A A A K K K

Спиртовий актив за 60 мільйонів. Перші успіхи і найближчі плани спиртової приватизації

Скільки спиртових активів вже приватизовано, скільки коштів отримала від цього держава? Які заводи будуть виставлені на торги найближчим часом? І як Фонд держмайна співпрацює з «Укрспиртом»?

Про все це під час традиційного прямого ефіру щоп'ятниці розповіли заступник Голови ФДМУ Тарас Єлейко і директор концерну «Укрспирт» Ігор Ільчишин.

Наводимо вам найцікавіші тези розмови:

  • Станом на початок листопада Фонд держмайна вже продав 6 активів спиртової галузі на загальну суму у 268 млн грн. Під час торгів на відкритих аукціонах ціни на окремі спиртові активи перевищували 60 млн грн.

  • В цілому в Україні налічується близько 80 спиртових виробництв. Половина активів галузі знаходилась у складі ДП «Укрспирт», а друга половина — у складі концерну «Укрспирт». Виробництва, які знаходяться у складі концерну, оформлені як державні підприємства, тому підготовка їх до прозорої приватизації вимагає більше часу, аніж для активів ДП«Укрспирт». Однак вже за декілька тижнів перші підприємства концерну будуть виставлені на приватизацію через прозорі аукціони

  • При цьому кожен спиртовий актив має свої особливості, є активи у вигляді заводів, є комбінати, торговельні дома. Втім, більшість з них знаходиться сьогодні в тяжкому стані.

  • З 2010-го року в спиртовій галузі накопичилося чимало проблем. Україна фактично втратила зовнішні ринки, а через те, що держава не вкладала кошти у розвиток підприємств, виробництво значно скоротилося — галузь працювала на 20% від своїх можливостей.

  • Відсутність коштів на модернізацію спричинила чимало проблем з екологією спиртового виробництва. Тому критичним є залучення приватного капіталу — саме він має стати ключовим джерелом для модернізації. З іншого боку, сучасне спиртове виробництво може стати фактично безвідходним.

 

  • Наука не стоїть на місці, впроваджуються нові технології. Серед продукції спиртового виробництва з'явилися біоетанол, добавки до бензину. Розвиток спиртового виробництва може стати основою для нових напрямків виробництва. Наприклад, сьогодні Україна імпорту етилацетат, який використовується для виробництва фарб, у фармвиробництві. За умови модернізації спиртзаводів, Україна здатна забезпечити себе цією сировиною власного виробництва.

  • Інший приклад — так звана борда, яку отримують з зерна і використовують для відгодовування худоби. Попит на цей різновид тваринного корму дуже великий, то ж спиртові заводу можуть отримати значний додатковий прибуток.

  • Україна експортує аграрну сировину, але експорт готового продукту — набагато вигідніший. Приватизація та демонополізація спиртової галузі дозволить збільшити виробництво спирту, в першу чергу. для потреб власної, української промисловості.

  • Багато років розвитком галузі ніхто не займався. Ми втратили багато фахівців. Більшою мірою виробництво розташоване в сільській місцевості, і фахівці їдуть шукати роботу в міста. Але вони повернуться, коли інвестори забезпечать робочі місця та гідну оплату праці.

  • Виробництво антисептиків — дуже великий новий ринок. Спиртові заводи отримують багато запитів на сировину. Але все ж краще виробляти антисептичні засоби прямо тут, в Україні. З'явиться цілий ланцюг доданої вартості: спирт, антисептики, тара, етикетка, упаковка тощо.

  • Крім того, приватизація полегшить боротьбу з контрафактом. Чесний інвестор не буде гратися зі схемами. І скоро при слові «спирт» ніхто вже не згадуватиме про контрафакт, а натомість згадуватиме виключно про експорт.

  • Сьогодні для інвесторів, які цікавляться активами спиртової галузі, створені прозорі умови, забезпечений рівний доступ. Чекаємо вас всіх на аукціонах!

  • Спиртова галузь буде переживати бум, і нею Україна буде пишатися.

Детальніше про приватизацію спиртової галузі читайте на спеціальному тематичному сайті: https://privatization.gov.ua/alcohol-industry/