A A A K K K

Дмитро Сенниченко розповів бізнес-спільноті про результати діяльності Фонду держмайна у 2020 році та нові інвестиційні можливості у 2021-му

13 січня 2021 року Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко взяв участь у зустрічі з членами Міжнародної Pади Бізнес Асоціацій та Палат в Україні (ICBAC), присвяченої обговоренню комплексного законопроєкту про сприяння залученню інвестицій через приватизацію.

Під час заходу організованого за участі Торгово-промислової палати України, Голова Фонду держмайна наголосив на важливості приватизації для економіки. Так, на сьогодні держава володіє понад 3600 підриємствами, з яких кожне п’яте збиткове, а всі вони управляються 96-ма органами управління. Результати роботи такої системи - збитки в розмірі понад 170 млрд грн у 2019 році.

«Аудит здійснений Фондом держмайна виявив, що 15,4% активів не використовуються, або перебувають в тіньовій оренді. Для зрозумілості: на сьогодні оціночно 28 мільйонів метрів квадратних, це за площею приблизно 400 музеїв Лувр, стоять порожні або використовуються неефективно», – зазначив Дмитро Сенниченко.

Він також поінформував представників бізнес-асоціацій про вже запроваджені зміни в процесі приватизації, а також про ініціативи Фонду держмайна, які направлені на сприяння залученню інвестицій.

Йдеться як про створення спеціального веб-сайту з віртуальними кімнатами даних, де кожен може ознайомитися з детальною інформацією про активи та ухвалити зважене рішення про участь у приватизаційних аукціонах, так і про налагодження контакту з потенційними інвесторами.

«Всі знають все» – головний принцип, якого ми дотримуємося при наданні інформації про об’єкти приватизації. І це дало реальні результати –навіть у такому складному, через коронавірус, 2020 році приватизаційні аукціони залучили у 10 разів більше коштів ніж в 2018 та в 5 разів більше ніж у 2019», – заявив Голова Фонду держмайна.

Разом із тим, наразі існують перепони на шляху прозорої приватизації, до прикладу, через неефективні бюрократичні процедури процес підготовки активу від прийняття рішення до проведення аукціону в середньому триває аж 11 місяців, а саботаж передачі активів на приватизацію призводить до втрат для української економіки через корупцію та неефективне управління.

Для подолання таких перешкод, за активної участі Фонду держмайна та групи народних депутатів було розроблено законопроєкт про сприяння залученню інвестицій через приватизацію, який пройшов експертне обговорення і був підтриманий на Національній Раді Реформ при Президентові України, та після ухвалення Кабінетом Міністрів надісланий для розгляду до Верховної Ради України.

Зазначений проєкт закону покликаний змінити та спростити приватизаційний процес та підвищити захист прав інвесторів із дотриманням інтересів держави. Він має стимулювати залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій через приватизацію завдяки відновленню довіри потенційних інвесторів, сприяти створенню нових робочих місць та зростанню економіки України.

Голова Фонду державного майна також представив учасникам заходу календар приватизації на 2021 рік, який містить топ-100 перспективних активів для інвестування з понад 500, які будуть виставлені на прозорі приватизаційні аукціони в цьому році.

«Календар приватизації 2021 містить топ-100 великих та середніх активів для залучення інвестицій, і першим з переліку об’єктів великої приватизації буде виставлено на аукціон АТ «Об’єднану гірничо-хімічну компанію», що за масштабами можна порівняти з приватизацією Криворіжсталі. Та для цього потрібно розблокувати велику приватизацію, і ми чекаємо на відповідне рішення Верховної Ради», – заявив Дмитро Сенниченко.

 

Довідково: International Council of Business Associations and Chambers in Ukraine (ICBAC) є частиною постійного інформування українського та іноземного бізнесу про прогрес приватизації та її перспективи. Міжнародна Pада Бізнес-Асоціацій та Палат в Україні (ICBAC) представляє 9 двосторонніх торгово-промислових палат та бізнес-асоціацій, а також Торгово-промислову палату України, що разом об'єднують понад 9000 підприємств.