A A A K K K

Ініціативи Фонду державного майна задля підвищення його інституційної спроможності

За останні два тижні Уряд прийняв 3 постанови з 9-ти, ініційованих Фондом державного майна України, – це лише незначний перелік системних заходів, покликаних покращувати процеси які здійснюються Фондом.

Сьогодні, 7 серпня в онлайн ефірі на сторінці Facebook Фонду державного майна заступник Голови Фонду Юлія Бєлова та юрист Офісу сталих інвестицій Ярослава Максименко розповіли про ініціативи, спрямовані на вдосконалення процедур приватизації, оцінки та оренди державного майна.

Юлія Бєлова акцентувала увагу на тому, що реформа Фонду і запровадження нових практик були б неможливими без ініціювання законодавчих змін, та розповіла про основні.  

Так, цього тижня Кабінет міністрів України прийняв постанову, яка передбачає часткове повернення коштів, що були забрані з бюджетної програми приватизації та спрямовані до Фонду боротьби з СOVID-19.  Завдяки цьому рішенню 48,4 млн грн наразі перебувають у процесі повернення для забезпечення приватизаційних процесів. Тепер слово за бюджетним комітетом Верховної Ради України – від рішення якого залежить фактичне надходження цих коштів. 

Також на початку місяця Урядом була прийнята постанова, яка дозволила перерозподілити 160 вакансій від регіональних відділень до центрального апарату Фонду, що дозволить підсилити корпоративний і приватизаційний блок у центральному апараті та підсилити таким чином інституційну спроможність Фонду державного майна.

Наприкінці минулого місяця КМУ прийняв постанову, ініційовану Фондом про покращення практик інвентаризації державного майна в тих підприємствах, що підлягають приватизації, що дозволить суттєво пришвидшити і покращити процедури технічного опрацювання процесу підготовки об’єктів до аукціонів.

На погодженні знаходиться проєкт постанови про затвердження нових умов в контрактах керівників державних підприємств, які передані Фонду для подальшої приватизації. Вона, зокрема, передбачає встановлення бонусної винагороди за продаж підприємства в результаті приватизації. Це, з одного боку, підвищить зацікавленість керівників державних підприємств у приватизації, а з іншого – збільшить їх незалежність від зовнішнього впливу. Також, проєкт постанови встановлює обов’язкову умову перед керівником по недопущенню зменшення вартості активу.

Офіс сталих інвестицій є незмінним помічником Фонду, зокрема, у питаннях, що стосуються виключенню двозначності та варіативності застосування нормативно-правових актів, а також здійснює партнерську підтримку щодо  вдосконалення, в тому числі, і юридичної техніки; підсиленні експертного супроводу приватизаційних процесів та розширенні кола для законодавчої дискусії по ключових законопроектах.