A A A K K K

Рівненська область перевіряє виконання умов договорів оренди та купівлі-продажу

Одним із джерел наповнення держбюджету є передача майна у тимчасове платне користування. Оскільки здача державою свого майна в оренду дозволяє також підняти рівень його ефективного  зберігання, органи приватизації постійно перевіряють виконання умов таких договорів.

Протягом 1 півріччя 2016 року фахівці регіонального відділення перевірили виконання 63 договорів оренди державного майна, балансоутримувачами яких є Рівненський економіко–технологічний коледж НУВГП  (4 договори), Рівненське державне підприємство геодезії та кадастру «Рівнегеокадастр» (2 договори ), Рівненська філія державного інституту проектування міст «Дніпромісто» (9 договорів), Львівська філія концерну «Військторгсервіс» (1 договір), Рівненський державний гуманітарний університет (23 договори), Департамент фінансів Рівненської облдержадміністрації (1 договір), Державне підприємство «Українська геологічна компанія» (1 договір), РВ ФДМУ по Рівненській області  (1 договір), Відокремлений підрозділ  «Рівненська АЕС» ДП НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ» (16 договорів) та Управління Національної поліції в Рівненській області (5  договорів).

У процесі перевіроквстановлено, що 3 орендарі невиконують або неналежно виконують свої зобов’язання згідно договорів орендищодо зобов’язання використовувати орендоване майно у відповідності до його призначення та умов договору (1орендар) та своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату(3  орендарі).

 

Протягом 1 півріччя 2016 року на Рівненщині перевірили виконання умов 26 договорів купівлі-продажу об’єктів приватизації. Серед них 19 - об’єкти малої приватизації та 7 - об’єкти незавершеного будівництва. У власність держави об’єкти приватизації не повертались. Водночас, було знято з контролю 4 договори купівлі-продажу об’єктів малої приватизації.

Перевірками встановлено, що зобов’язання, взяті на себе покупцями, у більшості випадків виконуються належним чином. Разом з тим, у разі порушення покупцями взятих зобов’язань органами приватизації здійснювалася претензійно-позовна робота щодо застосування до них передбачених договорами та законодавством санкцій. Зокрема, у суді апеляційної інстанції розглядається 1 справа за позовом РВ ФДМУ по Рівненській області про розірвання договору купівлі-продажу, 4 таких позови у стадії підготовки та ще 1 недобросовісному покупцю направлена претензія.

Загалом станом на 01.07.2016 року на обліку органу приватизації знаходиться 32 договори купівлі-продажу державного майна, у тому числі 16 об’єктів малої приватизації та 16 об’єктів незавершеного будівництва.