A A A K K K

Прозора приватизація на голландському аукціоні: ціна об’єкту зросла вдвічі

20 січня 2021 року відбувся голландський онлайн-аукціон з приватизації нежитлового будинку-сауни в Києві, за результатами якого до держбюджету мають надійти 507,5 тис грн.

Стартова ціна на об’єкт становила 233 290 грн. Після завершення голландського етапу позмагатися за актив виявили бажання троє учасників, які збільшили ціну в 2,1 разів – до 507 572,9 грн, що перевищило навіть стартову ціну першого аукціону.

Успішна приватизація цього активу є яскравим прикладом того, що голландська модель аукціонів може забезпечити суттєве зростання вартості активів.

Нагадаємо, що при приватизації передбачена модель з 3 аукціонів, які йдуть один за одним, тільки якщо попередній не відбувся, тобто не було навіть 1 заяви на участь. 

Спочатку об'єкт продається за допомогою звичайного аукціону на підвищення ціни. Якщо такий аукціон не відбувся, то знов через 20-35 днів є можливість спробувати купити його дешевше – стартова ціна буде нижчою на 50% від початкової. Якщо і за таку ціну покупців не знайшлося, то ще за місяць відбувається голландський аукціон на зниження ціни. Тоді стартова ціна також стартує зі зниженої на 50% від початкової. 

Відповідно до процедури, на голландському аукціоні стартова ціна активу знижується допоки хтось з учасників торгів не виявить бажання придбати актив. Тоді ціна, на якій падіння було зупинене, вважається стартовою. Далі у всіх учасників є можливість позмагатись за актив протягом 1 раунду.

З інформацією про найближчі приватизаційні аукціони можна ознайомитись, перейшовши за посиланням.