A A A K K K

Про затвердження переліку питань до кваліфікаційного іспиту осіб, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави

№ 2205 від 4 грудня 2003 р.

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

Н А К А З

05.12.2003м.Київ N2205

Про затвердження переліку питань до кваліфікаційного іспиту осіб, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави

На виконання Указу Президента України від 21.03.2002 N 280 "Про заходи щодо розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах", розпоряджень Кабінету Міністрів України від 24.10.2001 N 487-р "Про затвердження заходів щодо вдосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з питань фондового ринку та корпоративного управління в Україні на 2001-2005 роки", та від 18.01.2003 N 25-р "Про затвердження заходів щодо реалізації пріоритетних напрямів розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах"

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити перелік питань до кваліфікаційного іспиту осіб, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, відповідно до Типових програм навчання та підвищення кваліфікації фахівців з управління корпоративними правами держави, затверджених наказом Фонду державного майна України від 11.11.2003 N 2007.

2. Департаменту стратегії управління та обліку корпоративних прав держави (А. Сачівко) надати зазначений перелік навчальним закладам, на базі яких буде проводитись навчання та підвищення кваліфікації осіб, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, для формування комплектів тестових завдань та екзаменаційних білетів кваліфікаційного іспиту.

3. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Перший заступник Голови Фонду Є. Григоренко

Додаток до наказу ФДМУ
Від " 05" 12 2003 N 2205

Перелік питань
до кваліфікаційного іспиту осіб, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави

Тема 1. Загальні положення інституту корпоративного управління. Національні та міжнародні стандарти корпоративного управління

1. Поняття та принципи корпоративного управління.

2. Основні завдання корпоративного управління, його актуальність для розвитку економіки України. Нормативні документи, що визначають основні напрями розвитку корпоративного управління в Україні.

3. Основні моделі корпоративного управління, поширені у світі. Їх спільні та відмінні риси.

4. Міжнародні стандарти корпоративного управління. Вплив узагальненої найкращої практики корпоративного управління на стандарти здійснення підприємницької діяльності.

5. Проект Принципів корпоративного управління України: призначення; правовий статус, структура та зміст; механізми впровадження.

6. Рейтинги корпоративного управління: види; призначення; критерії оцінки.

Тема 2. Загальні засади управління корпоративними правами держави

7. Визначення корпоративних прав держави та джерела їх походження. Основні моделі управління корпоративними правами держави. Нормативне врегулювання порядку управління корпоративними правами держави.

8. Органи уповноважені управляти корпоративними правами держави: порядок визначення, передачі та здійснення повноважень, підготовки та надання звітності.

9. Умови та порядок призначення осіб, уповноважених управляти корпоративними правами держави. Порядок проведення конкурсу з визначення уповноваженої особи.

10. Договір-доручення з уповноваженою особою: умови, порядок укладення та виконання.

11. Контроль за діяльністю уповноваженої особи. Відповідальність уповноваженої особи.

12. Порядок та форми звітності уповноваженої особи.

13. Форми участі уповноваженої особи в управлінні АТ.

14. Вплив уповноваженої особи на вирішення питань ліквідації заборгованості по заробітній платі, платежів до бюджету, Пенсійного фонду та соціальних виплатах.

15. Здійснення уповноваженою особою контролю за фінансово-економічною діяльністю АТ.

16. Здійснення уповноваженою особою контролю за ефективністю використання та збереженням майна АТ.

Тема 3. Порядок створення акціонерних товариств

17. Визначення та характерні ознаки акціонерного товариства. Відкриті та закриті акціонерні товариства.

18. Способи створення акціонерних товариств. Особливості створення акціонерних товариств у процесі корпоратизації та приватизації.

19. Засновники та учасники акціонерного товариства (АТ). Установчий договір АТ. Порядок здійснення державної реєстрації АТ.

20. Статут акціонерного товариства: правовий статус; обов'язкові вимоги до змісту; порядок внесення змін та доповнень. Інші внутрішні нормативні документи АТ.

21. Створення дочірніх підприємств, філій та представництв акціонерного товариства: правовий статус, порядок створення та діяльності. Правове становище холдингових компаній.

Тема 4. Акціонерне товариство як суб'єкт господарювання

22. Аналіз фінансового стану підприємств: поняття та основні завдання. Види та методи фінансового аналізу.

23. Об'єкт фінансового аналізу та джерела інформації для його проведення.

24. Поняття рентабельності та роль цього показника у фінансово-господарській діяльності АТ. Визначення платоспроможності АТ, основні коефіцієнти.

25. Структура активів підприємства.

26. Джерела формування засобів підприємства та їх структура (пасивів).

27. Ліквідність балансу. Групування засобів (активів) за їх ліквідністю. Показники ліквідності.

28. Способи управління кредиторською заборгованістю.

29. Способи управління дебіторською заборгованістю.

30. Витрати на виробництво. Склад та аналіз.

31. Цінова політика АТ.

32. Баланс АТ. Статті балансу та їх економічна характеристика.

33. Облікова політика АТ, рекомендації по її встановленню.

34. Національні стандарти бухгалтерського обліку та перехід до міжнародної системи бухгалтерського обліку та звітності.

35. Складання квартальної звітності (обсяги, строки та порядок надання).

36. Складання річної звітності (обсяги, строки та порядок надання).

37. Заходи по забезпеченню поліпшення фінансово-економічного стану підприємств.

Тема 5. Майнові відносини в акціонерному товаристві

38. Статутний капітал акціонерного товариства: визначення, структура та функції.

39. Порядок формування, збільшення та зменшення статутного капіталу акціонерного товариства.

40. Правовий статус майна акціонерного товариства. Обмеження щодо розпорядження майном товариства, створеного у процесі приватизації та корпоратизації.

41. Доходи та прибуток акціонерного товариства: поняття, джерела формування та порядок розподілу. Формування резервного та інших фондів акціонерних товариств.

42. Дивідендна політика акціонерного товариства. Оподаткування дивідендів. Реінвестування дивідендів.

43. Особливості нарахування і виплати дивідендів на корпоративні права держави. Основні положення Концепції корпоративно-дивідендної політики держави. Вплив уповноваженої особи на здійснення дивідендної політики АТ.

Тема 6. Права та обов'язки акціонерів. Захист прав акціонерів

44. Підстави, порядок набуття та позбавлення прав акціонера. Документи, що посвідчують права акціонера.

45. Права та обов'язки акціонерів. Порядок реалізації встановлених та охоронюваних законом прав та обов'язків акціонерів.

46. Найбільш поширені в Україні порушення прав акціонерів. Захист прав акціонерів: судовий та позасудовий порядок.

Тема 7. Загальні засади організації управління акціонерних товариств

47. Система органів управління акціонерного товариства та порядок їх взаємодії як головний механізм збалансування інтересів акціонерів та інших осіб, зацікавлених у діяльності АТ.

48. Спостережна рада акціонерного товариства: склад, компетенція, порядок формування, форми роботи, порядок ухвалення рішень, оцінка діяльності.

49. Виконавчий орган акціонерного товариства: компетенція, порядок формування, форми роботи, порядок ухвалення рішень, оцінка діяльності. Колегіальний та одноосібний виконавчий орган.

50. Ревізійна комісія акціонерного товариства: склад, компетенція, порядок формування, форми роботи, порядок ухвалення рішень, оцінка діяльності.

51. Врегулювання правового статусу органів управління акціонерного товариства у його статуті та інших внутрішніх нормативних документах.

52. Посадові особи органів управління акціонерного товариства: правове положення, вимоги, оплата праці, відповідальність. Конфлікт інтересів посадових осіб АТ.

53. Врегулювання трудових правовідносин з посадовими особами органів управління акціонерного товариства.

54. Порядок укладання або переукладання контракту з головою правління ВАТ, ХК та ДАК.

55. Порядок роботи постійної конкурсної комісії з проведення конкурсів на заміщення вакантних посад голів правління ВАТ, комісії з проведення фінансово-економічного аналізу господарської діяльності ВАТ.

56. Порядок призначення та повноваження представника органу, уповноваженого управляти відповідними корпоративними правами держави в органах управління акціонерного товариства.

57. Форми участі відповідального представника держави в управлінні товариством, діяльності органів управління АТ. Звітність, відповідальність та стимулювання.

Тема 8. Загальні збори акціонерів

58. Місце загальних зборів акціонерів у структурі органів управління акціонерного товариства. Чергові та позачергові збори. Компетенція загальних зборів акціонерів.

59. Порядок скликання загальних зборів акціонерів (повідомлення про збори, формування порядку денного зборів, ознайомлення з документами, що стосуються порядку денного).

60. Порядок проведення загальних зборів акціонерів. Реєстрація акціонерів для участі у загальних зборах. Регламент загальних зборів. Голосування на загальних зборах акціонерів. Доручення на голосування. Протокол зборів.

61. Порядок ухвалення рішень загальними зборами акціонерів. Правовий статус рішень загальних зборів. Порядок оскарження рішень загальних зборів.

62. Компетенція відповідального представника держави при прийнятті рішень загальними зборами акціонерів. Вплив на прийняття рішень залежно від розміру пакета акцій, які перебувають в державній власності.

Тема 9. Корпоративні цінні папери

63. Визначення та види корпоративних цінних паперів. Поняття державного регулювання ринку цінних паперів.

64. Акції, як корпоративні цінні папери. Види та категорії акцій, форми випуску акцій.

65. Порядок та умови випуску акцій. Інформація про випуск акцій акціонерного товариства. Звіт про наслідки підписки на акції. Державна реєстрація випуску акцій.

66. Особливості реєстрації випуску акцій закритих акціонерних товариств та відкритих акціонерних товариств, створених в процесі приватизації та корпоратизації. Порядок реєстрації випуску акцій відкритих акціонерних товариств при зміні номінальної вартості акцій та кількості акцій без зміни розміру статутного фонду.

67. Порядок додаткового випуску акцій.

68. Право власності на акції. Види обліку прав власності на акції. Перехід права власності на документарні та бездокументарні цінні папери. Роль та функції реєстратора власників іменних цінних паперів, зберігача цінних паперів, депозитарія в процесі обігу цінних паперів. Поняття та функції номінального утримувача цінних паперів.

69. Обертання акцій на первинному та вторинному ринках. Біржовий та позабіржовий ринок. Поняття лістингу та делістингу цінних паперів. Види послуг, які надаються акціонерному товариству торговцем цінними паперами. Андерайтинг.

70. Обмеження щодо обертання акцій закритих акціонерних товариств. Порядок придбання, реалізації та анулювання акціонерним товариством власних акцій.

71. Капіталізація акціонерних товариств. Фактори, що впливають на вартість цінних паперів. Визначення ціни розміщення цінних паперів. Основні методи оцінки акцій.

72. Поняття та види облігацій. Порядок випуску, реєстрація випуску та інформації про випуск облігацій акціонерного товариства. Виплата доходів та погашення облігацій АТ.

73. Фактори, що впливають на вартість облігацій. Визначення ціни розміщення облігацій. Основні методи оцінки облігацій. Управління капіталом АТ шляхом випуску облігацій.

Тема 10. Забезпечення прозорості та контролю діяльності акціонерного товариства

74. Регулярна інформація акціонерного товариства: зміст, порядок та строки розкриття.

75. Особлива інформація акціонерного товариства: зміст, порядок та строки розкриття.

76. Внутрішній та зовнішній аудит в акціонерному товаристві: завдання, правове врегулювання порядку здійснення.

Тема 11. Реструктуризація, реорганізація, банкрутство та припинення діяльності акціонерних товарист

в 77. Реструктуризація та досудова санація акціонерного товариства: об­рунтування необхідності; порядок проведення; особливості здійснення під час приватизації.

78. Способи припинення діяльності юридичної особи.

79. Загальні вимоги щодо припинення діяльності акціонерного товариства шляхом реорганізації. Етапи реорганізації підприємств. Особливості проведення емісій акцій при реорганізації акціонерних товариств.

80. Порядок здійснення реорганізації акціонерного товариства шляхом злиття та приєднання. Зміст договору про злиття (приєднання). Передавальний баланс.

81. Порядок здійснення реорганізації акціонерного товариства шляхом поділу та виділення. Зміст рішення про поділ (виділення). Розподільчий баланс.

82. Порядок здійснення реорганізації акціонерного товариства шляхом перетворення. Зміст рішення про перетворення. Передавальний баланс.

83. Загальні вимоги щодо припинення діяльності акціонерного товариства шляхом ліквідації. Випадки примусової ліквідації.

84. Підстави для порушення справи про банкрутство. Учасники провадження у справі про банкрутство. Розпорядник майна. Збори та комітет кредиторів. Функції та повноваження керуючого санацією.

85. Ліквідація акціонерного товариства під час банкрутства. Функції та повноваження ліквідаційної комісії. Продаж майна банкрута. Розподіл виручки від продажу ліквідаційної маси. Черговість задоволення вимог кредиторів. Порядок складання та затвердження ліквідаційного балансу.

86. Особливості реорганізації, ліквідації підприємств, які перебувають у процесі приватизації; акціонерних товариств, у статутному фонді яких є державна частка.

87. Захист прав акціонерів та кредиторів під час припинення діяльності акціонерного товариства.

88. Роль органів управління акціонерного товариства, Фонду державного майна України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, державної госпрозрахункової установи "Агентство з питань банкрутства" під час здійснення процедур санації та ліквідації, їх взаємодія з арбітражним керуючим.

Тема 12. Стратегічне управління та управління конкурентоспроможністю. Антимонопольне регулювання діяльності акціонерних товариств

89. Стратегія розвитку АТ у період його приватизації та під час перебування в управлінні держави значного пакету акцій.

90. Поняття стратегічного менеджменту. Роль факторів зовнішнього середовища в розвитку АТ.

91. Інвестиційна політика підприємства: основні види інвестиційних проектів. Основні джерела інвестицій АТ. Структура, порівняльний аналіз. Основні види інвестиційних проектів.

92. Планування діяльності АТ, його основні види. Цілі та задачі стратегічного планування.

93. SWOT-аналіз: вивчення сильних та слабких сторін організації.

94. Вивчення стратегічних альтернатив та вибір стратегії. Процес стратегічного планування.

95. Основні етапи бізнес-планування. Розробка бізнес-плану: основні розділи.

96. Розробка маркетингової стратегії АТ.

97. Зовнішньоекономічна стратегія АТ.

98. Вимоги антимонопольного законодавства щодо злиття (приєднання) господарських товариств.

99. Вимоги антимонопольного законодавства щодо питань придбання пакетів акцій АТ.

Директор Департаменту стратегії управління та обліку корпоративних прав державиА. Сачівко