A A A K K K

Голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко розповів як брати участь у приватизаційних аукціонах іноземним інвесторам

9 жовтня 2020 року Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко провів робочу зустріч з потенційними інвесторами із Південної Африки, які висловили зацікавлення у придбанні підприємств спиртової галузі.

Потенційні інвестори – представники великого бізнесу Південно-Африканської Республіки, які увійшли до списку найбагатших людей у 2019 році за версією видання «Sunday Times».

Голова Фонду розповів про особливості нового процесу прозорої приватизації в Україні, який створює чудові перспективи для вигідних капіталовкладень також і для іноземних інвесторів.

«В Україні є безпрецедентна політична воля провести прозору приватизацію з метою перетворення непродуктивних непрофільних активів на продуктивні. Основне завдання Фонду державного майна України – створення прозорих механізмів приватизації та пошук компетентних інвесторів задля залучення сталих інвестицій і створення нових високотехнологічних робочих місць», – заявив Дмитро Сенниченко.

Відповідаючи на запитання потенційних інвесторів, Дмитро Сенниченко розповів про практичні аспекти участі в приватизаційних аукціонах, зокрема щодо: можливості взяти участь у приватизаційному аукціоні для нерезидентів України; як відбуваються приватизаційні аукціони; чи можливо сплачувати за об’єкти приватизації зі закордонних рахунків. 

Голова Фонду заявив, що інвестувати в економіку України може кожен – фізичні та юридичні особи, як резиденти, так і нерезиденти. Заборона на участь у приватизаційних аукціонах встановлена для осіб пов'язаних з державою-агресором або стосовно яких застосовано санкції, а також для офшорів без прозорої структури власності. 

Він повідомив і про те, що кошти можуть бути сплачені з рахунку відкритого як в українському, так і в іноземному банку, окрім банків держав, внесених FATF до списку таких, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів одержаних злочинним шляхом – це є важливою умовою для можливості проведення процедури комплаєнсу та визначення походження коштів, сплачених за об’єкти приватизації компетентними органами.

Дмитро Сенниченко також звернув особливу увагу на процес проведення приватизаційних аукціонів за новими прозорими правилами. Так, аукціони приватизації відбуваються онлайн, а вся інформація про об’єкти розміщено у віртуальних кімнатах даних і доступна з будь-якої точки світу.