A A A K K K

Перший заступник Голови Фонду державного майна Леонід Антонєнко розповів про головні зміни в оренді майна

Перший заступник Голови Фонду державного майна Леонід Антонєнко в рамках конференції «Управління державним майном. Як залучити інвестиції і прискорити економічний розвиток?» презентував основні зміни в порядку передачі державного і комунального майна в оренду. 

«Система, за якої певний об’єкт державної чи комунальної власності здають в оренду заздалегідь визначеним особам, йде в минуле. Саме для цього ми поступово впроваджуємо системні зміни у законодавстві щодо оренди державного і комунального майна», – наголосив у своїй доповіді Леонід Антонєнко.

Серед ключових змін в порядку оренди майна можна визначити такі:

1. Нові договори з оренди державного та комунального майна будуть укладатися з переможцем аукціону в Prozorro.Продажі. Чинні договори оренди також продовжуються через аукціони в Prozorro.Продажі за винятком договорів, які продовжуються вперше та укладених на строк до 5 років. Друге продовження таких договорів відбуватиметься також через аукціони.

2. Стартова вартість об’єкта оренди на торгах буде визначатись виходячи із його балансової вартості. Орендодавці більше не організовуватимуть конкурси з пошуку оцінювачів на кожний об’єкт оренди, що стає вакантним, оскільки ціну оренди формує система електронних торгів Prozorro.Продажі.

3. Базовий строк оренди державного або комунального майна збільшується з 2 років 364 днів до 5 років. 

4. Підприємці-орендарі отримують право використовувати орендоване майно за цільовим призначенням, яке вони визначають на власний розсуд. Проте балансоутримувач у самому договорі має право прописати певні обмеження – додаткові умови. Причому, Фонд державного майна буде аналізувати такі додаткові умови на предмет наявності в них положень, які обмежують конкуренцію або можуть призвести до дискримінації учасників.

5. Посадові особи втрачають право ухвалювати рішення про недопуск до участі в аукціоні. Усі потенційні орендарі мають право доступу до аукціону за умови сплати гарантійного внеску.

У своїй доповіді Перший заступник Голови Фонду державного майна окремо звернув увагу на передбачений новим Порядком оренди майна розподіл об’єктів оренди на переліки об’єктів першого і другого типу. Майно, що потрапило до першого переліку, має бути передано в оренду виключно на умовах аукціону, тоді як майно із другого переліку може бути передано орендареві без торгів. Виключний перелік осіб, які мають право на оренду без аукціону визначений статтею 15 Закону «Про оренду державного та комунального майна». Наприклад, це органи державної влади.

Водночас, зміни будуть стосуватись і балансоутримувачів, до переліку яких входять державні установи, відомства та державні компанії. А саме:

  • балансоутримувачі мають змогу передавати в оренду без залучення чиновників майно площею до 400 кв.м. Раніше така квота становила до 200 кв.м. Водночас, вони залишатимуть собі 70% орендної плати по такій оренді, замість 30%, коли орендодавцем виступає Фонд державного майна;
  • якщо площа перевищує 400 кв. м, балансоутримувачі стають стороною договору оренди разом з орендодавцем (Фондом державного майна) і орендарем;
  • балансоутримувачі вносять інформацію про об’єкт оренди безпосередньо до системи Prozorro.Продажі і відповідають за розкриття цієї інформації;
  • вони також повинні робити переоцінку потенційного об’єкта оренди в обліку, якщо його залишкова балансова вартість є меншою ніж 10% (раніше організацією оцінки майна, яке передавалось в оренду, займались чиновники і потенційні орендарі);

Ознайомитися зі змінами в порядку оренди державного і комунального майна ви також можете з презентації за посиланням: https://bit.ly/3aOxhqy.