A A A K K K

Тарас Єлейко на Business & Legal Real Estate Forum: Фонд держмайна залучає інвестиції та повертає довіру до приватизації

21 жовтня 2020 року заступник Голови Фонду державного майна України Тарас Єлейко взяв участь у III Business & Legal Real Estate Forum, на якому розповів про масштабні перетворення у Фонді та про системні зміни процесів  приватизації. 

Заступник Голови Фонду Тарас Єлейко під час виступу повідомив, що наразі в управлінні держави перебуває приблизно 3600 державних підприємств, якими керують 96 органів управління. 

За його словами, аналітичні дані свідчать про те, що з них близько 700 потрібні державі для виконання її функцій; ще орієнтовно 600 – знаходяться на непідконтрольних територіях; близько 1000 підприємств – це ті, які вже потрібно просто ліквідувати, і ще приблизно 1000 підприємств, які можна приватизовувати.

«Приватизація – це не лише про продаж. Приватизація – це пошук ефективного власника для непрофільних державних активів, який інвестуватиме у модернізацію, у виробництво та у створення нових робочих місць», – заявив Тарас Єлейко. 

Він зазначив, що Фонд державного майна суттєво змінив процес приватизації, що дозволило надати потенційним інвесторам детальну інформацію про кожен об’єкт та всі його документи  на сайті www.privatization.gov.ua та у віртуальних кімнатах даних, що збільшує кількість інвесторів на онлайн аукціонах, а отже і надходження до бюджету. 

Так, в результаті здійснених змін, надходження від малої приватизації до бюджету в цьому році становлять близько 2 млрд грн, а до кінця року очікується зростання до 3 млрд грн. 

«Сума надходжень – це важливий показник, але не менш важливою також є кількість учасників аукціонів. Так, якщо у 2019 році вона була зафіксована на рівні 2.1, то у 2020 році цей показник зріс до 3.4. Це свідчить про повернення довіри людей до процесу приватизації та до держави загалом», – зазначив заступник Голови Фонду.