A A A K K K

ФДМУ спільно з СБУ та Національною поліцією повернули державі підприємство з незаконного користування

Відділ  внутрішньої безпеки та запобігання корупції центрального апарату Фонду державного майна України з РВ  Фонду по Житомирській області спільно зі Службою безпеки України та ГУ Національної поліції України в Житомирській області повернули в державну власність ЄМК ДП «Головинський кар‘єр», який перебував у незаконному користуванні колишнього орендаря.

Голова ФДМУ Ігор Білоус, який взяв це питання під особистий контроль, зазначив: «Головинський кар‘єр – один із найважливіших об’єктів держави у видобувній галузі. Обсяги запасів унікального граніту оцінюються ще на 200 років, він використовується у будівництві, оздобленні, в тому числі культурних памяток. Цей об‘єкт був внесений у приватизаційний перелік 2015 року, і він підлягає прозорій відкритій приватизації, яка забезпечить його подальший ефективний розвиток. Фонд зробив усе, аби повернути об‘єкт державі – законному власнику.  Ми захистили інтереси держави. Не дивлячись на шалений спротив, ми виконали завдання, передбачені Законом про Фонд державного майна».

Договір оренди ЄМК з ПАТ «Головинський граніт» закінчився ще 21.12.2015 року, але повертати державі її власність  після закінчення терміну договору орендар не погодився, і використовуючи це підприємство, ухилявся від встановленого законодавством обов‘язку повернути майно понад рік. Крім того, намагався виставити боржником за використання державного майна саму державу. Відносно питання повернення підприємства державі відбулося близько 100 судових засідань, які сторона за договором – Регіональне відділення ФДМУ по Житомирській області – виграла. Але колишній орендар не тільки не виконав рішення судів, а й створював безліч перешкод для повернення державного майна у державну власність. Наприклад, ним було найнято приватну охорону, яка чинила спротив правоохоронним органам.

Унаслідок злагоджених дій працівників ФДМУ та правоохоронних органів та на виконання Наказу Регіонального відділення ФДМУ, 20.01.2017 ЄМК ДП «Головинський кар‘єр» повернуто у державну власність.