A A A K K K

Фонд державного майна встановив критерії визначення об’єктів держмайна, рішення про затвердження додаткових умов оренди яких приймається Фондом

4 червня набув чинності наказ Фонду державного майна від 18 травня 2021 року №828 «Про затвердження критеріїв для визначення об’єктів державної власності, щодо яких рішення про затвердження додаткових умов оренди приймається Фондом державного майна України».

Ознайомитись з документом у вас є можливість за посиланням - https://bit.ly/3w4xFfF.

Цей документ затверджує перелік критеріїв, за якими визначаються об'єкти державної нерухомості, рішення про встановлення додаткових умов оренди яких приймає безпосередньо Фонд державного майна.  

До переліку таких критеріїв, зокрема, належать:

  • площа об’єкта становить 500 або більше квадратних метрів;

  • об’єктом оренди є єдиний майновий комплекс (ЄМК) державного підприємства (його відокремлений підрозділ), незалежно від площі окремих об’єктів нерухомості, що входить до його складу, договір оренди якого продовжується за результатом аукціону. 

Згідно з Порядком передачі в оренду державного та комунального майна, можуть бути  визначені такі додаткові умови оренди:

  • більш тривалий строк оренди, ніж 5 років;

  • обмеження щодо цільового призначення, за яким неможливо використовувати майно. За загальним правилом, державне майно передається в оренду без визначення цільового призначення і може бути використано орендарем на його розсуд. Виключення з цього правила щодо великих об'єктів оренди (більше 500 м²) буде затверджувати Фонд державного майна;

  • покладення на орендаря певних інвестиційних зобов'язань, зокрема: виконання певних видів ремонтних робіт (поточного та/або капітального ремонту), реконструкції або реставрації об’єкта оренди в певній сумі протягом певного строку чи виконання інших інвестиційних зобов’язань у межах, передбачених законодавством;

  • обмеження кола потенційних орендарів шляхом встановлення певних вимог до них, зокрема вимог щодо наявності досвіду роботи у певній сфері та визначення переліку документів, які повинен подати потенційний орендар на підтвердження наявності такого досвіду;

  • вимоги щодо особливостей використання об’єкта оренди, що є майном закладів освіти, охорони здоров’я, соціально-культурного призначення (закладів культури, фізичної культури і спорту);

  • інші умови, передбачені законодавством.

Важливо наголосити на тому, що згідно з пунктом 54 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна Фонд держмайна встановлює додаткові умови оренди не лише для об’єктів, орендодавцем яких він є безпосередньо, але і для об’єктів, відносно яких орендодавцями виступають інші органи влади. 

Це, наприклад, майно, що належить до майнового комплексу Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, майно, що перебуває на балансі підприємств та установ, що входять до складу Державного концерну “Укроборонпром”.

Довідково. 

Наразі згідно з даними електронної торговельної системи Prozorro.Продажі відбулось 16 аукціонів з передачі в оренду об’єктів державної нерухомості площею понад 500 м², орендодавцями яких виступають інші органи влади і організації. В 4 із них були встановлені додаткові умови. 

Як приклад, один із таких аукціонів відбувся 8 квітня. Національний науковий центр «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» Національної академії аграрних наук України передав в оренду частину відкритого майданчика з твердим покриттям загальною площею 2041,6 м² в смт Глеваха, Київської області. Посилання на аукціон - https://bit.ly/2Ta0loY. Встановлена додаткова умова оренди цього об’єкта полягає в обмеженні цільового використання, за яким орендар не має право його використовувати.  

Водночас, є приклади об’єктів оренди площею понад 500 м², аукціони з передачі в оренду яких хоча і не відбулися, але умови оренди яких могли б підпадати під дію наказу Фонду. Зокрема, 30 квітня 2021 року Інститут проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України оголосив аукціон https://bit.ly/3vS7Tve з оренди приміщень ветцентра площею 674,5 м² в Києві строком на 10 років із обов'язком орендаря здійснити ремонт об'єкта оренди. 

Якщо б аукціони в першому та другому прикладі відбулися після 4 червня 2021 року, додаткові умови оренди цих об’єктів мав би затверджувати Фонд державного майна.

Фонд державного майна погоджує більш тривалі ніж 5 років строки оренди об’єктів державного майна незалежно від їх площі згідно з Дорученням Фонду державного майна України щодо узгодження встановлення строку оренди більше ніж 5 років від 03.03.2021 №Д2/3. Таке погодження надається листом Фонду. 

Після набрання чинності наказом Фонду № 828 зазначене Доручення зберігає чинність у випадку передачі в оренду майна, площа якого менша 500 м². Це означає, що регіональні відділення Фонду і надалі мають отримати згоду апарату Фонду (у вигляді листа) на встановлення строку оренди більше 5 років як додаткову умову оренди, якщо площа об'єкта є меншою ніж 500 м². 

У свою чергу, відповідно до наказу Фонду №828, рішення про затвердження будь-яких додаткових умов оренди, у тому числі встановлення строку оренди більше 5 років, приймає Фонд своїм наказом за умови, якщо площа об'єкта перевищує 500 м².