A A A K K K

Оптимізація роботи регіональних відділень дає перші результати

Від початку року регіональні відділення Фонду державного майна України провели 381 перевірку, охопивши 14 493 об’єктів, які є у власності держави. Виявлено 314 фактів неналежного використання приміщень. 

Як повідомив заступник Голови Фонду Костянтин Кошеленко, який, власне, і займається організацією ефективної роботи з регіонами, у більшості з цих випадків, є підписані договори про відповідальне зберігання. Фактично, це можливість для маніпуляцій або, так звана, прихована оренда, коли державні приміщення віддаються своїм для використання задарма або через квазі-орендні договори, такі як договори відповідального зберігання. Бізнеси отримують конкурентні  переваги, а держава недоотримує гроші від оренди. Наразі за всіма виявленими фактами відправлено листи на ім’я балансоутримувачів. Та паралельно Фонд працює над тим, щоб мати можливість застосовувати більш жорсткі інструменти впливу по кожному з таких фактів.

Окрім того, в ході вищезазначених перевірок виявлено 1186 об’єктів, які не використовуються, а це потенційні джерела надходження до бюджету, якщо стимулювати балансоутримувачів передати їх в оренду.

Активізували цей напрямок, розуміючи, що це можливість виявити об’єкти, виведення яких з тіні і передача в оренду на зрозумілих і прозорих умовах дозволить виконувати план надходжень в бюджет від оренди і приватизації.