A A A K K K

Ціна оренди частини приміщення пасажирського терміналу Міжнародного аеропорту «Львів» в результаті аукціону на продовження договору оренди зросла у 28 разів

10 грудня відбувся онлайн аукціон на продовження договору оренди частини приміщення пасажирського терміналу Міжнародного аеропорту «Львів» площею 4 м².

Стартова ціна лоту становила 1 591,78  грн. Таку ж суму сплатив за останній місяць оренди за попереднім договором чинний орендар. У результаті конкурентних онлайн торгів, в яких взяли участь 4 учасника, вона зросла у понад 28 разів – до 45 000 грн. Ця сума становить щомісячну орендну плату за новим договором.

Згідно з умовами оренди, приміщення не має обмежень цільового використання.

Чинний орендар брав участь в аукціоні, зробив першу цінову пропозицію в 12 500 грн, і не торгувався в наступних раундах.

Фонд державного майна України нагадує, що згідно з Порядком передачі в оренду державного і комунального майна, при продовженні договорів оренди, чинні орендарі мають переважне право на продовження договору оренди.

Це означає, що чинним орендарям достатньо взяти участь в аукціоні на продовження договору оренди і зробити закриту цінову пропозицію, яка має бути не меншою, ніж розмір стартової орендної плати (п.149 Порядку передачі в оренду державного і комунального майна). Піднімати ставки протягом аукціону чинному орендареві немає потреби.

Чинний орендар для реалізації переважного права продовження договору оренди має погодитися сплачувати за оренду приміщення 45 000 грн на місяць – саме стільки становила найвища цінова пропозиція переможця торгів.

В іншому випадку, у разі непогодження зі встановленою в ході аукціону ціною, право укласти договір оренди переходить до переможця онлайн торгів, який має 3 робочі дні на підписання протоколу та 20 робочих днів для укладення договору оренди з дня, наступного за днем формування протоколу про результати аукціону.

Договір оренди із переможцем торгів буде укладений після того, як він здійснить авансовий платіж у розмірі орендної плати за 6 місяців, плюс податок на додану вартість, а також сплатить забезпечувальний депозит у розмірі орендної плати за 2 місяці (на забезпечувальний депозит не нараховується податок на додану вартість). В сумі – це 414 тис. грн. Наступний платіж йому потрібно буде здійснити вже через 6 місяців та 15 днів після укладання договору.   

У разі відмови переможця аукціону від сплати авансового платежу і забезпечувального депозиту орендодавець, відповідно до п. 98 Порядку, приймає рішення про відмову переможця від укладання договору. У такому разі в електронній торговій системі буде сформовано новий протокол про результати електронного аукціону, в якому переможцем визначається учасник з наступною за величиною закритою ціновою пропозицією. Якщо і цей учасник відмовиться від укладення договору, Фонд державного майна оголосить повторний аукціон. 

При цьому Договір оренди із чинним орендарем вважається продовженим відповідно до абзацу третього пункту 151 Порядку до моменту укладання договору із переможцем повторного аукціону, оголошеного згідно із абзацом шостим пункту 149 Порядку.

Нові правила оренди вперше надали дієві гарантії захисту переважного права чинних орендарів на продовження їх договорів оренди, забезпечивши при цьому прозорість процедури та відкривши рівні можливості участі в аукціонах для всіх бажаючих.  

З результатами аукціону можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/2VWDmMw.
У вас також є можливість ознайомитись із іншими анонсованими аукціонами з оренди прміщень на території Міжнародного аеропорту «Львів» за посиланням – https://bit.ly/3mc8W3k.