загальна сума штрафів і пені, сплачених протягом звітного кварталу і, окремо - з нарахованих у звітному кварталі і з нарахованих у попередні періоди.

Приклад 1.

Нараховано пені - 320 тис. грн.

Сплачено пені:

всього - 410 тис. грн.

у т. ч.

- з нарахованих у звітному кварталі - 80 тис. грн.

- з нарахованих у попередні періоди - 330 тис. грн.;

- дані про розірвання договорів.

При цьому окремо наводяться дані про:

- кількість договорів, по яких регіональним відділенням направлено у звітному кварталі позови до суду, арбітражного суду про їх розірвання;

- загальну кількість договорів, щодо яких судом, арбітражним судом з подання регіонального відділення у звітному кварталі прийнято рішення про їх розірвання, окремо - по позовах, направлених до суду, арбітражного суду у звітному кварталі, і по позовах, направлених у попередні періоди.

Приклад 2.

3. Направлено позовів на розірвання договорів - 8

4. Розірвано:

всього: - 10

в т. ч.

- по позовах звітного кварталу - 4;

- по позовах попередніх періодів - 6.

5.3.2. Додаток 2 "Стан виконання умов договорів":

а) у графі 2 наводиться повний перелік перевірених регіональним відділенням у звітному кварталі договорів;

б) у графі 3 вказується юридична назва підприємства, майно якого є об'єктом купівлі-продажу за договором, виконання умов якого перевірено, його місцезнаходження і основна спеціалізація (основний профіль діяльності);

в) в графі 4 вказується галузь народного господарства, до якої відноситься за своєю спеціалізацією підприємство;

г) в графі 5 наводиться назва об'єкта приватизації за договором, виконання умов якого перевірялося (якщо об'єктом приватизації є пакет акцій, вказується його частина у статутному фонді у відсотках);

д) у графі 6 наводиться юридична назва Покупця об'єкта приватизації за договором, який перевірявся.

е) При заповненні переліку виявлених порушень умов договорів (графи 7 та 8) слід керуватися таким:

- по кожному договору вказувати весь склад невиконаних умов;

- записи в графі 8, які фіксують невиконання умов, супроводжувати цифровими даними;

- при заповненні цих граф, по можливості, застосовувати стислі формулювання змісту умов;

- якщо при перевірці встановлене повне виконання умов договору, то в графі проти його реквізитів, наведених у графах 2 - 6, робиться прочерк, а в графі 8 запис: "Умови виконуються" (при поточній перевірці) або "Умови виконано" (при підсумковій);

ж) у графі 9 необхідно вказувати, яка саме санкція застосована за невиконання конкретної умови договору. Для цього записи в цій графі робити проти записів про відповідні порушення, вказані в графі 8.

5.3.3. Додаток 3 "Стан виконання інвестиційних зобов'язань покупцями пакетів акцій" заповнюється згідно з листом Фонду від 12.12.97 N 10-23-12032.

5.3.4. У додатку 4 "Приклади поліпшення роботи підприємств" подається інформація щодо підприємств, де в результаті виконання покупцями державного майна своїх договірних зобов'язань зафіксоване поліпшення показників господарської діяльності в порівнянні з доприватизаційним періодом.

До показників, що характеризують поліпшення стану підприємств, можуть відноситися:

- збільшення обсягів виробництв продукції (товарообігу, послуг);

- кількість додатково створених робочих місць;

- підвищення середньомісячної заробітної плати працівників;

- збільшення прибутку підприємства;

- поліпшення соціально-побутового забезпечення працівників та інші.

Дані, наведені у графах 2, 3 додатка 4, повинні співпадати з відповідними даними граф 2, 3 додатка 2.

5.4. Супроводжувальний лист повинен містити узагальнену інформацію.

В ньому необхідно відобразити:

а) Загальну кількість перевірених у даному кварталі договорів з розбивкою по видах об'єктів приватизації.

Перевірено договорів:

- всього -

- у тому числі з продажу:

- пакетів акцій,

- об'єктів малої приватизації,

- цілісних майнових комплексів,

- об'єктів незавершеного будівництва,

- об'єктів АПК,

- об'єктів комунального майна.

б) Загальну кількість договорів, по яких виявлене невиконання умов і найбільш характерні порушення.

в) Санкції, застосовані регіональним відділенням до порушників умов договорів.

г*) Приклади негативних наслідків невиконання покупцями умов договорів для підприємств, майно яких стало об'єктом купівлі-продажу (1 - 2 приклади).

д*) Приклади позитивного впливу на поліпшення стану підприємств успішного виконання покупцями державного майна умов договорів і більш докладне розкриття виконаних робіт.

е) Іншу інформацію, яку, з точки зору регіонального відділення, необхідно відобразити, а також постановочні питання.

____________
* Подання інформації по цих пунктах є бажаним.


ЗавантажитиДодатки