A A A K K K

Запорізький титано-магнієвий комбінат повертається у власність держави: рішення апеляції набрало законної сили

30 листопада 2021 року Центральний апеляційний господарський суд підтвердив рішення першої інстанції про повернення Запорізького титано-магнієвого комбінату у власність держави. До винесення рішення суду 49% ТОВ «ЗТМК» належало компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» (група компаній DF Group).

«Перемога в апеляційному суді – результат наполегливої роботи команди Фонду держмайна і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури», – наголосив Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко.

Він також додав, що рішення про повернення «ЗТМК» державі вже набрало законної сили та буде виконано найближчим часом.

«Остаточне рішення про повернення Запорізького титаномагнієвого комбінату у власність держави дозволить залучити компетентного та чесного інвестора, який перетворить його на потужний промисловий актив завдяки  продовженню модернізації та ефективному управлінню», – заявив Дмитро Сенниченко. 

Нагадуємо:

У серпні 2021 року Господарський суд Запорізької області за позовом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в інтересах держави в особі Фонду як позивача встановив, що компанія «Толексіс Трейдінг Лімітед» після отримання у 2013 р. частки новоствореного ТОВ «ЗТМК» не виконала взятих на себе зобов’язань щодо забезпечення $110 млн інвестицій в модернізацію підприємства впродовж 2013 – 1 кв. 2015 років. 

В суді доведено, що підприємство було передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, незважаючи на те, що частка держави в ТОВ «ЗТМК» становила 51%. Призначеним менеджментом було розтрачено залучені $110 млн на погашення раніше створених заборгованостей ТОВ «ЗТМК» за енергоносії перед кредиторами, пов’язаними з Group DF. Пізніше кошти були виведені на рахунки офшорних фірм. Натомість на модернізацію підприємства було спрямовано лише 20 млн грн. 

Спільні дії ФДМУ та нового керівництва ТОВ «ЗТМК» вже дозволили ліквідувати корупційні схеми, домогтися розблокування рахунків підприємства, укладання прямих контрактів на постачання електроенергії з державними генеруючими компаніями, а також реструктуризації частини наявних боргів. Крім того, була розпочата модернізація і вже працює перший новий біполярний електролізер, який дозволяє економити біля 30% електроенергії. Але на сьогодні ситуація з товариством досі критична через різке здорожчання енергоносіїв та накопичені мільярдні борги за електроенергію минулим керівництвом.