A A A K K K

ФДМУ спільно з КЗШВ працюють над новим договором оренди

30 червня 2016 року закінчився термін дії п’ятирічного договору оренди, укладеного між ФДМУ та ПАТ «Київський завод шампанських вин «Столичний».

Щоб заключити новий договір, за законодавчими вимогами, ФДМУ має провести переоцінку орендованого майна, якщо її проводили останній раз більше як три роки тому.

Оскільки незалежну оцінку цього майна не проводили жодного разу (бо цього не вимагали законодавчі норми), то дійсно ринкова вартість майна, що передається в оренду, суттєво відрізняється від залишкової вартості станом на 2006 рік і складає 256,413 млн. грн., про що ФДМУ листами від 06.07.2016 та від 18.07.2016 повідомив орендаря та запропонував забезпечити відображення результатів незалежної оцінки орендованого майна на балансі підприємства та її підтвердження аудитором.

У своєму листі від 29 червня 2016 року ФДМУ повідомив, що не може підписати продовження договору оренди на тих же умовах і повідомив про необхідність продовжити договір на один місяць з метою врегулювання порушеного питання, оскільки і ФДМУ, і орендар висловили зацікавленість у продовженні договору оренди з метою захисту виробництва і співробітників підприємства.

При цьому ФДМУ наголошує, що розмір орендної плати не визначається чиновниками ФДМУ за їхнім бажанням, а розраховується відповідно до Методики розрахунку орендної плати, затвердженої Кабінетом Міністрів України.Своїм листом від 19 липня Міністерство фінансів України повідомило Фонд, що відповідно до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, розрахунок розміру річної орендної плати здійснюється на підставі вартості основних засобів та вартості нематеріальних активів за незалежною оцінкою на час оцінки об‘єкта з урахуванням орендної ставки у розмірі 25%. 

ПАТ «КЗШВ» листом від 28 липня 2016 повідомив Фонд про те, що підготовка документів потребує додаткового часу і просив погодити продовження строку дії договору оренди до 20 вересня 2016.

29 липня 2016 на прохання орендаря такий договір був підписаний Фондом. Сторони домовилися в строк до 20 вересня 2016 на підставі Акту оцінки орендованого майна внести зміни до Договору в частині вартості об‘єкта оренди, зміни розміру орендної плати  та продовження строку дії Договору з 30 червня 2016, тобто нова орендна плата буде сплачена, починаючи саме з 30 червня.

У той же час Фонд разом з Мінагрополітики, Мінрегіону та Київською міськдержадміністрацією (КМДА) на підставі доручення Кабінету міністрів від 01.08.2016 року опрацьовує питання лібералізації орендних ставок для усіх видів нерухомого майна (а не лише для ЄМК «Київський завод шампанських вин (КЗШВ) з метою приведення їх до поточних ринкових умов.