A A A K K K

Ігор Білоус: Ми багато зробили, щоб запустити прозорий процес приватизації

«В цілому, вважаю, що ми багато зробили, щоб запустити прозорий процес приватизації», – повідомив Голова ФДМУ Ігор Білоус в інтерв’ю, опублікованому в «Бюлетені про приватизацію», офіційному виданні Фонду.

«По-перше, перевели всі аукціони з малої приватизації (а це 95% всіх об’єктів) на електронні біржі, впровадили «голландські аукціони»для продажу неліквідів. По-друге, зробили об’єкти більш привабливими саме для іноземних інвесторів: підготовка з радниками, допуск іноземних державних підприємств, можливість попереднього дьюділидженс, міжнародний арбітраж, опція надання депозиту у формі банківської гарантії, персональні консультанти для всіх потенційних учасників торгів, контакт-центр для відповідей на запитання», – зазначив в інтерв‘ю очільник Фонду.

За його словами, Фонд також суттєво активізував підготовку і продаж об’єктів приватизації: за 2016 рік підготовлено майже 300 об’єктів (проти 165 у 2015 році), проведено близько 1 тис. аукціонів (проти 403 у 2015 році), в т. ч. 120 "голландських" (проти 26 у 2015 році). Як результат – за 2016 рік ФДМ продав майже 150 об’єктів (у 2014 – 102, у 2015 – 121). 

Керівник Фонду відзначив також створення принципово нового порталу privatization.gov.ua: «на ньому можна легко знайти інформацію про всі об’єкти, що пропонуються до приватизації і подати заявку на їх придбання, перейшовши на електронні майданчики бірж-партнерів».

Ігор Білоус підкреслив, що у минулому році офіційний сайт Фонду був визнаним найпрозорішим і інформативнішим з усіх сайтів держвідомств. «Зокрема, ми розкрили багато інформації про Фонд та державну власність, зробили публічними наші реєстри. На сайті вперше в історії ФДМУ було відкрито для широкого загалу базу з 20 тис. договорів оренди. Тепер це – публічна інформація, доступна кожному. Крім того, вперше в Україні було зроблено повну базу об’єктів, призначених для приватизації  та оренди зі зручним пошуком за будь-якими атрибутами: назвою, місцем розташування, діяльністю, вартістю та ін. Це дуже зручно, представники бізнесу таким чином можуть шукати об'єкти для купівлі або оренди», – розповів він.

«Незважаючи на всі труднощі, у ФДМУ є люди, яким важливо працювати на результат. Мені потрібен результат, тому я тут працюю», – наголосив керівник Фонду держмайна.