A A A K K K

Про затвердження Положення про порядок передприватизаційної підготовки підприємств, у статутних фондах яких є державна частка

№ 1691 від 13 серпня 2000 р.

Про затвердження Положення про порядок передприватизаційної підготовки підприємств, у статутних фондах яких є державна частка

Наказ Фонду державного майна України
від 14 серпня 2000 року N 1691

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
30 серпня 2000 р. за N 562/4783

З метою забезпечення реалізації завдань, установлених Державною програмою приватизації на 2000 - 2002 роки, затвердженою Законом України "Про державну програму приватизації", НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про порядок передприватизаційної підготовки підприємств, у статутних фондах яких є державна частка (додається).

2. Директору Департаменту реформування підприємств агропромислового комплексу Чорноіванову В. В. забезпечити державну реєстрацію Положення, зазначеного в пункті 1 цього наказу, в Міністерстві юстиції України. Після державної реєстрації цього наказу забезпечити подання його до редакційно-видавничого відділу для опублікування в "Державному інформаційному бюлетені про приватизацію".

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Фонду В. Васильєва.

Голова ФондуО. Бондар

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного майна України
від 14 серпня 2000 р. N 1691

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
30 серпня 2000 р. за N 562/4783

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок передприватизаційної підготовки підприємств, у статутних фондах яких є державна частка

Розділ 1. Загальні положення

1.1. Це Положення розроблено відповідно до пункту 20 Державної програми приватизації на 2000 - 2002 роки, затвердженої Законом України "Про державну програму приватизації", Цивільного кодексу України, інших нормативно-правових актів і визначає порядок передприватизаційної підготовки підприємств, у статутних фондах яких є державна частка.

1.2. Передприватизаційна підготовка підприємств, у статутних фондах яких є державна частка, здійснюється державними органами приватизації до прийняття рішення про приватизацію відповідного об'єкта і включає роботи з визначення в установчих документах цих підприємств державної частки (паю), її розміру, складу інших засновників (учасників) цих підприємств, а також здійснення інших заходів, визначених законодавством.

Дія цього Положення не поширюється на передприватизаційну підготовку підприємств, створених орендарями на базі орендованого у держави майна.

1.3. Підприємствами, у статутних фондах яких є державна частка (в тому числі міжгосподарські підприємства), згідно з цим Положенням, вважаються такі підприємства, які були створені за участю недержавних суб'єктів господарювання та до статутного фонду яких здійснювались державні інвестиції (далі - Підприємства).

1.4. До державних інвестицій згідно з цим Положенням належать такі інвестиції, що були здійснені:

центральними та місцевими органами виконавчої влади за рахунок коштів бюджетів, позабюджетних фондів і позичкових коштів у вигляді державних капітальних вкладень;

державними підприємствами і установами за рахунок власних внесків і позичкових коштів;

унаслідок злиття за рішенням органів виконавчої влади цілісних майнових комплексів підприємств різних форм власності або окремих структурних підрозділів цих підприємств;

шляхом безоплатної передачі на баланс недержавних підприємств державного майна тощо.

1.5. Визначення в установчих документах Підприємства державної частки (паю) здійснюється органом приватизації в такому порядку:

ініціювання визначення часток (паїв) засновників Підприємства;

установлення наявності та розміру частки (паю), що належить державі у статутному фонді Підприємства;

узгодження з іншими засновниками (учасниками) відповідних змін до установчих документів Підприємства.

Орган приватизації може залучати до зазначених робіт експертів.

Розділ 2. Ініціювання визначення державної частки (паю)

2.1. Для виявлення державних інвестицій орган приватизації направляє запити до центральних та місцевих органів виконавчої влади.

2.2. Орган приватизації за власної ініціативи або за ініціативи осіб, які вважаються покупцями відповідно до статті 8 Закону України "Про приватизацію державного майна", створює комісію за участю на паритетних засадах представників органу приватизації, керівництва Підприємства, а також представників місцевих фінансового органу, податкової служби, органів виконавчої влади (за їх згодою) для перевірки наявності державної частки у статутному фонді Підприємства (надалі - Комісія).

2.3. Якщо у десятиденний термін з дня одержання повідомлення про прийняте органом приватизації рішення щодо створення комісії відповідні органи та особи не делегували своїх представників до складу комісії, орган приватизації видає наказ про затвердження складу комісії без цих представників.

Очолює Комісію представник органу приватизації.

2.4. Комісія відповідно до Порядку визначення часток (паїв, акцій), що належать державі у майні міжгосподарських підприємств, затвердженого наказом ФДМУ від 21 червня 1996 р. N 714 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 липня 1996 р. за N 345/1370, перевіряє наявну інформацію про здійснені державою внески до статутного фонду Підприємства та визначає розмір державної частини (паю, акцій) у статутному фонді підприємства.

До своєї роботи Комісія може залучати експертів.

2.5. Джерелами інформації про здійснені державою внески до статутного фонду Підприємства є:

дані бухгалтерського обліку та щорічної бухгалтерської звітності підприємства;

експертні висновки з додаванням копій документів, що підтверджують ці висновки;

інформація органів виконавчої влади про прийняті ними рішення щодо здійснення таких внесків;

інформація представницького органу недержавних засновників про здійснені цими засновниками внески;

статистична звітність;

фінансова звітність;

відомості бюро технічної інвентаризації;

архівні дані.

2.6. За результатами своєї роботи Комісія надає висновки про наявність або відсутність державної частки у статутному фонді Підприємства, її розмір шляхом складання відповідного акта.

До акта Комісії додаються копії документів, на підставі яких Комісією були зроблені викладені в акті висновки.

2.7. Якщо за результатами роботи Комісії визначена відсутність державної частки, орган приватизації приймає рішення про припинення подальших робіт з передприватизаційної підготовки Підприємства і повідомляє про це Підприємство та інші державні органи, представники яких входили до складу Комісії.

2.8. У випадку, коли Комісії не вдалося визначити недержавних засновників (учасників) Підприємства або їх правонаступників щодо здійснених недержавних інвестицій, орган приватизації повідомляє про це Підприємство, відповідні фінансовий орган, податкову службу, орган виконавчої влади для вжиття цими органами необхідних заходів з виявлення та обліку сформованих за рахунок цих інвестицій часток у статутному фонді Підприємства як безхазяйного майна.

Розділ 3. Підготовка змін до установчих документів Підприємства

3.1. На підставі складеного акта про наявність та розмір державної частки у статутному фонді Підприємства орган приватизації ініціює проведення загальних зборів засновників (учасників) Підприємства з метою розгляду питань, пов'язаних з підготовкою змін установчих документів Підприємства щодо визначення (уточнення) частки (паю, пакета акцій), що належить державі в особі органу приватизації та іншим засновникам (учасникам) Підприємства, та приватизацією державної частки у статутному фонді Підприємства.

3.2. У разі згоди засновників (учасників) на внесення змін установчих документів Підприємства орган приватизації за спільним рішенням засновників (учасників) створює комісію з підготовки змін до установчих документів Підприємства, для подальшої приватизації державної частки в майні Підприємства (надалі - комісія з підготовки), до складу якої входять представники органу приватизації, Підприємства, а також інших засновників (учасників) Підприємства.

Представники, які увійшли до складу комісії з підготовки, діють на підставі доручення, виданого відповідним органом чи особою, які їх направили для роботи в комісії.

Орган приватизації видає наказ про затвердження складу комісії з підготовки без представників тих засновників (учасників), які в десятиденний термін з дня прийняття на загальних зборах рішення про створення цієї комісії не делегували своїх представників до складу комісії.

Очолює комісію з підготовки представник органу приватизації.

3.2.1. Персональний склад комісії з підготовки затверджується наказом органу приватизації. Цим же наказом призначається голова комісії (далі - голова) - працівник органу приватизації, та встановлюється термін подання проекту змін установчих документів Підприємства та проекту плану приватизації, який не повинен перевищувати трьох місяців з дня затвердження складу комісії з підготовки.

3.2.2. Голова комісії з підготовки керує та організовує її діяльність.

Голова комісії з підготовки в межах своєї компетенції:

скликає засідання комісії;

організовує підготовку матеріалів на розгляд комісії з підготовки;

дає розпорядження, обов'язкові для членів комісії та посадових осіб Підприємства;

представляє комісії з підготовки у відносинах з іншими органами та організаціями.

Члени комісії з підготовки зобов'язані брати участь у діяльності комісії, виконувати доручення та розпорядження голови.

Члени комісії з підготовки мають право вирішального голосу з усіх питань, які розглядаються на засіданні комісії.

Рішення комісії з підготовки приймаються простою більшістю голосів. У випадку рівності голосів голос голови комісії є вирішальним.

Засідання комісії проводяться в міру потреби і є правомочними при наявності не менше як 2/3 складу комісії. Дата проведення засідання визначається головою.

На засіданнях комісії з підготовки ведеться протокол. Протокол засідання і рішення комісії з підготовки оформлюються протягом двох днів після засідання. Протокол підписується головою комісії.

3.2.3. Комісія з підготовки може залучати до своєї роботи експертів, консультантів, радників, спеціалізовані аудиторські фірми, консалтингові організації та фірми з правом дорадчого голосу на засіданнях комісії.

3.3. У разі згоди засновників (учасників) на зміну організаційно-правової форми Підприємства (оформленої у вигляді протоколу про наміри) комісія з підготовки:

визначає розміри внесків засновників до статутного фонду господарського товариства, що створюється на базі Підприємства;

здійснює оцінку розміру статутного фонду господарського товариства;

розробляє та узгоджує з засновниками господарського товариства проекти установчих документів відповідно до статті 4 Закону України "Про господарські товариства".

3.3.1. Орган приватизації у 10-денний термін після одержання від комісії з підготовки всіх потрібних, відповідно до рішення засновників (учасників) Підприємства, документів ініціює проведення зборів засновників господарського товариства (установчих зборів).

3.3.2. На загальних зборах засновники приймають рішення про:

створення господарського товариства на базі Підприємства;

затвердження установчих документів господарського товариства.

3.4. У разі згоди засновників (учасників) на внесення змін до установчих документів Підприємства без зміни його організаційно-правової форми комісія з підготовки:

уточнює розміри часток у статутному фонді Підприємства недержавних засновників (учасників) Підприємства;

розробляє та узгоджує з засновниками (учасниками) Підприємства проекти змін до установчих документів Підприємства.

Орган приватизації у 10-денний термін після одержання від комісії з підготовки всіх потрібних, відповідно до рішення засновників (учасників) Підприємства, документів ініціює проведення чергових зборів засновників (учасників) для затвердження змін до установчих документів Підприємства.

3.5. У разі згоди загальних зборів засновників (учасників) Підприємства, що належить до об'єктів агропромислового комплексу, на його перетворення у відкрите акціонерне товариство відповідно до статті 20 Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі", орган приватизації приймає рішення про приватизацію державної частки в майні Підприємства та здійснює заходи з його реформування в процесі приватизації відповідно до Положення про приватизацію державних часток (паїв, акцій) у майні міжгосподарських підприємств, затвердженого наказом ФДМУ від 07.02.96 N 124 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 лютого 1996 р. за N 101/1126.

3.6. За відсутності згоди засновників (учасників) на внесення змін до установчих документів Підприємства, державний орган приватизації вживає необхідних заходів щодо виділу державної частки в майні Підприємства відповідно до цивільного законодавства.

Розділ 4. Прикінцеві положення

4.1. Державна реєстрація змін до установчих документів Підприємства або його перереєстрація відбувається на загальних умовах, визначених статтею 8 Закону України "Про підприємництво", постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 р. N 740 "Про порядок державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності" та іншими нормативно-правовими актами.

4.2. Приватизація державної частки (паю, акцій) у майні Підприємства здійснюється за умов, визначених Державною програмою приватизації на 2000 - 2002 роки для об'єктів групи E.

4.3. У разі незгоди будь-кого з недержавних засновників (учасників) з діями, пов'язаними з визначенням в установчих документах Підприємства державної частки (паю, акцій) або частки (паю, акцій) цього засновника (учасника), питання вирішується у судовому порядку.

Начальник відділу реформування підприємств із змішаною формою власностіО. Курлов