A A A K K K

Міжвідомча конкурсна комісія затвердила перелік радників з підготовки наступних об’єктів до великої приватизації

6 серпня 2021 року конкурсна міжвідомча комісія, до складу якої увійшли представники Фонду державного майна, Міністерства економіки та Міністерства фінансів, затвердила перелік радників для підготовки об’єктів великої приватизації до аукціонів. Вибір радників відбувався за  новою, двоетапною,  процедурою. 

Таким чином, було визначено ряд компаній, які були включені до переліку кваліфікованих учасників аукціонного процесу та можуть стати радниками з підготовки об’єктів великої приватизації: 

  • Компанія Rothschild & Co Polska sp. z.o.o.

  • Компанія Lazard Freres SAS

  • ТОВ «Ернст енд Янг»

  • ТОВ «Прайсуотерхаускуперс»

  • ТОВ «СіЕмЕс Камерон МакКенна ЕлЕлСі».

  • ТОВ «БДО Корпоративні фінанси»

  • ТОВ «Делойт і туш»

  • ТОВ «КПМГ-Україна»

  • ТОВ «Кінстеллар Україна»

  • ТОВ «Конкорд Консалтинг»

За словами Голови Фонду державного майна України Дмитра Сенниченка, Фонд зробив якісну роботу з підбору репутабельних приватизаційних радників, що дає можливість проводити подальшу ефективну підготовку об’єктів великої приватизації до прозорих аукціонів.

«Фонд державного майна забезпечив прозорість процесу відбору приватизаційних радників і ринок продемонстрував довіру - до участі в конкурсі подалися компанії зі світовою репутацією. Це дозволить Фонду продовжити реалізацію державної політики спрямованої на залучення сталих інвестицій через приватизацію», - заявив Голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

Відповідно до Закону про приватизацію державного та комунального майна, до підготовки об’єктів великої приватизації залучаються радники - інвестиційні банки, аудиторські компанії та консультанти з бездоганною репутацією та відповідністю високим критеріям, передбаченими порядком відбору.

Новий порядок, розроблений Фондом держмайна та затверджений постановою Кабінету Міністрів України №134 від 24 лютого 2021 року, передбачає двоетапну процедуру відбору радників з приватизації.

На першому етапі відбору, потенційні радники проходять перевірку на відповідність кваліфікаційним критеріям, серед яких - отримання доходу від надання послуг за попередній повний календарний рік не менше 100 млн грн. Також, за останні три роки учасник відбору має підтвердити участь хоча б у трьох проектах реструктуризації фінансових зобов’язань, укладанні договорів купівлі-продажу активів вартістю понад 250 млн грн. 

«Відповідність претендентів встановленим критеріям гарантує, що роботу з підготовки об’єктів до великої приватизації буде виконано якісно та професійно. Також передбачено другий варіант - учасник може входити до ТОП-50 фінансових консультантів в Європі за кількістю або обсягом правочинів із злиття та поглинання згідно з рейтингом Refinitiv», - пояснив Дмитро Сенниченко.

Нагадаємо, перший аукціон великої приватизації - АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» - відбудеться вже 31 серпня 2021 року. Підприємство повністю готове до приватизації, і вже розпочався прийом заявок від потенційних учасників аукціону.

Також завершується робота радників на двох інших об’єктах великої приватизації - «Першому київському машинобудівному заводі» та Президент Готелі, приватизація яких запланована на 4 квартал цього року. Водночас продовжується підготовка об’єктів, приватизація яких запланована на 2022 рік.

Фондом держмайна формується перелік кваліфікованих учасників відбору для підготовки об’єктів великої приватизації до прозорих аукціонів.

Ознайомитися детальніше з процесом «Великої приватизації» можна перейшовши за посиланням: 

https://bit.ly/3ytBb4p