A A A K K K

Завдяки електронним торгам ФДМУ почав продавати неліквіди

Після оголошенняпродажу низки об’єктів малої приватизації на аукціоні в електронній формі, Фонд держмайна знайшов для них покупців. На перші електронні торги на Універсальній товарно-сировинній біржі Фондом було  запропоновано чотири контейнери для перевезень, що перебувають на балансі ПрАТ «Науково-виробниче об’єднання «Етал» у Кіровоградській області. Раніше ці об’єкти близько 15 разів безуспішно виставлялися на класичні торги. За результатами оголошенихелектронних торгів на кожен з об’єктів отримано заявку від потенційного покупця, що надасть Фонду змогу укласти договори купівлі-продажу.

Як зазначила начальник Управління приватизації об’єктів груп А, Д та Ж ФДМУ Тетяна Буртняк, процедура електронних торгів сама по собі цікава покупцям, бо набагато простіша за класичну – не треба витрачати час для поїздок у Фонд для здачі документів та для участі в аукціоні, також немає жодного ризику, що конкурент може домовитися з продавцем. Крім того, каже пані Буртняк, виставлення об’єктів для продажу на зовнішньому торгівельному майданчику дало можливість додатково розрекламувати їх, ефективніше поширити інформацію про продаж. Як свідчить перший досвід, це справді допомагає знаходити покупців. «Зараз ми проводимо електронні аукціони фактично у тестовому режимі і виставляємо дрібні об’єкти, але ті, що вже багато років лежать мертвим вантажем на утриманні держави, – каже Тетяна Буртняк. – Сподіваємося, що уже найближчим часом на електронних торгах продаватиметься більшість об’єктів малої приватизації, бо їм треба якомога швидше знайти ефективних власників».

28 грудня Фонд оголосив проведення наступного аукціону в електронній формі, відповідне оголошення розміщено у газеті «Відомості приватизації» № 66. Аукціон відбудеться 19 січня 2016 об 11.00. До продажу пропонується  сауна – нежитловий будинок загальною площею 51,7 м2, що перебуває на балансі філії «Холодокомбінату № 4» ПП «Рось», м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34. Заявки на участь в аукціоні приймаються до 15 січня 2016 року на Універсальній товарно-сировинній біржі.

Як неодноразово зазначав Голова ФДМУ Ігор Білоус, Фонд запровадить нові форми продажу державного майна, серед яких і електронні аукціони. За словами керівника Фонду, сучасні технології продажу об’єктів приватизації дозволять залучити більш широке коло потенційних покупців, а відтак підвищити ефективність приватизації та збільшити надходження коштів до держбюджету.