A A A K K K

Новий Сервіс ФДМУ за один місяц зекономив громадянам 54 млн грн

Фонд державного майна України порахував економічний ефект від запуску власного безкоштовного Сервісу внесення інформації до Єдиної бази даних звітів про оцінку, що прийшов на зміну посередникам - авторизованим електронним майданчикам.
Так, Сервіс розпочав роботу 01 лютого 2020 року. Вже за перший місяць в Єдиній базі було зареєстровано близько 30 тис. звітів про оцінку і тим самим громадяни країни, які здійснювали операції з нерухомим майном, зекономили для себе 54 млн грн. Така економія коштів досягнута завдяки ліквідації посередницької схеми із використанням електронних майданчиків, яким громадяни були змушені сплачувати по 1800 грн за кожний зареєстрований в Єдиній базі звіт.
Для порівняння, ще до відключення авторизованих електронних майданчиків впродовж усього 2019 року в Єдиній базі було зареєстровано близько 250 тис. звітів про оцінку, а громадяни України були змушені сплатити за послуги авторизованих електронних майданчиків сумарно близько 450 млн грн.
Варто нагадати, що 5 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила в цілому Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна». Цей документ, зокрема, скасував норму щодо використання посередників між оцінювачами і Фондом державного майна - авторизованих електронних майданчиків при подачі звітів про оцінку до Єдиної бази.
Наразі послуги із внесення інформації до Єдиної бази даних звітів про оцінку є абсолютно безкоштовними, а розроблений Фондом державного майна Сервіс є зручним і доступним для всіх оцінювачів і нотаріусів. Скористатись ним ви можете за посиланням: valuation.spfu.gov.ua.
Довідково
В липні 2018 року Фонд державного майна України ввів в експлуатацію Єдину базу даних звітів про оцінку з метою запобігти некоректному визначенню вартості нерухомості оцінювачами та унеможливити уникнення сплати податків фізичними особами в операціях із нерухомим майном.