A A A K K K

Юлія Бєлова: Понад 22,5 тисячі довідок про оціночну вартість нерухомості були використані нотаріусами при посвідченні угод

10 вересня заступниця Голови Фонду державного майна України Юлія Бєлова взяла участь в засіданні всеукраїнської Ради Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, яке відбулось в Рівному, де розповіла про можливості і переваги нового Сервісу з автоматичного визначення оціночної вартості нерухомого майна. 

За її словами, 22 870 довідок про оціночну вартість нерухомості, які сформовані новим Сервісом автоматичної оцінки, були використані нотаріусами при укладанні угод щодо операцій з нерухомістю, що свідчить про високий рівень довіри до Сервісу з боку як фахівців, так і громадян України.

Так, заступниця Голови Фонду державного майна відзначила, що завдяки Сервісу кожен громадянин України сьогодні має можливість самостійно і безкоштовно визначити оціночну вартість своєї нерухомості. 

Водночас, вона наголосила на тому, що заповнювати дані про об’єкт нерухомості в усі передбачені для цього поля робочого інтерфейсу Сервісу потрібно максимально точно і коректно.    

«Ми регулярно аналізуємо повідомлення щодо начебто некоректної роботи нового Сервісу і виявили, що у переважній більшості випадків, відхилення в розрахунках спричинені неточностями або некоректністю введених користувачами даних. Неточна адреса, неточний метраж або поверховість – все це може серйозно вплинути на результат розрахунків», – наголосила заступниця Голови Фонду держмайна. 

У своєму виступі вона також звернула увагу всіх учасників засідання на тому, що так само як і ринкова вартість, яку визначають професійні оцінювачі, показник оціночної вартості нерухомості знадобиться лише у тому разі, коли за результатом правочину із нею виникає необхідність у сплаті податку на доходи фізичних осіб.  

Обговорюючи тему задіяності професійних оцінювачів після запуску нового Сервісу, Юлія Бєлова наголосила, що Сервіс жодним чином не скасовує для громадян України таку опцію, як можливість звернутися за оцінкою ринкової вартості своєї нерухомості до спеціалістів. 

«Сервіс є безкоштовною і швидкою альтернативою у разі якщо громадянина влаштовуватиме показник вартості, зазначений в електронній довідці про оціночну вартість. На все про все користувачеві знадобиться не більше 10 хвилин часу, а діяти вона буде протягом 30 днів», – додала заступниця Голови Фонду.